Kungsängens IF - Viggbyholms IK 0-1 (0-1)
Lördag 21:a maj 2011, kl 13.00 på Kungsängens IP


Senast Viggan var på besök på Kungsängens IP var den 17 juni 2009, då Kungsängen vann med klara 3-0, efter en ganska medioker insats från de röda, trots att man gått fram som en slåttermaskin tidigare under våren. Nu var det nya tider, 21 maj 2011 och en ny division, där Kungsängen i bagaget hade ett års erfarenhet av spel i division 3.

De yttre förutsättningarna för spel var vädermässigt väldigt goda, med en sol som svalkades av en hård och kylig vind, medan samtidigt underlaget mer såg ut som en nyskördad betåker. Men Kungsängen kan i alla fall glädja sig åt att det är sista säsongen som spel kommer att äga rum på denna plan, innan man får en helt ny anläggning med ett antal planer en bit därifrån.

De inre förutsättningarna var för Viggans del också goda, även om sex man saknades från Vallentunamatchen, men ett brett förråd av goda spelare innebar att Christer & Co inte drabbades av någon större huvudvärk. Underrättelsetjänsten hade också nåtts av att ett liknande förhållande förelåg även på motståndarsidan.

Med oddsen 2,80 sprang därför Viggan ut denna dag i hopp om att kunna öka på Wellas förmögenhet samt att även själva kunna lägga ytterligare tre poäng till saldot. Efter fem omgångar hade man likt hamstrar samlat ihop åtta poäng på de senaste fyra matcherna, som man alla lämnat obesegrade. Nu stod man vid ett nytt vägskäl - uppåt eller neråt i tabellen.

Kl 13.00 blåste domaren till spel varvid 22 vita och röda spelare genast tog upp kampen om vilka som skulle ha mest poäng med sig hem den dagen. Till en början såg det ut som Kungsängen var i störst behov av poängen och förlade alltför mycket tid i den röda zonen. Vid ett tillfälle drabbades de röda av en smärre kortslutning i de bakre regionerna, som skulle kunna ha ändat med förskräckelse, om man nu inte till sist hade rett ut det hela själva.

Efter denna inledande press började de röda att så sakteliga ta sig ur Kifarnas halvnelson och kan efter en kvarts spel skapa matchens första riktiga målchans. Det var Martin Brogren som från sin vänsterytterposition lyckades skära in och få på ett bra skott, som dock Ensa Sinyan i målet gör en ekvilibristisk benparad på. Men trots att Viggan har en synnerligen kraftig medvind (meteorologiskt sett) så lyckas man ändå inte skapa några direkta chanser och det gjorde definitivt inte Kungsängen heller, skall sägas.

Kungsängens enda egentliga målchans under matchen kom i den 34:e minuten, då Pennti i Vigganmålet lite snopet överraskades av ett skott, som han dock medelst en sidledsförflyttning, fortfarande med oförändrad fotställning, räddar med en utsträckt hand. Det kan ha varit värre än det såg ut, men räddningen såg väldigt avslappnad ut, så Pennti hade säkert läget under kontroll.

Viggan, som nu kommit över pressen från Kifarna under de första tio minuterna, har äntligen hittat växellådan och avslutar halvleken med många välkoordinerade anfall, som dock alla avslutades utan nätkänning - utom ett. I dylika matcher är det ett definitivt måste att plocka fram spetskompetensen när det gäller avsluten på anfallen. Trots att vi vunnit de två senaste matcherna så har vi inte skapat de där riktigt vassa chanserna, något vi däremot var jättebra på i de matcher som vi tappade poäng i, ironiskt nog.

Men det är fortfarande ca fem minuter kvar av halvleken. i den 39:e minuten, när Viggan kommer i ett av sina anfall, där Sam Lundholm dansar fram mellan benen på de betydligt äldre vitklädda spelarna, fälls han av ett lurvigt ben innanför den berömda kritstrecksmarkeringen och liggandes med en oskyldig blick mot den församlade domarkåren tilldöms Samba därför också en straff.

Gaston Nunez, mångårig skarprättare, stegar lugnt fram mot den vita punkten och utan att tveka placerar han bollen otagbart för Ensa i målet. Precis nere vid stolproten rasslade det till och Viggan hade tagit ledningen med 1-0 och drömmar om tre poäng väcktes.

I jakten på en kvittering lyckas Kungsängen under de inledande 20 minuterna av den andra halvleken dra på sig inte mindre än fyra gula kort, där det sista drabbade Mathias Hagberg för andra gången, varför han med ett rött kort hängandes över huvudet tvingades lämna planen. I sin iver att förbättra den resultatmässiga situationen drabbas Kungsängen senare även av ytterligare ett gult kort och även ett rött, sedan Jenka Eklöf jämnats med marken.

Med dessa nya förutsättningar såg det ganska ljust ut för Viggan och trots ett moln av långbollar från de vita, så lyckades Viggan vid samtliga tillfällen se till att bollen åter hamnade på de vitas planhalva. Trots detta numerära övertag så lyckas Viggan inte få till det viktiga andra målet, även om det var bud på det stup i kvarten. En eloge till de vita som lyckades hålla tätt under denna enorma slutpress, där Viggan inte lyckades få in bollen trots enorma kraftansträngningar.

Detta var definitivt ingen höjdarmatch, åtminstone inte ur ett publikmässigt perspektiv, även om det var ständig dramatik på den undermåliga planen i jakten på poäng. Sex poäng på de två senaste matcherna, trots mindre bra spel, vittnar ändå om att det finns stora kvalitéer inombords hos de röda, vilket kommer att behövas i de kommande omgångarna, där många svåra motståndare står och lurar för att kväsa nykomlingarna.

Christer Holmstedter, som naturligtvis gläds åt poängen, sammanfattar matchen så här: "Seger mot Kungsängen borta borde kanske kännas mer tillfredsställande än det i själva verket gör. Men skitmatcher är naturligtvis viktiga att vinna! Matchen bjöd inte på någon större fotbollsunderhållning även om vi spelade något kortare och behöll bollen något längre i anfall än senast mot Vallentuna."

Christer fortsätter: "Vi måste höja kvaliteten avsevärt i vårt anfallsspel och bli mycket effektivare om poängen även i fortsättningen ska trilla in. I försvarsspelet gick vi tillbaka till grunderna, försökte bli lite mer kompakta och hitta rätt i positionerna. Med tanke på att vi inte släppte in något mål och Kungsängen endast skapade en riktigt bra målchans på oss, så ska man väl vara ganska nöjd med del delen trots allt."

Christer Coach avslutar sina intryck så här: "Summeringen låter kanske negativ, men det är klart 11 poäng efter 6 matcher vilket naturligtvis är helt godkänt som nykomling och grabbarna ska ha en eloge för sin vilja att vinna matcher. Jag vet att gruppen kan så mycket mer, därför känns det som jag har rätt att inte känna mig nöjd efter de två senaste matcherna, trots 6 poäng."

"Nu blickar vi framåt mot en träningsvecka med hög intensitet och god kvalitet med en trupp som förhoppningsvis är hel och frisk. Nu till helgen väntar Unik FK hemma på Hägernäs IP, då vi inte har några avstängda spelare, vilket kan skapa ett angenämt problem", avslutar Christer.

/Gula Örnen



Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19 Bild 20 Bild 21 Bild 22

Laguppställning
Petri Anufrijeff
Daniel Lindberg
Kevin Wargh Meehan
Gaston Nunez
Martin Brogren (80)
Mikael Houlst, K
Christian Freby
Joakim Thunström
Nils Pasthy (61)
Jens Eklöf
Sam Lundholm
Nicklas Lindberg, ers
Anton Johnsson, ers
Niklas Jonsson, ers (61)
Tomas R. Ahlqvist, ers (80)
Patric Kajhed, ers

Målgörare
Gaston Nunez, str (40)

(se skytteligan)

Gula kort
Daniel Lindberg (48)
Mikael Houlst (56)

Röda kort
-

Domare
Ramin Navaee, HD
Rafael Rahman, AD1
Senharib Asmar, AD2

Matchens Viking
Joakim Thunström

Matchens VIKing

Publik
80 personer

Väder
+20, vxl molnighet