Viggbyholms IK - Roslagskulla IF 2-1 (1-0)
Lördag 30:e augusti 2008, kl 14.00 på Hägernäs IP


Om förutsättningarna inför bottenderbyt mellan Viggan och Roslagskulla rådde inga tvivel. Vinna eller försvinna. Kulla, med sina 10 poäng och en om möjligt sämre målskillnad än Viggan, var piskade att vinna för att gå om Viggan med sina 11 poäng. Det omvända fallet gällde givetvis för Viggan. Vinst för endera laget skulle ge detta en möjlighet att haka på tåget ovanför nedflyttningsstrecket. Med dessa förutsättningar var det inte undra på att lagen och deras tränare var nervösa inför tvekampen. Fullt med folk från bägge sidors intressenter bidrog till, tillsammans med växlande solsken, att ge en perfekt inramning till denna ödesmättade tillställning.

Roslagskulla, som laddat uppe i skogarna vid Ljusteröfärjan, hade för säkerhets skull bullat upp med tre nyförvärv, som skulle sätta stopp för Viggans eventuella vinstplaner. Men rykten färdas fort och Viggan var inte sena att diskutera motmediciner, som skulle ta udden ur dessa nya vapen. Liksom vid senaste bortamatchen mot Långholmen, en också då livsavgörande match för Viggan, var det denna gång svårt att få ihop folk. Inte mindre än sju man saknades i rullorna, men trots det så lyckades man ändå till sist få ihop en slagkraftig lista med folk till att fylla matchprogrammet.

I förra mötet på Lötvallen, var det Kulla som tog tag i initiativet, vilket också skedde denna gång, även om man inte lyckades skapa några farligheter. Men efter fem minuter bedarrade denna chimär till övertag och Viggan fick tag i taktpinnen, som man sedan behöll halvleken ut. Redan efter 9 minuter kan Viggan ta ledningen på en hörna från Göran Dahlberg, som Resit Yildiz resolut nickar i mål. Tidig 1-0 ledning kan lätt göra att man invaggas i en falsk säkerhet, något som denna gång dock inte blev fallet.

Nr 6 i Viggan, Nils Pasthy, kan i den 15 minuten, fri med Sonny Nordengrip i Kullamålet, ge Viggan ledningen, men bollen räddas ut till inkast. Två minuter senare uppstår samma situation, friläge för Nisse, men även denna gång räddar Kullamålvakten. Mål vid något av dessa tillfällen och matchen skulle vara punkterad, kändes det som. Nu råder en total Viggandominans, där Mikael Houlst har möjlighet att bättra på målstatistiken i den 26:e minuten men skottet tas lätt.

Efter en halvtimmes spel försöker Kulla lyfta upp spelet och lyckas också med det, men inte under alltför lång tid, utan undan för undan mattas det av och dör ut. I den 34:e minuten lägger Houlst en guldpassning till Gustaf Grauers, som inne i straffområdet får problem med växellådan och skottet blir inte som han tänkt sig. I den 38:e får Esmer Memisevic på en riktig rökare som Nordengrip i Kullamålet tvingas boxa ut.

Roslagskullas enda skott mot mål under första halvlek kom i den 40:e minuten, men var för löst och togs enkelt av Micke Johansson i Vigganmålet. Minuten efter kan Viggan kontra med en frispark från Resit Yildiz, där bollen tar i burgaveln, vilket i sig var skickligt. Houlst, som tidigare försökt skjuta in sig på Kullamålet, får ett jätteläge i den 42:a minuten, då han från straffpunkten får ett gyllene tillfälle att bättra på sin skottstatistik, men lyckas skjuta ordentligt över.

Första halvlek går till Viggan, både vad gäller mål, målchanser och spelövertag och man var nog lite till mans förvånad över att de nya förmågorna i Kulla inte hade hört av sig i den omfattning som man fruktat. Förmodligen berodde detta på den ovan omnämnda motmedicinen, för Kulla stod inte riktigt att känna igen från förra mötet i maj.

Andra halvlek inleddes omedelbart med att den skjutglade Houlst ånyo gjorde ett skottförsök, men även detta infångades av målvakten. I den 49:e har Nils Pasthy återigen ett jätteläge, men även denna gång räddade Nordengrip i målet. Minuten efter kan Resit Yildiz göra sitt andra mål, vilket dock felaktigt dömdes bort för offside, åtminstone enligt Kullamålvakten och delar av publiken. I den 51:a minuten visades en Kullaspelare ut, efter att ha fått sitt andra gula kort, vilket ger Viggan ett manuellt övertag, något som kan vara nog så svårt att utnyttja. Men i den 62:a minuten får Nils Pasthy sitt fjärde friläge med Nordengrip och denna gång är alla helsäkra på att det skall bli mål, men bollen går mitt på målvakten. Fem minuter senare har Göran Dahlberg ett mycket bra läge men skottet går över.

Resit Yildiz, som är ganska kraftig till växten, är ett lätt byte för domarens ögon, när ofrivilliga kroppskontakter uppstår med motståndarnas målvakt och i den 72:e får sålunda Resit respass från plan efter sitt andra gula kort. En helt oförstående Resit blir med sitt andra oförståeliga kort därmed avstängd till nästa match. Domaren har vid det här laget kommit upp i inte mindre än 9 gula kort, där Viggan svarade för 60 procent av dessa (40 procent av de totala gula korten omvandlades sedemera till två röda kort).

Efter en halvtimmes spel av andra halvlek, finns inget i skyn som talar för att Viggan skall hindras från att gå hem med tre poäng och när Oscar Sundström nickar ner till Kennie Roswall i ett eminent läge, är det ytterst nära mål, men skottet blev inte så kraftfullt som skytten önskat och då bollen dessutom gick strax utanför, så rann det hela ut i sanden. Med tio minuter kvar av matchen är nog alla överens om att alla poäng stannar hos Viggan, men då händer det som hänt alltför ofta tidigare och berövat Viggan på ett otal onödiga poäng denna säsong: Kulla kvitterar i den 80:e minuten till 1-1 och det som tidigare såg så löftesrikt ut, förbyttes nu till en mardrömssituation.

Men när som nöden är som störst är räddningen som närmast. Kalle Olsson, som återkommit efter en tvåårssejour i Karlstadstrakten, släpps i manegen och som en nytankad duracellkanin tar han för sig och skapar oro bland mången trött Kullaspelare. Vid ett sådant tillfälle, i den 87:e minuten, drar Kalle fram på högerkanten och alla försöker förmå Kalle att gå själv och avgöra, men Kalle stannar upp inne i straffområdet, tittar upp och spelar snett bakåt till den alerte Esmer Memisevic, som tar emot bollen med vänsterfoten och med den högra förpassar han bollen stenhårt in i nätmaskorna. 2-1 till Viggan. I förra mötet mot Kulla hade Viggan fått smaka på samma medicin, då man förlorade i den sista spelminuten. De återstående minuterna blev av förklarliga skäl en nervpåfrestning för den röda delen av publiken då Kulla gjorde allt för att söka en kvittering.

Ett helt rättvist resultat, sett med röda ögon, och det är väl tur att fotboll inte också är en bedömningssport, ty ibland kan uppfattningarna om hur spelet och spelare bedöms på planen gå helt isär. Denna gång verkar dock många vara helt överens om att det var Viggan som var det bättre laget och i kraft av sina många målchanser också borde ha vunnit klart. Micke Johansson i Vigganmålet hade inte mycket att göra: ”Jag hade ett skott i första halvlek och ett i andra plus målet förstås”. Sonny Nordengrip i Kullamålet hade dock det ganska svettigt och räddade också Kulla från ett större nederlag.

Återigen visade sig backlinjen i Viggan från sin bästa sida, där mittbackslåset Kevin Wargh Meehan och Victor Stenberg gjorde en mycket inspirerande insats, flankerade av ytterbacksparet Gustaf Grauers och David Källman, som går från klarhet till klarhet. De bägge yttermittfältarna, Göran Dahlberg och Esmer Memisevic gjorde ingen besviken utan levererade vad som förväntades av dem, vilket även kan sägas om Kennie Roswall och Mikael Houlst i mitten. Det nya forwardsparet Nils Pasthy och Resit Yildizkunde kunde ha skrällt ordentligt, om fru Fortuna varit på Nisses sida denna dag. Vi får hoppas att hon anlänt till nästa lördag, då hon kommer att behövas. Kalle Olsson och Oscar Sundström som kom in på slutet visade att det finns resurser i Viggan som kommer att bli viktiga framöver.

Tre viktiga poäng för Viggan, som med hopp om livet, nu kan se framtiden an med lite mer tillförsikt än tidigare. För Kulla kan det nu bli riktigt motigt, om inte en snabb förvandling kan ske. Det är fem omgångar kvar, där Viggan nu har Danderyd, Ursvik, Vaxholm, Viksjö och Djursholm kvar och där särskilt resultaten från de två första matcherna direkt kan bli avgörande för tabellens fortsatta utseende.

Viggan förlorade de första inledande åtta omgångarna och hade en målskillnad på 10-31. På de senaste nio matcherna har man däremot inkasserat fyra vinster, två oavgjorda och tre förluster, vilket gett 14 poäng och har målskillnaden 19-14 på dessa nio matcher. Vi får hoppas att den trenden håller i sig.

Gula Örnen


Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19

Laguppställning
Mikael Johansson, K
Gustaf Grauers
Kevin Wargh Meehan
Resit Yildiz
Nils Pasthy (76)(87)
Mikael Houlst
Victor Stenberg
Esmer Memisevic (87)
Göran Dahlberg (84)
David Källman
Kennie Roswall
Joakim Olausson, avb
Kalle Olsson, avb (84)
Jakob Haegermark, avb
Oscar Sundström, avb (76)
Kim Persson, avb

Målgörare
Resit Yildiz
Esmer Memisevic

(se skytteligan)

Gula kort
Esmer Memisevic (34)
Nils Pasthy (49)
Kennie Roswall (50)
Gustaf Grauers (74)

Röda kort
Resit Yildiz (v55, v72)

Domare
Ali Mermer, HD
Kerim Yildirim, AD
Joe Gergi, AD

Matchens Viking
Kevin Wargh Meehan

Matchens VIKing

Publik
111 personer

Väder
+19, växlande molnighet