Viggbyholms IK - Ängby IF 3-1 (1-1)
Lördag 30:e april 2011, kl 13.00 på Hägernäs IP


Lördagen den 30 april kommer att gå till historien som den dag då vinden vände för Viggan. Efter två matcher, mot Upsala IF och Bollstanäs SK, där Viggan under matcherna, ganska jämnt fördelat, skapat närmare dussinet feta målchanser, inkl 4 ramträffar, utan att en enda boll gått in och med endast en enda poäng som resultat, var frustrationen mycket stor inför matchen mot Ängby IF.

Detta är också något som Viggans tränare, Christer Holmstedter skriver under på: "Fotbollen är inte alltid så logisk, efter dom 2 inledande matcherna så hade vi endast lyckats att införskaffa 1 poäng, trots att spelet varit klart godkänt och målchanserna varit många och till det också haft tillgång till många hela och friska spelare!"

Han fortsätter: "Inför dagens match hade vi till att börja med lite svårt att få ihop full trupp. Tre spelare från utvecklingslaget lånades in, samt att vi startade matchen med spelare som normalt inte bör starta pga sjukdom och skada, dessvärre fick dessa båda också bryta matchen. Till detta så gör vi vår sämsta halvlek (första 45) för i år och får göra en massa förändringar pga av tidiga byten, Då kommer vändningen, killarna visar vad lagkänslan i Viggbyholm betyder, samtliga höjer sig och vi tar den utlovade första 3 poängaren i Div 3, ÄNTLIGEN!"

Tre spelare från Bollstanäsmatchen saknades denna dag, förkylningar hade dessutom under veckan skapat än större oro och en del latenta skador förvärrades under matchen, så förutsättningarna för en trepoängare denna dag var väl kanske inte de allra bästa. Även om matchen mot IK Franke inte blir någon lätt uppgift så hoppas Christer ändå på lite ljusare tider:

"Nu hoppas vi att skade- och sjukläget inte blir värre under veckan, för till helgen reser vi till Västerås för att möta IK Franke som gått på knock i inledningen.

Det vi i alla fall vet, är att våra nyförvärv från Sollentuna United, Christian Freby och Tomas Rübsamen är spelklara, vilket spetsar till både kvalitén och konkurrensen."

Viggans första halvlek mot Ängby var en enda lång utdragen väntan på halvtidssignalen. Efter två matcher i rad, där Viggan spelat såväl bra som skapat massor av målchanser, så var förhoppningarna stora att man skulle fortsätta på den inslagna vägen. Men ack vad man bedrog sig. Knappt hade Linn Andersson blåst till spel förrän Ängby tog tag i såväl boll som spel. Under de första 10 minuterna fick Viggan knappast låna bollen och det var spel på en planhalva - Viggans.

När så Viggan äntligen får tag i bollen, så blir man också helt plötsligt väldigt effektiva, till skillnad mot tidigare, och gör mål på sitt första egentliga anfall. Detta sker i den 13:e minuten och det är Jens Eklöf som lägger in en elegant passning parallellt med kortlinjen som Nils Pasthy möter med pannan och nickar otagbart in 1-0 till Viggan. Detta var alltså ett historiskt mål, det första för Viggan i division 3.

Men säg den glädje som varar. Elva minuter senare springer nr 23 i Ängby, Fredrik Thunberg, ner på högerkanten mot kortlinjen och lägger även han in en parallellpassning, som till sist hamnar vid fötterna hos Daban Saeed, vilken kvitterar till 1-1 och nu kändes det inte alls bra.

Ängby var betydligt kvickare och bollsäkrare och allt spel som Viggan tidigare presterat i föregående matcher var som bortblåst, vilket inte var en underdrift, då Nordan låg på ordentligt, från fel håll med röda ögon sett. Ängby dominerade mittfältet totalt även om man kanske inte kom till några direkta målchanser, men frågan var bara hur länge Viggan skulle orka hålla stånd. I den 32:a minuten får dessutom Ängby ett jätteläge men skjuter i burgavelns utsida, vilket var tur, för annars kunde det hela ha artat sig riktigt illa för Viggan, som dock räddas av gong-gongen och halvtidsvila.

Christer Holmstedters uttalande efter förra matchen kändes svåruppfyllt i detta skede av matchen: "Nästa match, på lördag hemma mot Ängby kommer både målen och vår första 3 poängare, tro mig!"

Vad Christer & Co bjöd på i omklädningsrummet får vi väl aldrig veta, men någon kraftfull medicin måste det ha varit. Ut kom ett helt nytt lag, må vara med samma spelare, så när som på Sam Lundholm, vars ljumskar inte klarade mer spel, utan han ersätts av Christer Dahlgren. Mer energi och kämpaglöd och helt plötsligt hade Viggan vinden i ryggen, både meteorologiskt och spelmässigt och Ängbys offensiv från den första halvleken var som bortblåst.

Redan i den 4:e minuten är Johan Palm ytterst nära att ge Viggan ledningen med en perfekt slagen frispark, som målvakten dock gör en ytterst kvalificerad räddning på. Näste man som tvingades kliva av var Gaston Nunez i den 57:e minuten och som ersattes av en Tom Gyldorff med mycket spring i benen. Viggan har nu tagit över initiativet i matchen och de farhågor som låg som åskmoln över första halvlek var som bortblåsta. Fler tar egna initiativ och större press sätts på Ängby och när Göran Dahlberg i den 65:e minuten rinner igenom Ängbyförsvaret och ensam med målvakten säkert sätter bollen i nätmaskorna sprider sig ett lugn över nejden.

Med ett mål upp och en halvtimme kvar av matchen känns det betydligt bättre och när Kevin Wargh Meehan, fyra minuter senare, lyckas med konststycket att lobba in 3-1, så kändes det som att luften helt gått ur Ängby. Fotboll är som sagt aldrig logisk. Ängby som dominerade åtminstone mittfältet totalt under första halvlek, fick nu se rollerna ombytta och fick inkassera sin tredje raka förlust. Historiskt sett var det också första gången Viggan slagit Ängby på fem försök, må vara att de fyra tidigare gångerna utspelade sig 2004 och 2005. Men en viktig revansch blev det.

De 126 åskådare som hade slitit sig loss från Valborgsfirandet fick uppleva såväl sol som en bitande nordanvind, men framförallt fick de uppleva Viggans första mål och trepoängare. Av förra hemmamatchens 190 åskådare var det säkert många som upptäckt att konstgräsplanens sittplatsfaciliteter lämnade mycket i övrigt att önska och förblev därför i sina soffgrupper på hemmaplan. Men snart vankas det naturgräspremiär med sittmöjligheten och lokalderby mot Vallentuna BK, vilket säkert kommer att locka ut mången soffliggare den 14 maj.

Men först gäller IK Franke på lördag i Västerås, en väl så svår nöt att knäcka, som de har inlett serien hittills. Men nu gläds vi åt Viggans fyra poäng och en positiv målskillnad samt att man äntligen lyckades göra mål på sina chanser denna gång. Den här matchen glömmer man inte i första taget och då särskilt inte den andra halvleken och den lagmoral som uppvisades.

/Gula Örnen



Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19 Bild 20 Bild 21

Laguppställning
Petri Anufrijeff
Kevin Wargh Meehan
Gaston Nunez, K (57)
Göran Dahlberg
Nils Pasthy
David Källman (85)
Johan Palm
Jens Eklöf
Joakim Thunström
Sam Lundholm (41)
Mikael Sten
Christer Dahlgren, ers (41)
Nicklas Lindberg, ers
Patrik Kousis, ers
Daniel Lyles Bratt, ers
Anton Johnson, ers (85)
Tom Gyldorff, ers (57)
Patric Kajhed, ers

Målgörare
Nils Pasthy (13)
Göran Dahlberg (65)
Kevin Wargh Meehan (69)

(se skytteligan)

Gula kort
Mikael Sten (39)
Joakim Thunström (75)
Jens Eklöf (90+1)

Röda kort
-

Domare
Linn Andersson, HD
William Albrecht, AD1
Denis Grabus, AD2

Matchens Viking
Jens Eklöf

Matchens VIKing

Publik
126 personer

Väder
+14, vxl molnighet