Sundbybergs IK - Viggbyholms IK 1-6 (0-3)
Torsdag 14:e augusti 2008, kl 19.00 på Sunbybergs IP


Alla ni som såg ”Moln över Hellesta” (svensk film från 1956), vet hur det känns när molnen konstant ligger som en blytacka över huvudet och förhindrar varje försök till spontana utlopp. Viggans molntäcke som legat som ett mattlim under hela säsongen, har inte bara förlamat laget, utan även förhindrat varje försök till att lämna den utsatta jumboplatsen i kölsvinet. Inför matchen mot Sumpan på torsdagskvällen, tillstötte så även en meteorologsk molneffekt som såg väl så hotande ut.

Trots en förväntad ökning av koncentrationen av moln, öppnar dock Viggan mycket starkt och visade prov på en inställning av ej tidigare skådat slag. Redan i den 12:e minuten får man också utdelning på denna insats, då Jens Eklöf från vänsterkanten spelar in bollen framför mål, där den alltid ekvilibristiske Mikael Houlst uppehöll sig. Utan att förta det heroiska i Houlsts mål, måste man ändå förundras över dennes förmåga, att med alla till buds stående medel, få in bollen i nät. Undertecknad som befann sig ca fem meter från platsen, kunde se hur bollen fastnade mellan Houlsts välutvecklade vader och på så sätt förpassas över mållinjen. Men på håll måste det ha sett mycket elegant ut. Hursomhelst, Houlsts killerinstinkt behövs vid sådana här tillfällen och mål blev det som sagt: 1-0 till Viggan.

Positivt chockad över matchutvecklingen och det tidiga målet, mindes man tillbaka hur Sumpan tagit ledningen i det förra mötet, men där Viggan replikerat med två mål och till sist vunnit matchen med 2-1, varav ett av Viggans mål var på en äkta bicycletas av Jens Eklöf. Även i denna match skulle Jens spela en avgörande roll. I den 18:e minuten spelar den numer nyklippte Nils Pasthy fram Jens i steget och denne kan elegant lägga bollen i nätmaskorna och ställningen var nu helt plötsligt 2-0 till Viggan och en försiktig förhoppning om att detta kanske inte skulle sluta så olyckligt som det brukat göra tidigare.

Men det skulle inte stanna vid det, utan i den 28:e minuten spränger Jens åter fram i gräset och väljer denna gång att sätta bollen i ribbans underkant, men till skillnad mot tidigare matcher, går nu bollen Viggans väg och hamnar slutligen distinkt i nätmaskorna med en 3-0 ledning som följd. Viggan hade nu medvind för första gången under säsongen och det var inte bara i målprotokollet, utan även vädrets makter stod Viggan bi medelst en styv sydvästlig kuling i ryggen (åtminstone under första halvlek).

Efter 13 omgångar kändes det plötsligt som Viggan vaknat ur sin Törnrosasömn och man var djupt imponerad över den inställning som visades upp, där hela laget kändes som ett nysmort urverk, där alla kuggarna hela tiden visste åt vilket håll man skulle dra. Tack vare ett högeffektivt offensivt spel från forwards, samt en hermetiskt tillsluten backlinje, som kompletterades med ett mittfält som fördelade de rätta bollarna, kunde matchbilden och resultatet utvecklas till vad det slutligen blev.

Trots en 3-0 ledning trummar Viggan på och i den 35:e är man ytterst nära att öka på ledningen, sedan Göran Dahlberg slagit en perfekt hörna som Mikael Houlst från endast två meter får en perfekt pannträff på, men dessvärre går bollen rakt i famnen på målvakten. Dessa två spelare skulle kunna utgöra ett bra exempel på det självförtroende och den inställning som hela laget visade prov på. Görans och Houlsts oförvitliga slit i alla lägen var minst sagt imponerande. Men minst lika imponerande var att alla andra slet lika oförtrutet. Man skulle helt enkelt vinna den här matchen.

Lite grus i maskineriet höll det dock på att bli i den 44:e och 45:e minuten, då Micke Johansson i Vigganburen fick visa prov på sin elasticitet. Först en räddning nere vid stolproten och strax efter en soloräddning, sedan en Sumpanspelare kommit alldeles för fri för att det skulle vara hälsosamt. Hade Sumpan reducerat där, hade det inte varit bra för valet av samtalsämnen i omklädningsrummet efteråt och matchbilden kunde ha förändrats på ett för Viggan oönskat sätt.

När gick Viggan senast till halvtidsvila med en 3-0 ledning i modern tid? Det finns nog få personer som kan svara på detta. Hursomhelst, så ledde man välförtjänt, även om Sumpan inte släppte till en millimeter i onödan och trots underläge kämpade man intensivt och visade ingen som helst vilja på att ge slaget förlorat.

Efter första halvlek var det omöjligt att ställa någon Vigganspelare framför någon annan, då samtliga spelade som en man. Backlinjen var som en kinesisk mur, bred, hög och lång och omöjlig att forcera. Mittfältet blev äntligen den länk mellan försvar och anfall som man alltid önskat sig och antalet mål i matchen beskriver väl bäst hur anfallet skötte sig. För en gångs skull fanns det inget att hänga upp sig på, någonstans.

När den andra halvleken började var man förstås orolig för hur pausen använts och om segern redan var diskonterad i det röda lägret. Mycket mer än så hann man inte tänka innan Sumpan visade att man kommit över en flaska Chi San i pausen, som man uppenbart delat på. Från första sekund och en tio minuter framåt blev det åka av och Viggan utsattes för en mördande press som man lyckligtvis red ut till sist.

Precis som stormen börjat bedarra, hade Nils Pasthy sprungit efter en sk död boll (sannolikheten att upphinna en dylik räknas som noll), vilket fick större delen av Sumpan att jaga honom in i straffområdet, där han till sist upphanns med, enligt domaren, otillåtna medel, varför straff tilldömdes Viggan i den 56:e minuten. Resit Yildiz klev fram i sina guldskor och satte straffen i fel hörn (för målvakten alltså), varvid resultattavlan rasslade till och det stod nu helt overkligt 4-0 till Viggan. Nu var det så att Resit inte bara var skicklig med att förpassa bollen i nät, utan han visade också under hela matchen att han var den rese som vi hela tiden trott att han var och gjorde också sin bästa match hittills i Viggans tröja.

Efter straffen återtog Viggan kommandot igen och pressade nu på i Sumpans försvarsområde. Efter ett jättejobb av Resit, där han lyckades vinna åtskilliga meter genom idogt arbete och flera finter, kan han slutligen spela fram Jens Eklöf som kröner sin och Viggans dag med att göra sitt tredje mål, ett hat tick, om även inte helt äkta. Viggan leder nu med hela 5-0 efter 62 minuters spel och i Sumpanlägret måste man vara helt chockade.

Jag har nog aldrig sett ett lag som legat under med 5-0 och ändå kämpa till siste man som Sumpan gjorde. Man pumpade nu fram den ena långbollen efter den andra och med sina snabba forwards så skapade man hela tiden oro i den Viggbyholmska backlinjen, men som tidigare sagts, så var den omutlig. Trots ställningen så var det alltså en helt jämn match, men där Viggans laganda firade stora triumfer både på planen och i motståndarnas målbur.

Så skedde exempelvis också i den 78:e minuten, sedan Jens först nickat in bollen i målområdet, vilket efterföljdes av ett nytt försök av en hittills okänd Viggbyit, vilket avslutas med att Oscar Sundström kan slå in 6-0 till Viggan, vilket i sin tur gav en liten overklig känsla i kroppen efter 13 omgångar av mestadels motgångar. När åtta minuter återstår av matchen får Sumpan ett tröstmål, vilket också fastställer slutresultatet till 6-1 i Viggans favör.

Få voro nog de som hade satt en slant på Viggan inför detta möte, men desto fler voro nog de fiolhakor, som syntes vackla ut på Thulegatan sedan man chockade lämnat Sundbybergs IP. Efter denna totala kraftdemonstration från Viggans sida, undrar man nu nog lite till mans, om detta var av engångskaraktär eller om det var början på en ny trend. Låt oss dock första njuta av att vi för första gången hävt oss över nedflyttningsstrecket, innan vi återigen kavlar upp ärmarna inför söndagens möte mot Kungsängens IF.

Kampen i botten är olidlig och minsta felspark kan bli ödesdiger under hösten. Nu har Viggan ödet i egna händer och man kan bara hoppas att man tar detta tillfälle iakt, att aldrig mer sätta sig i den situation som man suttit i under hela tretton omgångar.

Gula Örnen


Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19 Bild 20

Laguppställning
Mikael Johansson, K
Tom Gyldorff
Kevin Wargh Meehan
Resit Yildiz (72)
Nils Pasthy (77)
Mikael Houlst (86)
Sergio Meyer (46)(86)
Göran Dahlberg (80)
Jens Eklöf
Teo Fagerström (54)
Peter Billberg (70)(72)
Gustaf Grauers, avb (70)
Joakim Thunström, avb (46)
Oscar Sundström, avb (77)
Kennie Roswall, avb (80)
Daniel Katuric, avb (54)

Målgörare
Jens Eklöf, 3
Mikael Houlst
Rashid Yildiz
Oscar Sundström

(se skytteligan)

Gula kort
Peter Billberg (38)
Mikael Houlst (83)

Röda kort
-

Domare
Frank Worthington, HD
Per Lindström, AD
Kenneth Andersson, AD

Matchens Viking
Jens Eklöf

Matchens VIKing

Publik
68 personer

Väder
+17, moln och blåst