Viggbyholms IK - Bollstanäs SK 0-3 (0-1)
Tisdag 24:e juni 2008, kl 19.30 på Hägernäs IP


Tisdagskvällen den 24 juni bjöd på en perfekt inramning, med en kvällssol som värmde de 108 åskådarna som kommit ner til Hägernäs IP och där den röda delen hoppades få se en fin avslutning på den annars så skröpliga vårsäsongen. Dessvärre slutade matchen med 3-0 till Bollstanäs, vilket var det helt omvända från förra årets drabbning, då Viggan vann med 3-0 den 20 juni på samma arena.

Den här gången går det knappast att komma med några bortförklaringar, då Viggan kunde mönstra det mesta som gick att sätta på fötter, för en gångs skull. Enligt egen utsago så hade man dessutom Europas snyggaste avbytarbänk, enligt dem själva Max Stjernfelt, Victor Stenberg, Henrik Zacco, Gustaf Grauers och Daniel Katuric (utan inbördes ordning). Även om man nu ansåg sig vinna ett antal skönhetspoäng, så blev det mycket litet av den varan när det kom till skönspel.

Första halvlek inleds med att Bollstanäs tar initiativet på direkten, utan att för den skull skapa några egentliga farligheter, annat än ett skott i burgaveln i den 19:e minuten. Minuten efter får dock Viggan chansen, men Jocke Thunström når inte fram i tid. I den 21:a skapar Göran Dahlberg en farlighet genom att nicka just över ribban, medan Jens Eklöf har ett ännu bättre läge i den 31:a, där bollen dock tas om hand efter mycket besvär för målvakten. Bollstanäs serverar sedan under halvleken den ena långa passningen efter den andra ner mot Viggans försvar, som skapar en del problem men där dock backlinjen står upp bra.

Lite rullgardinseffekt blev det dock i den 31:a minuten, då Dolkow i Bollstanäs kan lobba över Patric Kajhed i Vigganmålet, i en situation som såg lite konstig ut på håll, men hursomhelst så var det 0-1 underläge för Viggan. Dessvärre för Viggans del lyckades man inte komma upp i normal nivå spelmässigt, vilket också kraftigt påverkades av en kompakt Bollstanäsmur och ett mycket bra spel från de gulgrönas sida. Viggan lyckades dock komma fram mer och mer ju längre halvleken led.

Pluspoäng skall delas ut särskilt till Tom Gyldorff, som slet uppoffrande och med sin snabbhet kunde han detronisera månget anfall. Resit Yildiz och Kevin Wargh Meehan fick en tuff dust i mitten med den alltid farlige Dolkow, som till sist också kunde lämna planen med två mål på sitt samvete. David Källmans uppoffrande slit på vänsterkanten måste ha varit ganska påfrestande, då många bollar hamnade nere i hans revir. Daniel som gått från klarhet till klarhet lyckades dock lösa problemen på ett föredömligt sätt.

Den andra halvleken kunde ha börjat på ett betydligt roligare sätt för Viggan. Halvleken hade inte ens börjat när Bollstanäs kunde ta en 2-0 ledning efter 30 sek. spel. Hur ofta händer sånt? Dessbättre blev detta en väckarklocka för ett annars ganska så sömnigt Viggan och i den 54:e får Jens Eklöf på ett hårt skott, efter pass från Petter Andersson, som BSKs målvakt tvingas göra en snygg räddning på för att freda sin bur. Under de två nästföljande minuterna skapar Viggan två bra chanser, genom en frispark som räddas, samt ett stenhårt skott från Thunström som också det räddas.

I den 65:e tvingas Patric Kajhed att göra ett förtjänstfullt ingripande på ett Bollstaangrepp. I den 71:a skjuter Petter Andersson från högerkanten ett kanonskott från 25 meters håll, som de flesta tror skall slinka in vid den bortre stolpen, men bollen viner just utanför. Två minuter senare tvingas Patric Kajhed kapitulera för en frisprungen Mörlin i Bollstanäs, som inte gör något misstag (0-3). Minuten efter är Viggan ute efter en reducering, då Henrik Zacco osjälviskt passar in just framför mål, där Jens Eklöf liggande vid målgårdens yttre linje, nickar mitt på målvakten, som tvingas till en halvräddning så att bollen går ut i spel igen.

I den 76:e tvingas Patric i Vigganmålet till ännu en bra räddning och nu börjar det märkas att det är svårt med flåset i de röda dräkterna. Max Stjernfelt, som är nyinträdd i tjänsten, skjuter just utanför i den 80:e men tvingas minuten efter se Patric i Vigganmålet göra ytterligare en bra parad på ett närskott. Trots de dåliga oddsen kämpar ett trött Viggan på och i den 84:e får Max på ytterligare ett bra skott som dock räddas. Nils Pasthy får en sista chans att frisera siffrorna, då han i den 90:e får på ett riktigt kanonskott som dock går över ribban.

Med tanke på vad vi ställde på fötter denna dag, var nog förväntningarna bra mycket högre än vad som sedan levererades. Efter att under den senaste månaden gått från klarhet till klarhet, om än inte resultatmässigt, så var minnet av dagens insats inte något som man direkt vill ta med sig i hängmattan. Viggan kan betydligt mycket bättre än vad man visade idag. Måhända gjorde Bollstanäs oss sämre än vad vi egentligen är, då de ofta spelade ganska kontrollerat, vilket fick Viggan att springa alltför mycket för att det skulle vara nyttigt.

Bollstanäs vinner matchen på poäng spelmässigt och även målmässigt, så segern var helt rättvis även om förlustsiffrorna kanske blev lite onödigt stora, sett med röda ögon. Dessutom fick man klart bättre utdelning på sina chanser, något som Viggan måste ta lärdom av om man skall kunna kravla sig uppåt. Nu var även Bollstanäs det bättre laget överlag och det klart bästa motstånd Viggan haft denna vår så de kan nog se fram emot en tillvaro i den absoluta toppen i höst, om man fortsätter spela som man gjorde idag. För Viggans del gäller det nog att utnyttja de chanser till sommarträning som nu ges, om man skall orka med den uppgift som ligger framför laget i höst.

Gula Örnen


Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15

Laguppställning
Patric Kajhed
Tom Gyldorff, K
Kevin Wargh Meehan (46)
Resit Yildiz (83)
Nils Pasthy (57)(83)
Mikael Houlst
Göran Dahlberg (72)
Jens Eklöf
David Källman
Joakim Thunström (59)
Petter Andersson (83)
Gustaf Grauers, avb (46)
Victor Stenberg, avb (59)
Henrik Zacco, avb (57)
Max Stjernfelt, avb (72)
Daniel Katuric, avb (83)

Målgörare
-

(se skytteligan)

Gula kort
Jens Eklöf (25)

Röda kort
-

Domare
Payam Pahlavanlou, HD
Emil Demirörs, AD
Bo Kruse, AD

Matchens Viking
Tom Gyldorff

Matchens VIKing

Publik
108 personer

Väder
+17, sol