Viggbyholms IK - IFK Österåker 5-0 (4-0)
Måndag 13:e april 2009, kl 14.00 på Hägernäs IP

Sol och moln, men varmt väder, mötte upp spelarna nere på Hägernäs IPs konstgräsplan. Alla kunde dock inte vara med och leka denna vårdag, utan fick stå bredvid och titta på, som exempelvis Jocke Thunström, Daniel Breeze och Victor Stenberg medan Tom Gyldorff fick jobba, samtidigt som Göran Dahlberg och Micke Johansson fick springa runt med en termometer.

Tränaren Joakim Olausson började det psykologiska uppsnacket tidigit med Österåkers tränare, den fd tränaren i Viggan, Peter Eklund. ”Vi är det ända laget med havsutsikt.” Peter kontrade med: ”Vi har i alla fall Åkersbergakanalen”.

Den stora frågan var, som alltid när det gäller Viggan, hur skulle startelvan se ut? Efter ett antal snurr i tombolan visade det sig att Lillgurra fick börja i målet. Framför honom kunde han se Grauers, Kevin, Jimmy och Källman. Mittfältet utgjordes centralt av den ettrige Sergio och den graciöse Houlst. Dessa två flankerades av spjuvern Anton och J.Pasthy. Framåt startade Viggan med den leende Jens och Nizze P. På bänken satt Oskar M, Oskar H och Asger. Gustaf Svensson (även kallad LillGurra) hade blixtinkallats när budet om M. Johanssons konvalecens blivit känd och sedan den förre lyckats byta sitt arbetspass på hemmet, med en förbipasserande rysk dam, kunde det hela lösas.

Så till matchen. Österåker tog ganska snabbt tag i taktpinnen och skapade genast ett mindre tryck mot Viggans defensiva linje. I den 5:e kom en Österåkare fri till vänster om Gurra i mål. Gurra tryckte sig mot första stolpen och fick anfallaren att skjuta mot bortre, något som Gurra läste och kunde därmed rädda till en resultatlös hörna. Första 20 minuterna ägde Österåker bollen medan Viggan såg lite tagna ut. Dock höll Gurra låda bakifrån. Trycket var nog för stort för Gurra som i den 18:e minuten behövde dubbla lager byxor. Loberg kom ner till kortlinjen med ett par värmebyxor. Detta gjorde att Gurra kunde slutföra den första halvleken innan han var tvungen att kliva med en påse lårkakor sedan hans namne lämnat ett fantomenmärke i Lillgurras lår.

Viggan som endast skapade några ströchanser, dvs avslut i stängslet bakom målet, hamnade plötsligt i den berömda zonen. Det hela började i den 22:a minuten. Anton Johnson drev bollen på vänsterkanten då Källman gjorde en överlappning. Nere vid linjen slog han ett halvdant inlägg, som dock blev perfekt, för där dök Nizze Pasthy upp och touchade in bollen till en fristående Mikael Houlst, som gjorde som han brukar, dvs blundar och klappar till med allt vad han har. Denna gång fungerade det mycket bra. Bollen gick in vid målvaktens högra hörn och Viggan gjorde därmed säsongens första mål, 1-0.

Roger var snabbt framme vid krönikören och påpekade att Houlst spelade med Assics-skor. Endast fyra minuter efter målet var det dags igen. Viggan fick en vänsterhörna som slogs av Sergio. Tyvärr var den för lång för gröten i mitten, men perfekt för Anton, som smög på bortre stolpen. Anton tog ner bollen och sköt distinkt in bollen i bortre hörnet. Återigen målvaktens högra hörn. 2-0 och många i Österåker var chockade, för att inte tala om de Viggansupportrar som valt att ”bääsa” inför matchen.

Viggans målhunger höll i sig och tre minuter efter 2-0 målet, var det dags för 3-0. Lillgurra (Gustaf Svensson) drog en inspark som Anton Johnsson skarvade till Nizze. Nizze fick bollen centralt. Tack vare att han fick understöd på kanterna, visste inte backarna i Österåker vad de skulle göra. Stöta eller falla? De föll och när Nizze kom till skottsektorns yttre kant, small det fyra maskor från krysset till vänster om målvakten, 3-0!

De som var med förra året, i matchen mot Österåker, vet att Viggan ledde med 3-1 en bra bit in i andra halvlek men förlorade ändå med 3-4 i hemmamatchen. Man kunde alltså säga att matchen nu stod och vägde.

I den 37:e får Österåker ytterligare en fet chans. Gustaf Grauers fick inte bort bollen, vilket slutade med att en Åkare kom fri i slottet mot LillGurra. Tack vare de nya brallornas tyngd kom han snabbt ner och kunde avvärja skottet med en enhandsräddning. Kommer säkert att utses till Årets PreseAntation.

När publiken började göra sig redo för halvtidspaus, slog Viggan till ytterligare en gång. Jonas Pasthy gjorde sig en yta på högerkanten och fick in en pass till Jens, som skarvade bollen vidare. Anton mötte upp centralt i banan och med högerfoten knorrade han in 4-0 till vänster bakom målvakten. GLÄDJE!!

Med 4-0 i ryggen var det nog få som trodde på en mirakulös upphämtning av Österåker, men de vitklädda motståndarna gjorde vad de kunde för att närma sig i målprotokollet. Redan efter 30 sekunder i den andra halvleken fick de nys om att Viggan ställt en ny målvakt på linjen, Martin Nilsson. Martin började med att göra ett halvingripande, vilket ledde till att bollen kom loss till en något friställd Österåkare, som sköt bollen mot öppet mål, i ribban och ut.

Fyra minuter senare, dvs i den 49:e minuten, kom Jens fri med hammare och spik. Ska man slå in en spik i kistan, så ska man göra det såsom Jens gjorde. Jens kom fri med målvakten och med vänstern lobbade han kallt över målvakten (syns på bild, liksom glädjeskuttet).

Resten av halvleken blev tack och lov en ganska avslagen historia, spelmässigt. Några kort delades ut och Viggans bänk fick en tillsägelse. Grauers sade: ”Du är en tuffing, domarn”, efter det att Jens blivit inknuffad i linjedomaren. Österåker skapade några halvchanser, men Martin sattes aldrig riktigt på prov.

Matchen slutade 5-0 och Jocke summerade matchen ganska väl: “Fantastisk laginsats. Backlinjen var formidabel. Det bästa var att vi kunde gneta och på så sätt spela av matchen utan att vi dippade någon gång i matchen”.

Sista ordet får Kapten Houlst: ”Vi var taggade och vi satte alla våra möjligheter. Vi lyckades också med något vi sällan gjorde förra säsongen, det var att vi kunde behålla ledningen. Vi var vassa framåt, samtidigt som backlinjen spelade enkelt. Kan vi fortsätta så här kommer vi vara med i toppen!”