IFK Österåker - Viggbyholms IK 1-0 (0-0)
Lördag 23:e augusti 2008, kl 14.00 på Åkersberga IP

Inför returmötet mot IFK Österåker var det väl knappast någon som förträngt vad som hände på Hägernäs IP i förra mötet. Den gången gick Österåker segrande från planen, trots underläge 1-3 när en halvtimme återstod. Vinstmålet 4-3, slogs in när endast 3 minuter återstod av matchen. Två ramträffar från Viggans sida gjorde inte stämningen bättre i omklädningsrummet efter matchen och inte heller sedan Teo Fagerström visats av planen efter sitt andra kort i andra halvlek. Så frågan infinner sig då om det skulle bli någon förändring i den här matchen?

När domaren blåser till spel är det Österåker som snabbt snor åt sig taktpinnen och genom snabba uppspel skapar de oro i Viggans försvar, som dock lyckas avstyra alla farligheter även om det osade katt några gånger. Viggan är dock inte svaret skyldiga utan kan under de första fem minuterna också skapa bra tryck framåt. I den 6:e minuten klingar det dock alarmerande i Micke Johanssons överliggare dock utan att lampan tändes.

Fortsättningen av matchen är jämn, där spelet böljar fram och tillbaka utan att något lag har direkt övertag, även om chanser skapas. Det är f ö intressant hur olika man kan se på en match, beroende på vilken tröjfärg man representerar och vill man ha en mer objektiv bedömning av matchen kan man gå in på Österåkers hemsida och se hur deras tränare såg det hela. Vi är i vilket fall överens om att det är en jämn match.

Men eftersom det ifrågasätts huruvida Viggan skapade några chanser, kommer här några anteckningar från första halvlek, från en som stod 5-6 meter från Österåkers mål. I den 13:e minuten har Viggan ett riktigt bra läge att ta ledningen, något som blev ännu mer accentuerat minuten efter, då Jens Eklöf får en möjlighet efter en frispark från Peter Billberg. Fyra minuter senare har Österåker en jättechans att göra mål, men Micke gör en kanonräddning och resultatet står sig.

Matchens fetaste chanser uppstår i den 23:e minuten, då Jens kommer helt fri men skjuter i magen på den utrusande målvakten och på returen, som fångas upp av Teo Fagerström, uppstår ännu ett friläge som även denna gång avstyrs av målvakten, vilket var skickligt. Fyra minuter senare uppstår kalabalik i Österåkers målområde där Teo är framme och stressar och efter mycket kamp tar bollen i stolpens utsida och går ut i spel igen. I den 29.e lägger Jens ett bra inlägg till Göran Dahlberg, som på halvvolley får iväg ett tungt skott som räddas till hörna.

Just nu har Viggan ett klart tryck i Österåkers zon och i den 30:e minuten tillskansar man sig tre hörnor på raken, som dock alla blir resultatlösa. Under de följande tio minuterna skapar Österåker två halvchanser, som dock inte bereder några egentliga problem för Micke eller försvaret. I den 39:e skär David Källman in på vänsterkanten och får iväg ett riktigt tungt skott som målvakten tippar ut till hörna, på vilken Kennie Roswall nickar utanför. Ett riktigt bra läge för att ta ledningen i matchen uppstår i den 45:e minuten, då Göran Dahlberg har öppet mål men skjuter strax utanför.

Österåker öppnar den andra halvleken med en stark offensiv med idel långbollar, som tvingar backlinjen till ständig rörelse och redan i den första spelminuten tvingas Micke göra en bra räddning. Med tanke på vår poängnöd var det som hände i den 56:e minuten något vi kunde vara utan. Liksom i förra mötet drabbades Teo återigen av sitt andra gula kort och visades av banan. Trots decimerat antal spelare är det Viggan som nu rycker åt sig initiativet och i den 58:e kan Jens efter en frispark fresta målvakten med ett skott.

Tre minuter senare kan Kennie och Jens åter skapa oro i Österskärs försvar, men målvakten lyckas även denna gång lägga beslag på bollen. Vi anklagas i Österåkers referat för att spela hårt, något som bl a Peter Billberg säkert har svårt att förstå, efter att ha fällts över ända ett otal gånger under matchen. I den 66:e minuten skapar Österåker ett giftigt läge på vänsterkanten, men Daniel Katuric hinner upp den framrusande forwarden och kan slå ut bollen till inkast.

Resit Yildiz får i ett bra läge chansen att testa sin högerslägga som omväxling, men med påföljd att bollen går alltför högt över i ett annars bra skottläge. När 20 minuter återstår av matchen släpps Esmer Memisevic in i manegen, en som det skulle visa sig välbehövlig vitamininjektion. I den 73:e avancerar Esmer från mittlinjen och gör en hel del motståndare tills han kommer i skottläge, men skottet räddas till hörna, ett initiativ från Esmer som var värt ett bättre öde. Två minuter senare är Jens så gott som fri med målvakten, men skjuter över.

Med en kvart kvar av matchen får Österåker tryck på Viggan och det börjar se tungt ut för det decimerade manskapet att försvara sig. I den 80:e minuten tvingas Micke göra en räddning på ett hårt och lågt skott från vänsterkanten. Två minuter senare tvingas han dock kapitulera men målet döms bort för offside. En minut senare (83:e) ringer det dock på riktigt och Österåker får in 1-0 målet, som också skulle visa sig bli segermålet. Österåker skapar sedan ytterligare en chans i den 85:e men Micke gör återigen en bra räddning.

Trots underläge och en man kort gör Viggan en sista viljeansträngning att utjämna och i den 86:e nickar Nisse just utanför på en hörna. På övertid kan sedan Resit med en hårt skruvad vänsterinsida åter sätta Österåkers målvakt på prov, något som han återigen klarade. Efter att ha hållt 0-0 tills endast 7 minuter återstod av matchen, var det ett nedslaget Viggan som fick lämna Åkersberga IP, efter att ånyo ha gjort en riktig heroisk kämpainsats. Tyvärr upprepade sig historien från förra gången, alltför påtagligt.

Sett över hela matchen var det en mycket jämn tillställning, där Viggan missade möjligheten att ta poäng, genom att missa sina feta målchanser under första halvlek. Hedersvärda förluster är inget som historieskrivarna tar någon hänsyn till, då det bara tabellerna som räknas i slutändan. Många pluspoäng kan dock ges till många spelare, som exempelvis det nykomponerade mittbacksblocket med Victor Stenberg och Kevin Wargh Meehan. Micke Johansson var mycket säker i målet och Esmers inhopp i slutet av matchen skapar stora förväntningar inför framtida matcher. Kul också att Kennie höll en hel match och att Houlst fått en ny kollega.

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19 Bild 20 Bild 21