Spånga IS - Viggbyholms IK 0-3 (0-0)
Lördag 23:e oktober 2010, kl 14.00 på Spånga IP

Säsongens sista och avgörande match. Vid oavgjort eller förlust, skulle Viggan spela kvar i division 4 och nästa år bl a få möta lokalkonkurrenten Täby IS samt den trevliga resan till Lötvallen och match mot Roslagskulla. Nu blev det inte så. Viggan vann matchen mot Spånga IS med klara 3-0 på bortaplan och knappt har man förstått vad klubben har åstadkommit. Spel i division 3. Det är något som är helt otroligt då Viggan var på vippen att falla ner i division 7 - 1998!!!.

David Källman pratade om 2 bra halvlekar i matchen mot Spånga och så blev det också. Äntligen släppte laget inte in ett tidigt baklängesmål. Trots att det rödklädda laget saknade flertalet namnkunniga spelare som t ex, Zacco, Tom, Sergio och Viktor.

Viggan skapade också matchens första chans då Jens sköt rakt på. Kajan i Viggans mål var den som tog det första initiativet i bragdmatchen på Spånga IP. Redan efter fyra minuters spel kom en Spångaspelare genom och kom fri med Kajan. Kajan kom ut och blev tunnlad, men räddade med klacken och bollen gick utanför. Äntligen ett statistikgenombrott! Första matchen av åtta som vi inte släpper in ett tidigt baklängesmål.

Istället tar Viggan över genom just hög press som Källman pratade om. Breeze hittade Jens ett flertal gånger med targetpassningar på kropp och Viggans hetaste spelare just nu, Göran Dahlberg, var fortsatt bra på sin högerkant. I mitten av första halvlek kom en matchavgörande situation. Bolltrollaren Fredrik Ingel slog en perfekt genomskärare till just Göran Dahlberg. På filmen är det svårt att se om målvakten är på Göran i den första vinkeln. Men med Viggan Videos två-kamera-system kunde man lätt konstatera att domaren gjorde rätt som visade ut målvakten Ozan i Spånga för en frilägesutvisning.

Trots att Viggan spelade med en man mer var det Spånga som tog tillbaka initiativet och skapade två bra chanser. Ett skott rakt på från ett bra läge och en lobb som gick över. Det dröjde till slutet av första halvlek innan Göran och Fredrik Ingel fick varsitt bra läge att sätta första bollen i nät. Men båda valde att dra ut på spännigen. 0-0 efter den andra halvleken som Speakern sade för att sedan korrigera sig till den första halvleken.

Nizze avslöjade i halvtidsintervjun att Bele Janne inkommit med en specialanalys av Spånga och Nizze sade att "Vi har bra koll på dom". Och det hade Viggan minsann. Bortalaget kom ut och spelade med stor pondus. Göran Dahlberg blev utsedd till matchens spelare i Viggan, men Viggan Video tycker i alla fall att Jens var snäppet hetare idag. Dock ska ingen skugga falla på Göran. Jens visade i den andra halvleken upp exakt vad han är för en fotbollsspelare. En grymt duktig sådan. När det gällde som mest klev dom två mest rutinerade spelarna fram. Jens framåt och Gaston Garré Nunez bakåt. Jens fintade, kämpade, passade och sköt. Dessutom lyckades han med allt kändes det som.

I mitten på den andra halvleken var det just Jens som låg bakom Viggans ledningsmål. Inkast som blev misslyckat, men som tillslut hamnade hos David Källman som sköt ett misslyckat skott, som gick till Göran Dahlberg som i sin tur visade varför just han är inne i den berömda "zonen". Vänstern talade och 1-0 i närheten av krysset!

Bara två minuter efter ledningsmålet kom nästa slag för Spånga och också nästa mål för Viggan! Jens tog revansch med ytterligare ett inkast. Istället för att bollen gick till en Spångaspelare, så hamnade den mitt i en gröt av spelare. Göran var inblandad, men bollen hamnade tillslut hos vänsterbreddaren Martin "Bragi" Brogren och via en back hamnade bollen i nät. Speakern såg inte vem som gjorde målet utan frågade Micke som filmade i Spånga-Tower. Micke trodde att det var Fredrik Ingel. Detta uttalande har lett till följande: Speakern ropade ut att det var Fredrik Ingel som gjorde målet. Det stod Fredrik Ingel på Everysport. Det stod Fredrik Igel på Spångas hemsida och det stod Fredrik Ingel i "Mitt i Täby" men med Martin Brogren på bild. Bragi gjorde målet och 2-0. PUNKT!

Spånga är ett slaget lag och skapar endast en chans av vikt i den andra halvleken. Ett friläge från kanten som Kajan klarade med en bra utrusning. På övertid fastställs slutresultatet till 3-0. Jens rundar målvakten som på klassiskt övergivet manér får se bollen gå i mål ur en ganska dålig vinkel. Därmed är Viggan klara för avancemang till division 3

En blandning av glädje och "Vad har vi ställt till med" känslor utbröt efter signalen! Men fakta är fakta. Efter en högintressant säsong med formtoppar och formsvackor. Vackra mål och hårda tacklingar. Efter stora segrar och bittra förluster så stod det klart att Viggbyholms IK, vårat Viggan spelar i division 3, 2011. Hur det går där är en historia i sig som inte än är skriven, men DU som följer Viggan, vet precis hur det gick till då Norra Europas Snyggaste fotbollslag gick från division 4 till division 3 via ett gastkramande kval.