IFK Vaxholm - Viggbyholms IK 1-3 (0-1)
Lördag 21:e augusti 2010, kl 14.00 på Vaxö IP

Det var så dags för höstsäsongens första rysare, då Viggan ställdes mot brandskattade IFK Vaxholm. Hemmalaget saknade två av sina spjutspetsar Richard Malm och Jesper Wintzerling. Viggan å sin sida hade fått tillbaka lite längd i laget efter matchen mot Sumpan. Åter i truppen var Gaston, Zacco och Jens.

Viggan började med Kajan i mål. Till höger i försvarslinjen startade Victor. Mittlåset bestod av Gaston och Tom och till vänster den pånyttfödde D. Källman. Mittfältet kunde stoltsera med Niklas, Houlst, Bragi och den långe H. Zacco ute till vänster i rollen som någon form av vänsterforward. Längst fram började Jens och Nizze.

Det är just på vänsterkanten som Viggan inledningsvis skapade sina chanser. Det var ofta bollen kom till Zacco och då blev det farligt, men det var Vaxholm som efter 5 minuters spel skapade den första riktigt farliga målchansen. Efter lite flipperspel kom ett skruvat skott som precis gick utanför Kajans vänstra stolpe.

Viggans replik kommer dock tämligen fort och då blir det också mål. I den 10:e minuten slog Zacco ett vänsterinlägg, som Niklas på bortre stolpen passar in med fin teknik till Jens som bredsidar in 1-0. Tittar man noga på bilderna är Nizze touchar bollen efter det att Niklas passat Jens. Frågan är om det räcker till en assist.

Viggan för matchen och ett snygg anfall leder fram till att Källman spelar Bragi som hittar Zacco, men Zacco har fastnat i sitt chippande istället för att trycka in bollen i bortre hörnet. Det hela slutar alltså med plockpotatis för målvakten i Vaxholm.

Vaxholm har en fet chans till i halvleken, men Kajan kan limma ett markskott. En tämligen chansfattig halvlek avslutas med riktig dramatik. Först gör Jens mål, men blir avvinkad för offside efter en domarkonferens. Vaxholm sätter igång spelet snabbt och kontrar. Vigganlägret vill ha långbollen till offside och klagar högljutt. Sedan slutar målchansen med att Vaxholmaren får bollen för långt ifrån sig och istället sätter sin fot i magen på Kajan. Det bidrog inte till att förbättra stämningen.

Trots att Vaxholm krigar starkt är Viggan bättre och i den 53:e minuten kommer också 2-0. En långboll dimper ner utanför straffområdet. Målvakten kom ut, men missar och Jens kunde lägga in sin andra kula för dagen i öppet mål.

Den andra halvleken är öppnare och fler chanser skapas. Vaxholm skjuter i ribbans överkant genom nr 17, hemmalagets bästa spelare, men det är Viggan som gör målen. I den 71:a minuten kommer också 3-0. Detta sker efter ett klapp-klapp spel med många fler klapp än bara två. Passningarna innan målet ser ut så här: Tom-Zacco-Houlst-Bragi-Jens-Bragi-Niklas-Nätrassel.

Trots underläge med tre mål, fortsätter Vaxholm att röra sig framåt. Nr 4 fintade bort Jonte och Tom, men Houlst gick All-in och sänkte allt och alla, så den situationen gick om intet för hemmalaget. Med tre minuter kvar kom dock reduceringen. Detta skedde på straff efter det att Jonte gjort en bra brytning på en Vaxholmspass. Bollen kom till Nizze, men han valde att passa tillbaka till Jonte istället för att rensa. Jonte kom dock tvåa på bollen och straffen var ett faktum. En bra slagen straff till vänster om Kajan spikade slutresultatet 1-3.

Nu återstår en match på Viggans roadtrip, IFK Österåker borta, innan man får kliva på gräsplanen på Hägernäs IP. Viggan är på vinnarspåret igen!