Viggbyholms IK - IFK Österåker 3-2 (2-1)
Söndag 16:e maj 2010, kl 17.00 på Hägernäs IP

Viggan behövde vinna för att hänga på den övre halvan, därför ringde Coach Jocke Viggan Video redaktionen på matchdagen och bad om en intervju. Anledningen var att med Jocke framför kameran hade Viggan två raka vinster i seriesammanhang. (Avslutningen mot just IFK Österåker 2009 och Storskogen borta i år.) Sagt och gjort! Jocke = 3 poäng. Nu blev dock inte så enkelt, utan det krävdes en Jimmy Everum med huvudet på skaft för att dom 3 poängen skulle bärgas, men mer om det senare.

Äntligen kom det över 100 personer ner till Hägernäs IP för att se när Viggan spelade sin bästa halvlek för säsongen. Bra rull i backlinjen, där den mustasch-prydde Daniel Breeze ska ha en extra klapp på axeln för sina 90 minuter. Kul också att se Jonte Lombard göra en mycket gedigen insats.

Viggan tog kommandot direkt då Österåker körde Bele-taktik och föll för att satsa på snabba omställningar. Viggan lyckades till skillnad mot just Belematchen skapa långa anfall. Nickades inlägget bort, var hemmalaget oftast snabbast på andra bollen. En intressant trio uppstod också i matchen, som kanske ska få chansen igen. Vänsterbacken Källman, Premiärlejonet Niklas och Jens hittade varandra ett flertal gånger, då Jens ofta kom ut på vänsterkanten med en löpning.

Allt såg mycket lovade ut, särskilt efter Källmans rökare och Kevins nicktouch i ribban. Därför kom det som ett nackskott, då Österåker tog ledningen, efter det målvakten (inga namn) misslyckats med att rensa bollen efter en bakåtpassning. Däremot lyckades han hitta Janusz Godziszewski, som mycket elegant hittade bortre krysset. Ett mål som nästan Viggan Video missade. Viggan behöll dock trycket och kvitterade nästan omgående genom nick från Kevin. Snygg framspelning av Breezens vänsterfot.

Viggan skulle också gå till halvtidsvila med 2-1. Jens ordnade en straff, som Gaston slog in efter ”Första fri!” dvs på en målvaktsretur på straffen.

Matchbilden ändrade karaktär radikalt i den andra halvleken. Österåker tryckte på och skapade chanser. Trots att snabbe Tom kom in direkt efter paus, fick Viggan inte riktigt någon ro i det defensiva spelet. Bortalaget träffade stolpen klockrent, men 2-1 stod sig. Viggan fick istället ligga på kontring vilket man inte lyckades alltför bra med. Den avgörande passningen blev alltid för kort, lång eller sned.

Till sist kom också kvitteringen mycket rättvisst. Trots att Magnus Prahl räddade första skottet, kunde nr 20 Mohamed Anaya raka in 2-2 med 20 minuter kvar. Österåkers mål blev nog Viggans räddning. Efter målet tog man över igen och framförallt Jens visade klass. Inte minst när det återstod 6 minuter. Efter en soloraid inkluderandes en tvåfotsdribbling, slog han ett inlägg mot bortre, efter det att Jimmy skrålat över nejden. Sagt och gjort. Vänsterinlägget gick mot stolpen. Skulle bollen gå i stolpen eller utanför. Svaret kom aldrig för Jimmy tog stål för laget och nickade in segermålet och förärades också med utmärkelsen ”Way of the day”.

Förhoppningsvis har Viggan valt sida, dvs den övre halvan. Då ett antal spelare var borta, var det riktigt kul att se spelare som tog chansen, som exempelvis Niklas Jonsson som i sin första match blir Matchens Viking. Direkt! Gaston Nunez gjorde sin bästa insats för säsongen och då gjorde det nog inget att han hade säkre Jon bredvid sig. Hoppas Viggan blommar ut ännu mer på onsdag då Vaxholm kommer på besök.