IFK Österåker - Viggbyholms IK 1-0 (0-0)
Lördag 28:e augusti 2010, kl 14.00 på Åkersberga IP

Med facit i hand gjorde det "ingenting" att Viggan förlorade mot IFK Österåker, då Vaxholm förlorade mot seriens bästa lag just nu, nämligen Athletic FC. Viggan är kvar på andraplatsen, men med fyra matcher kvar, kan kvalplatsen mycket väl komma att stå mellan fyra lag istället för två.

Innan matchen skadade sig Jonte Lombard och högerbacken Victor fick istället gå in i mitten och spela tillsammans med Gaston. Till höger började istället Daniel Breeze. Vänsterbacksplatsen innehölls av David Källman.

Viggans mittfält hade Sergio ute till höger, Matchens Profil Martin Brogren i mitten tillsammans med Houlst. Till vänster startade Henrik Zacco. På topp började Jens och Nizze.

Viggan började bra med en frispark efter några minuter. Victor skjuter i muren, men tar egen retur och det skottet smiter precis utanför.

IFK Österåker verkade ha tränat extra på hörnor och när man studerar filmen är det också matchens målskytt Nils Melander som i stort sett står för hemmalagets alla målchanser. Först bjuder hemmalaget på en kort hörnvariant och Viggan har bara en back ut mot hörnflaggan och med ett 2 mot 1 läge får Österåker in bollen enkelt, men Nils M får inte till nicken. Bättre går det mot slutet av halvleken då Österåker får en ny hörna. Hemmalaget går ut med två spelare mot hörnflaggan vilket "tvingar" Viggan att också komma ut med två spelare. Självklart slås hörnan in direkt och Zacco ser inte att Nils M kommer bakom honom och hoppar in framför. Nicken går dessvärre/dessbättre över ribban.

Viggan står inte riktigt att känna igen. Det fanns inget naturligt flöde i spelet och kom man in på offensiv planhalva stod antingen ett samlat Österåker-försvar eller en domare som blåste på det mesta som Viggan företogs sig i första halvlek. Viggan skapar en bra chans till i den första halvleken då Brogren slår en frispark som tillslut hamnar hos Houlst, men skottet täcks till hörna. 0-0 i paus, men klar psykologisk ledning för IFK Österåker.

Något måste ha sagts i paus för Viggan kommer ut mer taggade i den andra halvleken, plus att man också lyckas komma till avslut. Först ut är Jens som drar en volley ur ett svårt läge och skottet fångas lätt. Sedan försöker David Källman utifrån, men skottet limmas. Källman blir inblandad igen efter en Österåkerhörna, bollen går ut ur straffområdet och vitklädda spelare tar i för kung och fosterland. Källman blockar skottet med armen intill kroppen. IFK vill ha straff, men domaren friar. Viggan skapade sin absolut bästa målchans då Zacco omkring den 60 minuten spelade fram till Jens. Tajmingen perfekt, dessvärre går bollen över.

Med ca 13 minuter kvar kommer segermålet. Ett inspel snett inåt bakåt tas emot av Nils Melander. Han skottfintar, för att sedan skjuta med vänstern. Kajan är på plats, men räddar inte bollen tillräckligt och bollen går i mål vid nättaket.

Viggan jagar och nu känns det som om domaren blåser i Viggans favör. Billiga Österåkerfrisparkar vänds nu till billiga Viggan-frisparkar. Jocke har en farlig frispark som dock går utanför, samt att målvakten släpper ut bollen fast Zacco är ganska nära. Sedan får Viggan också en indirekt frispark, då målvakten hållt i bollen för länge. Jocke petar till Victor, men skottet täcks och IFK Österåker håller undan och vinner med 1-0. En bild som etsat sig fast är jublet vid slutsignalen. Där såg man verkligen lycka i Österåkerspelarna, som nu har häng på kvalplatsen!

Viggan har nu en vecka på sig att polera sköldarna och putsa skorna, för på lördag kommer dom…