IFK Viksjö - Viggbyholms IK 0-4 (0-2)
Söndag 24:e maj 2009, kl 17.00 på Viksjövallen

Det var upplagt för dramatik på Viksjövallen söndagen den 24 maj 2009. Dels var Viksjö ingen direkt önskemotståndare för Viggan, då resultatet för Viggans del har varit varierande de senaste säsongerna mot just Viksjö. Dels var Viggan satt under press då Kungsängen vann sin match i omgång sju och det krävdes med andra ord en Vigganseger för att det skulle bli en seriefinal mot just Kungsängen hemma på onsdag klockan 19.00.

En förändring i startelvan skedde mot Viksjö gentemot matchen innan mot Bele Barkarby. David Källman hade ätit gammal kyckling och kunde inte medverka. Anton Johnson ersatte hans plats på vänsterbacken. Tränaren Jocke formerade hela laget på följande vis: Little Gurra i mål. Backlinjen från höger: Magister Grauers, Kevin, Pappa Tom och nyss nämnde Anton. Mittfältet från höger: Vårsäsongens Kille, Göran, Tex Mex Sergio, Kapten Houlst och Jonas ”Lillpastan”. På topp startade J och J, nämligen Jimmy och Jens. Bänken utgjordes av: Jocke Thunström, Martin Nilsson och Nizze.

Jocke sade så här en halvtimme innan avspark: ”Idag är det hårt jobb som gäller. Viksjö har unga spelare och dom kommer springa så länge som dom är med i matchen. Håll också utkik efter Jimmy idag. Han kommer göra mål.”

Arrangören Viksjö kunde dagen till ära stoltsera med servering och fullt på träläktaren. Hela 87 personer hittade ner till Viksjövallen. Trevligt! Till matchen så…

Det hela började trevande. De två första minuterna utgjordes till största delen av inkast. Planen som är ganska smal och kort, inbjöd till farligheter så fort det blev fasta situationer, såsom inkast och frisparkar. I den 9:e minuten testade Göran med ett skott som gick utanför. I den 11:e kastade Jens ett långt inkast som gick mot Houlst, som tyvärr inte fick någon kraft i nicken och målvakten fick inga problem med den bollen. I den 14:e minuten sköt Nr 11 i Viksjö utanför med vänstern, matchens klart hetaste chans.

Minuten efter, dvs i den 16:e minuten, kom det förlösande ledningsmålet för Viggan. Göran kunde trycka in bollen lågt i målvaktens högra hörn, efter ett väggspel med Sergio. I den 21:a minuten var det dags igen. Little G slog en frispark från halva plan, som perfekt landade på Jens huvud, som skickligt skarvade vidare till Jimmy, som blev fri i slottet och kunde enkelt lägga in 2-0. Minuten efter, i den 22:e, var Viksjö nära en reducering, men ett lågt högerinlägg kunde rensas bort i närheten av mållinjen. I den 35:e minuten lobbade Jimmy i ribbans överkant efter Jonaspass. Viksjö fick en jättechans i den 39:e minuten, då en Viksjöare vann en nickduell mot Kevin. Helt fri och förmodligen ovetandes om hur fri han var, kunde Gustav fånga ett förhastat skott som gick rakt på.

2-0 i halvtid till Viggan. Spelet var inte det bästa från de rödas sida. Inte samma flyt i spelet som tidigare, men det finns en styrka i laget och Viggan är mycket effektiva och sätter sina chanser, medan Viksjö inte kunde förmå att förvalta sina chanser.

Den fd Vigganspelaren Peter Billberg, numer Markim/Orkesta, betygsatte korven i halvtid. 4 blev betyget. Plus för rostad lök. Han saknade dock bostongurkan.

I den andra halvleken kom Viksjö ut som ett nytt lag. Viggan tappade sitt spel, medan Viksjö satsade ordentligt för ett reduceringsmål. Viggan började slå långt, samtidigt som positionerna kom lite ur spel vid vissa tillfällen. I den 58:e minuten kom ytterligare en fet chans för hemmalaget. En låg parallellpass från höger, friställde en Viksjöspelare på bortre stolpen, men Gustav i målet kom ut bra och kunde avstyra orosmomentet med en benparad. Två minuter senare, i den 60:e minuten, kunde Kevin bryta ett svettigt lågt vänsterinlägg. Om inte Kevin var först på den bollen skulle en Viksjöspelare ha fått fritt skott-territorium.

Ytterligare två minuter senare, i den 62:a kom nr 12 i hemmalaget helt fri efter en frispark. Nr 12 valde att gå för en volley, vilket var fel beslut sett ur ett Viksjöperspektiv. Skottet gick högt över och ”Luftwaffe” hördes från läktarplats.

Viggan saknade inte chanser och lite oförtjänt sett till halvlek nummer två, kunde Viggan dryga ut sin ledning till 3-0. Detta skedde i den 64:e minuten. Houlst slog en passning till Göran, som kom perfekt i steget och bredsidade in bollen till höger om målvakten. Som extra smolk i bägare för Viksjö, var det oklart om bollen var över linjen. Skottet tog i hjulet precis bakom stolpen och studsade ut. Domaren blåste för mål och linjedomaren, som flaggade för uppmärksamhet, höll med domaren. Det visade sig att hjulet stod på tvären (se bild).

Viksjö som nu var nedslagna men inte uträknade, repade nytt mod och kunde efter en hörna i den 73:e minuten skapa oreda. En misslyckad Vigganrens ledde fram till ett skott för Viksjö, som tvingade Gurra att sträcka på sig och tippa bollen till hörna. Då Viksjö fick hörna lyckades de ofta skapa ytterligare en hörna i samma anfall, vilket var ett orosmoment för Viggan.

Magister Grauers bjöd på en snabbintervju under ett spelavbrott: ”Den lille är kvick.” (Nr 10 i Viksjö) och ”Kulstöterskor ska vara tjocka.”

Matchen punkterades fullständigt i den 74:e minuten. Sergio slog en vänsterhörna som Jimmy kom högst på och nickade in bollen i målvaktens vänstra hörn. Slutresultatet kom att bli 4-0, ett resultat som inte riktigt speglades av matchbilden. Tunga och effektiva Viggan satte sina chanser medan Viksjö får återgå till ritbordet. Det är en styrka att vinna matcher fast man inte spelar på toppen av sin förmåga.

Nu hoppas vi på fullt hus på onsdag i seriefinalen mot Kungsängen nere på Hägernäs IP klockan 19.