Viggbyholms IK - Kungsängens IF 3-3 (3-0)
Söndag 17:e augusti 2008, kl 14.00 på Hägernäs IP

Efter 15 omgångar, där Viggan förlorade varje match under de första åtta, har en remarkabel förändring skett. På de senaste sju matcherna har man tagit 11 poäng (3 vinster, 2 oavgjorda och 2 förluster). Efter sommaruppehållet har detta blivit än mer synbart, genom segern över Sundbyberg i torsdags med 6-1 (3-0) och nu senast mot Kungsängen, där det i och för sig blev oavgjort 3-3 (3-0), men där utgången kunde ha blivit än mer givande, om man bara knutit ihop säcken medan tid var.

Förväntningarna var stora efter den sensationella storsegern mot Sumpan och frågan var väl närmast om det var en tillfällighet eller om det var något stort på gång i de röda strumporna. Att döma av de koncentrerade ögonvitorna vid utmarschen till tonerna av ”Superman”, kunde man ana att inställningen fanns kvar sedan i torsdags. Och mycket riktigt, så var det. Även om Jens Eklöf och Peter Billberg saknades i dagens uppsättning så fanns det många som väl fyllde deras platser.

Viggan öppnar starkt och kämpar idogt om varje boll, som också oftast vinns och redan efter 4 minuter skapar Sergio Meyer Leiwa ett bra läge, sedan han brutit sig loss på högerkanten, men det hela avstyrs och mynnar ut i ett inkast. Fyra minuter senare kan Jocke Thunström anteckna sig för en annan farlighet, sedan han emottagit en fin passning från Göran Dahlberg.

I den 12:e minuten får Resit Yildiz på en bra frispark, som efter bearbetning av de röda förpassas över motståndarnas ribba. Bättre går det däremot minuten efter, sedan Resit dragit in en passning i slottet, där Teo Fagerström alert håller sig framme och gör 1-0 mycket rättvist, sedan Viggan dominerat stort och visat upp en härlig inställning.

Alla försök att bryta sig in på Viggans planhalva stoppas obönhörligen av den alltid ettrige Tom Gyldorff, som tillsammans med Kevin Wargh Meehan såg till att inga obehöriga bollar släpptes in i deras försvarsrevir. Med ett kompakt backspel, som inte tillät några påhälsningar och ett aggressivt mittfält, kunde Viggan genom sina forwards skapa en hel del problem för Kungsängen, något som den 19:e spelminuten gav prov på. Teo Kommer fri på högerkanten och istället för att avsluta själv, väljer han osjälviskt att lägga över bollen till Jocke Thunström som enkelt kan rulla in bollen i tom bur och det står 2-0 till Viggan.

Teo var kanske det största utropstecknet denna dag och gjorde en av sina allra bästa matcher i Viggans färger. Med ett mål och en osjälvisk framspelning till Jockes mål samt en oöverträffad envishet i kamp om varje boll, där han oftast gick segrande ur duellerna, var han trots hård konkurrens från många, given för nomineringen till Matches Viking.

Efter en halvtimmes spel antecknas Kungsängen för sitt första avslut mot mål, första gången räddar Micke Johansson med hjälp av en back och andra gången, fem minuter senare, boxar han ut bollen. I den 38:e minuten drabbas nr 4 i Kungsängen av ett rött kort och endast två minuter senare såg hela Kungsängen rött, då Göran Dahlberg kunde rulla in bollen i ett övergivet motståndarmål, sedan alla försvarare inkl målvakt blivit ut manövrerade: 3-0 till Viggan och det fanns inget som tydde på annat än att det skulle bli en upprepning från succématchen i torsdags.

Som om denna ledning inte vore nog, får Sergio på ett jätteskott i den 41:a minuten (se bild) som målvakten tvingas göra en TV4-räddning på. Två minuter senare är Jocke Thunström ytterst nära att runda målvakten men den senare hann precis få vantarna på bollen.

Andra halvlek börjar precis som i matchen mot Sumpan med en stark öppning av motståndarlaget. Kungsängen tvingar Micke att göra en jätteräddning redan efter en minuts spel och det är helt uppenbart att man inte har gett spelet förlorat. Genom att pumpa upp långbollar sätter man Viggans försvar under press hela tiden, men detta hindrar inte Sergio från att testa ännu en rökare i den 52:a minuten som dock räddas. Minuten efter gör Mikael Houlst ett uppoffrande hemarbete och kan avstyra en framrusande motståndare från att fresta Mickes kunskaper i målet.

Gustaf Grauers kan liksom Sergio även han avlossa ett kanonskott i den 54:e, men även detta skott lyckas målvakten rädda genom att slänga sig. Minuten efter kan Sergio tillskapa sig ytterligare ett bra läge dock utan att nätrassel kan dokumenteras. Men i nästa minut tvingas Micke på en kontring visa upp hela sitt register av flexibilitet och kan med en hand rädda ett givet mål. Dessvärre fanns ingen undsättning att tillgå då samtliga försvarare befann sig på annan ort och Kungsängen kunde enkelt slå in returen till 3-1 efter ett alltför passivt försvarsspel.

I den 60:e minuten kunde matchen definitivt ha avgjorts när Nils Pasthy får ett jätteläge som dock bränns. Tre minuter senare spelar Jocke Thunström fram Nisse som ensam med målvakten får bollen under foten istället för framför, vilket medför att Nisse välter inne i straffområdet och i gräset kan han bara grämas över hur nära han varit att punktera matchen.

Den 24 maj ledde Viggan över IFK Österåker på Hägernäs IP med 3-1 när 30 minuter återstod av matchen, en match som så småningom förlorades med 3-4. I matchen mot Kungsängen stod det 3-1 när 26 minuter återstod av matchen, när Kungsängen reducerar till 3-2 på hörna och det blev helt uppenbart att något liknande väl kunde hända denna gång också. När 12 minuter återstår av matchen kan Kungsängen även kvittera till 3-3 och minuten efter tvingas Micke rädda ett friläge och kollapsen verkar total i det röda lägret.

Matchen avslutas med att det 10 man starka motståndarlaget bombarderar Viggan med hörnor och frisparkar, där den ena såg farligare ut en den andra och utgången av matchen är nu helt oviss. När domaren väl blåser av spelet hade Viggan i och för sig vunnit en poäng, så gick nog i alla fall tankarna före matchen, men efteråt var nog känslan att man gett bort två poäng alltför lättvindigt. Frågan kvarstår därför: Hur kunde detta hända? Efter det att Viggan storspelat och helt dominerat under hela första halvlek, föll man ihop helt under andra halvlek och tillät Kungsängen att ta över spelet helt, särskilt ju närmare slutsignalen matchen led.

Surt sa räven, men det man får ta med sig är dock att bollen efter sommaruppehållet nu hellre väljer att rulla Viggans väg än tvärtom, något som tidigare alltid var fallet. 11 poäng på de senaste sju matcherna vittnar om att såväl självförtroende som den rätta inställningen är på god väg att återvända till det tidigare så otursförföljda röda laget. Nu återstår IFK Österåker på lördag och sedan följer de helt avgörande matcherna mot Roslagskulla, Danderyd och Ursvik i nämnd ordning. Vilken höst!

Inom parentes kan nämnas att detta var tredje gången i div 4 (nu 5:e säsongen), som Viggan kunde gå till halvtidsvila med en 3-0 ledning. Senast var i torsdags mot Sumpan och före det så var det mot Vaxholm 2006, då Viggan vann med 5-0 borta.

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16