Viggbyholms IK - IFK Österåker 1-4 (0-2)
Onsdag 9:e september 2008, kl 20.00 på Hägernäs IP

Efter att Bilagan under två veckors tid harmoniskt svävat strax ovanför den inre stratosfären, efter sina imponerande segrar med 15-0 och 12-1, råkade man olyckligt, under sin orbitala bana, hamna mitt i ozonhålet på onsdagskvällen. Även om det inte var fråga om fritt fall, så upptäckte man snabbt att man inte var odödliga, sedan man fått skåda ett synnerligen juvenilt (ungdomligt, för den som inte har tillgång till SAOL) Österåker i ögonen och det var definitivt inte samma ögon som skådades den 11 maj.

Bilagan, hade sin vana trogen, ställt upp med en kombination av ärrade veteraner och karriärlystna juveler från Lövgrens organisation, dock inte riktigt samma sammansättning som i lördags. När domaren blåst till spel och det tog tid, då vi hade att göra med en riktig petimeter, som måste förvissa sig om att inga obehöriga fanns kring avbytarbåset, ja inte ens på den sidan av planen. När alla sålunda förvisats och det också redogjorts för vilka som fick stå respektive sitta i kuren, kunde spelet börja.

Domaren hade därmed försatt sig i en direkt antipatisk relation till den församlade hemmapubliken, vilket ofta kom till uttryck i verbala omdömen kring dennes insatser. Ett sådant skedde redan inledningsvis, då Patric Kajhed, nedan kallad Kajan, fick sig en riktig tryckare vid en kollision, men utan åtbörd från domarens sida. Kajan kan dock sedan göra ett regelrätt ingripande i den 9:e minuten, men då utan att vara antastad.

Teo Fagerström, som just återkommit från ett rött kort i lördags, frestar Österåkers målvakt med ett skott i den 13:e, men detta tas. Kajan, å sin sida, gör ytterligare en säker räddning i den 18:e, för att visa att även han kan. Minuten efter får Teo på ett fruktansvärt bra inlägg, eller var det skott? Hursomhelst så lyckas målvakten, med viss osäkerhet, reda ut den situationen.

Österåker, som inte stod att känna igen från vårmatchen (nu 100 procent bättre), börjar nu, efter ca 20 minuters spel, få mer och mer kontroll på händelserna, vilket dock inte hindrar Bilagan från att visa sig från sin bästa sida, något som det gavs exempel på i den 25:e minuten. Göran Dahlberg, även kallad Goran, lägger ett perfekt pass från högerkanten, som Jocke Olausson majestätiskt försöker glidtåa in i mål, men Jocke var lite för kort just i detta ögonblick och bollen passerar en halv centimeter från den senares tånaglar.

Kajan kan sedan åter visa sig på den styva linan och i den 28:e fäller han ut sina vingar och gör sig betydligt större än vad han egentligen är och kan därmed förhindra att en ensamstående Österåkare kan ge sitt lag ledningen. Ruggigt bra räddning för övrigt. Fyra minuter senare, i den 32:a, kommer dock det som mången fruktat, Österåker tar ledningen med 1-0. Men Bilagan ger inte upp utan trummar på bra och i den 38:e skickar Fredrik Lövgren fram en bra boll till Oscar Sundström, som är ytterst nära att jämna ut på resultattavlan.

Dessvärre avslutas halvleken i moll, då Österåker tillåts göra 2-0 på en, enligt många klar offside, något som domaren inte upptäcker från sin plats på andra sidan planen. Österåker vinner första halvlek på poäng och även målmässigt och för att råda bot på detta kallas den civiklädde Nils Pasthy, alias Nietzche, in i bilden för att reda ut andra halvlek.

Den andra halvleken kunde ha börjat riktigt bra för Bilagan, om Oscar Sundström hade lyckats få in sitt skott i den 53:e minuten. Det kunde blivit en sk ”Dubbel-Oscar”, sedan Oscars skott, som var en riktig rökare förstås, tippats till hörna och på denna hörna kan LillOscar, Oscar Henrikssen, sedemera skjuta bollen i burgaveln, dessvärre i utsidan.

I den 54:e skapar Bilagan bra tryck och det hela kunde ha avslutats på ett riktigt trevligt sätt, då flera skottillfällen gavs, men där det avgörande skottet blockeras av en länd, tillhörande en Österåkerspelare, som nu även kommer att få gå i blå-vitt även till vardags. Trots denna visade målvilja från Bilagans sida, var det Österåker som drog det längsta strået i den 61:a, då man fick möjligheten att på vänsterkanten springa rakt igenom hela det röda garnityret och rulla in 3-0.

I Anton Johnsson skymtar konturerna av en riktig påläggskalv och i den 76:e minuten gör denne ett riktigt fint inläg till Goran, som lättvindigt nickar in Bilagans första mål (1-3) och en viss höjning på adrenalinnivån var att skönja efter detta. Dessvärre punkterades dessa drömmar bara fyra minuter senare, då Österåker springer in 4-1 och matchen var över. Ett litet exempel på domarens tillkortakommanden var då denne hittade ett rött kort i byxfickan när åtta minuter återstod av matchen. Det var när Fredrik Lövgren, som i ett ormliknande försök att nå bollen bakom en motståndares rygg, utan att riktigt nå ända fram, drabbades av domarens nitiska öga. Lagmannen uppfattade nämligen detta som något regelvidrigt och tilldömde stackars Lövgren J:r ett rött kort (grov) med avvisning som följd. Än idag är det ingen som förstår hur man kunde hitta ett lagbrott i denna händelse, men å andra sidan var det symtomatiskt för den svartkläddes insatser denna dag.

Matchen kunde ha blivit lite guldkantad i slutminuten, då Nietzche, helt solo med målisen, kunde ha förändrat resultatet, men fru Fortuna hade ännu inte återvänt och slutresultatet blev en förlust med 1-4, där Bilagan besegrades av ett för dagen bättre motstånd. Detta innebär nu att avslutningen i R1:an kommer att bli minst sagt lika gastkramande som i Norrfyran.

Följande gäller, då det förmodligen står mellan Bilagan och Danderyd, om vilket lag som skall få nytt pass: Danderyd, som ligger på samma poäng som Bilagan, har en sämre målskillnad, men har däremot ett på pappret lite lättare motstånd att möta, såvida Pars Kista blir kvar i serien. Danderyd möter nämligen Vaxholm, Järfälla och Pars FC Kista i nämnd ordning, medan Bilagan möter Assysriska, Bollstanäs och Ekerö. Viggan måste alltså ta minst tre poäng till, då man får förmoda att DSK slår Pars Kista i sista matchen.