IFK Vaxholm - Viggbyholms IK 4-4 (1-0)
Onsdag 9:e juni 2010, kl 20.00 på Vaxö IP

Onsdagskvällen den 9 juni spelades en synnerligen besynnerlig match på Vaxö IP mellan Vaxholms och Viggans B-lag. Till denna afton var det extra besvärligt att få ihop folk och då i synnerhet målvakter. Av Viggans fyra målvakter fanns ingen disponibel pga skador, sjukdom eller arbete. Men lösningen fanns nära till hands. Nizze Pasthy, som mer än gärna ställer sig mellan stolparna när möjlighet så bjuds.

Vad gäller utemanskap så hade några ringrostiga konvalescenter kallats in, men några av dessa tvingades efter hand att stiga av efter diverse uppstådda defekter. Bilagans ärkeängel, Bill, hade även han varit tvungen att slänga in handduken pga av den sena timmen, vilket är mer än förståeligt, när han i princip skall börja jobba när matchen är slutspelad. Bloggpennan hamnade därför hos undertecknad.

Men bättre brödlös än rådlös och istället tog man och karvade av reservkapitalet som står på tillväxt och som bestod av fyra st bollbegåvade juniorer, där några fick begå sin första B-lagsmatch: Gabriel ”Gabbe” Näslund, Ali Sahle, Markus Backman och Daniel Effrem. Hessam som nyligen tagit studenten, kan ju nu inte längre räknas som junior, särskilt inte med den skäggväxten.

Lagom till matchstart släppte molnen väder, vilket fick de flesta som inte spelade att ta sin tillflykt i avbytarkuren. Om det berodde på vädret eller inte, så var spelet absolut inget att hurra för under den första halvleken och inte blev det roligare av att Vaxholm gör 1-0 efter 12 minuters spel. En synnerligen föga välspelad match, där säkert 75 procent av passningarna gick fel, särskilt i det röda laget. Halvlekens behållning var B-lagsdebutanten Gabbe, som på sin högerbacksplats hela tiden visade vad skåpet skulle stå, en mycket positiv överraskning.

Andra halvlek, började trots en mängd av inbördes givna löften om kvalitetshöjning, sämre än den första slutade, vilket innebar att Vaxholm kunde göra tre mål på nio minuter, räknat från den sjunde spelminuten. Och inte kan man klandra Nisse i målet heller. Vaxholm ledde nu med 4-0 efter en kvarts spel i andra halvlek och hade dessutom haft två träffar i ramverket, så framtiden såg verkligen inte ljus ut.

I all bedrövelse lyckas dock Viggan reducera två minuter efter Vaxholms senaste mål, då Henrik Zacco snyggt spelade fram Gonzalo ”Gonne” Maturana, vilken tryckte upp bollen i nättaket, 1-4. Istället för målras hade det hela nu tillfälligt stoppats upp av detta reduceringsmål och livsandarna tog extra tag i de röda spelarna när Jonas ”Zeke” Fonseca efter ytterligare två minuter medelst en långboll passar Henrik Zacco, som kan minska ställningen till 2-4. Då hade det gått 20 minuter av andra halvlek.

Nu kände man sig lite mer komfortabel i kuren och behövde inte skämmas alltför mycket vad gäller siffrorna på planen. När så halvtimmen var spelad var det dags för radarparet Zaccurana (H. Zacco och G. Maturana) att visa sig på styva linan igen. Alltså: Zacco till Gonne och nu stod det 3-4 och Vaxholmarna var nu blåbleka av skräck. Efter att totalt ha dominerat inledningen av andra halvlek så hade man nu tappat allt, vilket i stället Viggan plockat upp. Men det skulle komma mera.

Nu började man fundera lite i mirakelbanor. Tänk om vi skulle lyckas få oavgjort (mycket vill ju alltid ha mer), ja så gick tankarna i slutminuterna, då Viggan överträffade sig själva, åtminstone om man jämför med vad som gjorts under i synnerhet första halvlek. Och vad händer? Radarparet slår till igen, när endast en minut återstår. Zacco till Gonne och mål igen. Mer förtvivlade spelare än de som var klädda i blått denna afton får man leta efter. Gladare voro istället de röda, som lyckats hämta upp ett fyramålsunderläge till oavgjort på 25 minuter. En bragd!

En sådan här afton är det näst intill omöjligt att utse en Matchens Viking, där alltför många rödtröjor fladdrar förbi i revy. Några som dock skall lyftas fram är bl a en annan debutant, lille Ali, som knappt en tvärhand hög och en vikt i kolibriklassen, lurade upp mången bastant Vaxholmare på läktaren. Här har vi en klasslirare i vardande. Mer havregrynsgröt och vi har en ny Kurre Hamrin snart. Gabbe har redan nämnts. Zeke sprang så luften gick ur vaderna, vilket innebar depå i slutet av matchen.

Men det hela står nog i slutändan mellan de två ingredienserna i radarparet Zaccurana: Zacco för att ha spelat fram till tre av målen samt gjort ett själv och Gonne för att ha haft sinnesnärvaro att förvalta gåvorna som han fick. Matchens Viking går dock i skarp konkurrens till Gonzalo Maturana för sitt hat trick, som var så nödvändigt för slutresultatet.