IFK Viksjö - Viggbyholms IK 2-0 (2-0)
Lördag 27:e september 2008, kl 14.00 på Viksjövallen

Den 24 maj 2008, efter åtta omgångar, stod Viggan på 0 poäng. Roslagskulla hade 6 poäng, Danderyd 9 poäng och Ursvik 10 poäng. I slutändan blev det dock Ursvik och Roslagskulla som fick lämna division fyra, för spel i femman nästa år, men det avgjordes inte förrän på mållinjen. Först sedan Vaxholm på lördagskvällen besegrat Ursvik med 6-2, stod det helt klart att Viggan klarat kontraktet, även om ännu en omgång återstår.

Hösten blev mycket dramatisk, där alla lag i bottenregionen tog poäng av varandra och även andra lag och inga matcher gick att förutspå. Efter sommaruppehållet har bottenkvintetten växlat placering om vartannat och idag den 27 september är ställningen enligt följande, efter 21 omgångar:
Långholmen: 24 poäng, - 4 mål.
Danderyd: 23 poäng, - 8 mål.
Viggan: 21 poäng, - 16 mål
Ursvik: 17 poäng, - 22 mål
Roslagskulla: 13 poäng, - 43 mål.

Viggan hade inför lördagens möte med IFK Viksjö ödet i sina egna händer. Förra året hade man besegrat Viksjö med 5-1 och 4-2, medan resultatet i våras blev en Viksjövinst med 4-3. Vid en vinst skulle Viggan på egen hand klara kontraktet och distansera sig från sina förföljare. Att döma av de inledande fem minuterna, så hade man definitivt bestämt sig för att klara av det här på egen hand.

Redan efter två minuter så har Viggan sin första chans att ta ledningen, men Balamusa Bajaha (även kallad ”Måsen”) i Viksjös mål, gjorde en fenomenal räddning till hörna. Enligt uppgifter skall ”Måsen” tillsammans med Pa Dembo Touray i Djurgårdens IF även stå i Ghanas landslag, så det var väl inte undra på att vi fick svårt att göra mål.

Matchens i särklass fetaste chans uppstår i femte minuten, då Nils Pasthy på nära håll skall skjuta bollen i öppet mål, men skjuter i ribbans underkant, så att bollen studsar ner och ut igen. I den sjätte minuten spelar Esmer Memisevic fram Jocke Thunström vid bortre stolpen och undertecknad, som endast står fyra meter från målet, är beredd att anteckna mål. Men från himlen dök ett skenben upp i slutsekunden på mållinjen och räAddade därigenom ett annars helt givet mål.

Efter denna chocköppning från Viggans sida, där Viksjö inte tilläts att passera mittlinjen, var nog mången säker på att detta skulle bli en promenadseger, men som så många gånger förr togs man ur dessa villfarelser. Sedan det gått upp för Viggan att det verkade gå troll i bollen, så vek modet från de röda och Viksjö släpptes successivt in i matchen och i den 11:e minuten tvingas Micke Johansson i Vigganmålet till en atletisk fotparad för att freda målet.

Viggan stod nu inte riktigt att känna igen från inledningen och det var inte mycket som fungerade heller, vilket också gav Viksjö möjligheten att ta ledningen med 1-0, sedan Viggan växlat ner ordentligt. Men en gnista tändes dock i den 32:a, då Nils Pasthy åter har ett jättefett läge att muntra upp den röda kontingenten på läktaren, då han på en retur från endast två meter är nära att överlista ”Måsen” i Viksjömålet, men återigen blev det stopp där.

Sergio kan sedan två minuter senare skära in från vänsterkanten och avfyrar ett skott som tar i stolpens utsida. När så alla håller på att förbereda sig för fikapausen och 44:30 minuter har gått av första halvlek, händer det som absolut inte får hända, inte ens på film. Peter Billberg slår en tillbakapassning från mittlinjen eller däromkring till Victor Stenberg, som plötsligt känner sig uppvaktad av Martin Sahlman i Viksjö, vilken uppenbart stressar Victor till den grad att den senare i sin tur också passar vidare tillbaks till Micke Johansson i målet. En analysgrupp, som jobbar på ärendet, har ännu inte kommit fram med en slutrapport, men så mycket är säkert att bollen gick vid sidan av Micke Johansson, som gått ut för att möta, men bollen går som sagt bredvid och rullar, trots Mickes försök att hinna ikapp, retfullt in i mål.

Detta måste nog tillhöra ett av Viggans mer renodlade självmål i modern tid och det bidrog inte på något sätt till att förhöja stämningen i omklädningsrummet efteråt i pausen. Med tanke på att det var helt omöjligt att överlista Viksjös målvakt, så kändes det lite tungt att bidra till att uppgiften blev än tyngre. Med många positiva injektioner från tränarna i pausen, så släpptes de röda åter ut i manegen, men nu med strikta restriktioner om att endast sätta bollen i rätt mål.

Esmer Memisevic hade uppenbarligen varit en oförtröttlig lyssnare i pausen och redan efter två minuter in i andra halvlek, har han efter en välplacerad frispark i krysset, efterlevat tränarnas uppmaningar. Dessvärre var ”Måsen” också där uppe i hörnet och tog bollen. Fyra minuter senare är Tom Gyldorff nära att dra det längsta strået, i en nickduell med nyss nämnda ”Måsen”.

Matchen är betydligt jämnare nu, än under de inledande fem minuterna av första halvlek. Viggan vill så mycket, men alltför mycket blir fel och alltför många bollar tappas vid mittlinjen efter hybristiska försök att göra motståndarna. Inte alltför många kommer helt upp i den toppform som man vant sig vid, men det var uppenbart nervtrådarna alltför ofta lade krokben på månget ärligt försök.

Efter 20 minuters spel, hade laget fått instruktioner om att sätta ordentlig press på motståndarna, genom att gå ner på en trebackslinje för att på så sätt frigöra resurser framåt, om resultatet från halvtidsvilan ännu stod sig och det gjorde det ju. Till och med Kevin Wargh Meehan skickades från sin mittbacksposition upp i frontlinjen, för att därigenom öka på det osmotiska trycket. Och nog märktes det alltid, för nu fick Viksjö rensa med den ena långbollen efter den andra, för att hålla rent kring ”Måsen”.

I den 61:a minuten skjuter Jocke Thunström just utanför, i något som från sidan såg ut att bli mer målgivande. Fem minuter senare kommer Thunström riktigt fri på vänsterkanten, men istället för att gå själv, väljer ”Tuna” att passa in till Nils Pasthy, som kommer alltför nära målvakten och ingen resultatförändring skedde (se bild).

Men så kommer äntligen utdelningen i den 78:e minuten, sedan Esmer och Tom Gyldorff kommit helt rena. 1-2 till Viggan var ett faktum, trodde nog mången, innan målet dömdes bort för offside (se bild), något som tog hårt på en redan hårt prövad skara. I den 82:a avlossar Tuna återigen ett skott nere vid stolproten, men vem kom flygande där? Jo, ”Måsen” förstås.

Kevin, som dirigerats upp till de främsta linjerna, kommer i den 85:e minuten helt fri (se bild) men ”Måsen” är där och på returen kan Kevin raka in bollen på returen, men då dyker en annan räddande ängel upp på mållinjen och nu verkar allt som förgjort. I den 88:e minuten glider Göran Dahlberg igenom på högerkanten (se bild) och nu skall det väl bli mål, men ”Måsen” flaxar till och ännu en räddning kan gottskrivas på dennes konto.

Minuten efter är Göran där igen och avlossar ett hårt skott, som ”Måsen” idioträddar med en reflexräddning och det var bara att konstatera att det inte gick att göra mål denna dag, åtminstone inte på ”Måsen”. Med sådana förutsättningar är det svårt att vinna matcher som denna. Trots ett otal feta chanser under matchen, där Viggan borde ha kunnat avgöra matchen till sin fördel, så var det nog ändå så att man inte riktigt kom upp till sin allra-bästa-förmåga denna dag, även om alla ville. Det låste sig liksom. Även alltför många misstag i passningar och alltför många tappade bollar vid mittlinjen undergrävde Viggans ambitioner att ta de livsviktiga tre poängen denna dag.

Men dagen slutade dock i dur, sedan Vaxholm helt ogenerat spelat Ursvik av banan och tabellen, genom att på hemmaplan vinna med odiskutabla 6-2, vilket säkerställde Viggans kontrakt och vidare spel i division fyra nästa år, vilket nu blir den sjätte säsongen i rad. Vi tackar därför Vaxholm å det ödmjukaste, men framförallt tackar vi alla spelare och ledare i Viggan, som gjort det helt omöjliga, genom att vända ett sjunkande skepp till ett som gått med fulla segel under hela hösten. En bragd som blir svår att överträffa.

Nu är det lätt att gripas av hybris och släppa på tyglarna, när endast en match återstår, men det är nu som vi måste visa att vi verkligen är förtjänta av detta kontrakt, genom att ge allt mot Djursholm nästa söndag, då vi har en gruvlig revansch att ta, för det förnederande nederlaget i öppningsmatchen i våras, då vi förlorade med 7-1.

Vi hoppas därför på storpublik i den avslutande matchen nu på söndag kl 14.00.

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19 Bild 20 Bild 21 Bild 22 Bild 23