Upsala IF - Viggbyholms IK 1-0 (0-0)
Lördag 16:e april 2011, kl 15.00 på Ekebydalens IP

Allting började så bra lördagen den 16 april 2011, solen sken och det var seriepremiär och dagen till ära skulle Viggan bussas till Uppsala. Den första bataljen i division tre skulle utkämpas på Ekebydalens IP, någonstans på Uppsalaslätten, ingen visste dock helt säkert var - skulle det visa sig.

Bussen var på plats i god tid innan samlingen och så var även de som skulle med. Tidtabellen hölls på minuten och vid anländandet till Uppsalas stadsgräns var allt fortfarande under kontroll. Om det var Upsala IF eller trafikkontoret i Uppsala som låg bakom vad som sedan hände är oklart, men det skulle i vilket fall som helst visa sig helt omöjligt att ta sig över Fyrisån.

Efter 40 minuters cirkulerande i stadskärnan, lyckades bussen äntligen efter åtskilliga förfrågningar, ta sig till det utsatta målet, som visade sig bara vara ett delmål för ombyte (Ekebyvallen), då bataljplatsen låg ytterligare 500 meter bort (Ekebydalens IP). Efter en ytterst snabb genomgång med ombyte, promenad och lite uppvärmning var det dags för avspark i seriepremiären mellan Upsala IF och Viggbyholms IK och då var kl 15.00, en timme efter ankomsten.

Det var uppenbart att bägge lagen var tyngda av stundens allvar, vilket även avspeglades i själva spelet. Även om alla kämpade heroiskt, så kan inget av lagen anklagas för något avancerat skönspel eller strategiska initiativ. Här gällde det till varje pris att inte förlora. Ingen farlighet står att notera under de första 20 minuterna, innan Upsala IF plötsligt får på matchens första skott på mål. Det var ett välplacerat hårt skott, som Viggans Petri Anufrijeff, medelst en aerodynamisk förflyttning, kan göra en typisk J29-räddning på. Snygg prestation.

Men Viggan ville inte vara sämre och tre minuter senare svarar de för något som definitivt borde ha resulterat i mål, och då hade man t o m fått en dubbelchans. Det var Niklas Jonsson, som om han hade haft två olika fötter, skulle bredsida in bollen i öppet mål, men då han endast var utrustad med två vänsterfötter, blir det i stället en passning utåt, som Nils Pasthy, från ca 4 meter lyckas skjuta över, vilket i sig var en prestation. Närmare mål än så här kan det inte bli.

I den 36:e minuten uppstår ytterligare en dubbelchans för Viggan och den här gången är det 16-årige Sam Lundholm, som trots sin ringa ålder skjuter som en häst sparkar, från ganska stort avstånd, ett skott som Marcus Ferlin i Upsalamålet skickligt räddar och på returen uppstår en Benderliknande situation, som Göran Dahlberg utnyttjar genom att få bollen i stolpen, men nära var det. Under hela första halvlek kan alltså Upsala antecknas för en bra målchans och Viggan för två.

Upsala hade en klar von Schlieffenplan utarbetad under första halvlek, där den ena kniptångsmanövern avlöste den andra och allt ägde rum på vänsterflanken, och bara på vänsterflanken, där Johan Palm & Co hade fullt sjå att stoppa de anfallande Upsaliterna. Annars finns inte mycket mycket att rapportera av värde, annat än att Viggan hade ett litet övertag spelmässigt, dock utan att någon direkt överträffade sig själv i den röda elvan, även om Upsala IF på sin hemsida var mer imponerade: "Viggbyholm visade sig vara en mycket obehaglig ny bekantskap med en fältherre i mittlåset och hårt jobbande kollegor".

Den andra halvleken var då mer händelserik och avgörande. Göran Dahlberg, som brukar vara Viggans "gubben i lådan" hade inte sitt normala flyt denna dag, vilket han gav exempel på efter sex minuter in i den andra halvleken, då han från ett bra läge skjuter alltför högt över. Minuten efter får Upsala IF en hörna, som man på ett exemplariskt sätt utnyttjar. Det var något som inte stämde i Viggans aritmetik denna gång, då man glömde att räkna in en svartrandig spelare, Albin Pettersson.

Trots en djungel av spelare med tillhörande ben, lyckas Albin ur minimal vinkel, flera meter från målet, hitta en lucka och han kan skjuta klockrent upp i nättaket. 1-0 till Upsala IF. "Det var en inövad hörnvariant och det kändes riktigt bra att vi gjorde mål på en sådan", säger Upsala IFs tränare Conny Sveijer.

Det var uppenbarligen detta som behövdes för att få igång Viggan, ty efter detta var resten av halvleken till stor del en jakt på kvittering och enda undantaget var i den 55:e minuten, då Upsala får en farlig frispark, som dock Petri enkelt plockar ner. Resten av matchen blev svettig för Upsala IF. I den 66:e minuten noteras Viggans andra stolpträff och denna dag skall Upsala IF tacka sin lyckliga stjärna att man höll hela matchen ut. Och den stjärnan hette Marcus Ferlin, utan honom och hans stolpar hade det varit Viggan som åkt hem med tre poäng.

I den 79:e minuten räddar Marcus ett mycket tungt skott från Johan Palm, ett skott som var värt ett bättre öde. I den 81:a räddar han mirakulöst, på väg åt fel håll, med en fotparad Göran Dahlbergs skott, som nog alla redan antecknat som mål. I den 88:e tar han hjälp av en medspelare som räddar på mållinjen. Men en bra målvakt skall omge sig med bra stolpar och lite tur. Sista minuten höll dock Viggan på att få sin efterlängtade kvittering, men domarens pipa räddade Upsala IF även denna gång.

Även om bussresan hem blev betydligt rakare, så gav det dock inte anledning till några större glädjeyttringar. Viggans tränare Christer Holmstedter sammanfattar matchen så här:
"Tyvärr så förlorar vi division 3-premiären och det utan att ens få göra något mål! Som jag ser det så har vi 2/3 av matchen och dessutom några riktigt bra målchanser, som vi borde avgjort på, men stolparna och Upsalas målvakt stod tyvärr i vägen för oss denna dag".
"Som match betraktat så kan vi naturligtvis bättre, men tycker ändå att grabbarna kan gå med höga huvuden, för prestationerna var i många fall på en mycket bra nivå trots det negativa resultatet. Det är ändå skönt att serien är i gång, och jag ser redan fram emot långfredagens match mot Bollstanäs, då förhoppningsvis rättvisa skipas och vi får våra första poäng i division 3", avslutar Christer Holmstedter.

Upsala IFs tränare Conny Sveijer uttalar sig så här I Uppsala Nya Tidning: "Vi är väldigt glada över tre poäng. Viggbyholm var fysiska, rejäla och spelade en rak fotboll. Och vi blev straffade hårt för våra misstag".

Man måste helt instämma i Christers sammanfattning, särskilt när det gäller den andra halvleken, där man åter kunde känna igen Viggans fighting spirit, att aldrig ge sig och hela tiden skapa målchanser. Det är alltid tungt att inte få utdelning på sina chanser, men den andra halvleken ger ändå hopp om framtida poäng, om nu turen vill stå den djärve bi. Även om Viggan denna dag saknade 5-6 man, så kunde man ändå mobilisera 17 spelare, må vara att alla inte fick eller kunde utnyttjas med Svff´s begränsande reglerna med ersättere istället för avbytare som används i Stockholmsserierna.

En som aldrig gör en besviken är Gaston Nunez, som alltid vet att vara på rätt plats och som med sin teknik och lugn alltid skapar trygget och ytor för sina medspelare. En klippa, som denna dag också honoreras med utmärkelsen Matchens Viking.

Nu väntar Bollstanäs SK på långfredagen, en gammal bekanting från Norrfyran, som i sin premiärmatch övertygande tog sina tre poäng genom 3-1 segern mot Ängby IF.