Viggbyholms IK - UNIK FK 4-2 (3-2)
Lördag 28:e maj 2011, kl 13.00 på Hägernäs IP


Veckan inleddes med att CC & Co för första gången på ett bra tag skulle få ett angenämt problem med att ha alla hästar på plats till starten i Elitloppet mot Unik. Men efter bara ett par dagar så tunnades stallet ut och fyra parhästar kunde inte komma till start av olika anledningar: Jenka, Samba, Goran och Palmen. Men som så många gånger förr så slöts leden och nya drabanter trädde fram.

Matchen mot Unik hade föregåtts av en hel del spekulationer och Nordicbet, som hittills inte haft något större förtroende för Viggan, satt oddset 2,80. Expekt satt 2,65 på Viggan och 1.95 på Unik. Bet365 satt 3,00 resp 1,80 och Unibet hade 2,65 resp 1,95. Om man sen ser på Nordicbets oddssättning innan serien, gav Viggan 50 gånger pengarna medan Unik gav 9 gånger. Ja, så var förutsättningarna.

Unik, som vunnit tre serier i rad på lika många år, stod alltså som favoriter, men efter en halvtimmes spel så stod det ändå 3-0 till Viggan. Första målet kom redan efter 9 minuter, sedan Tomas Rübsamen lyft på foten just som han skulle peta in bollen i öppet mål, men en andra chans gavs efter att den förlupna bollen upphunnits och Martin Brogren då kunde nicka in 1-0 till Viggan på det inlägget.

Efter 16 minuter får Viggan en hörna som Martin Brogren slår och där Mikael Sten vaket uppenbarar sig vid rätt tidpunkt och plats och kan även han nicka i mål. 2-0 till Viggan och matchen hade fått en öppning, som knappast Unik hade kunnat föreställa sig. Men det senaste målet blev också en väckarklocka för Unik, samtidigt som Viggan börjar tappa boll och får successivt finna sig i att släppa över initiativet till Unik.

Jocke Thunström, som gjort sig känd som en driftig frisparksläggare, får i den 32:a minuten möjlighet att lägga upp bollen strax utanför Uniks straffområde, sedan en Vigganspelare fällts ordentligt i backen. Med en kirurgiskt perfekt slagen frispark skär sig bollen igenom samtliga församlade och når otagbar sin slutdestination i målvaktens högra hörn. 3-0 till Viggan och nu är matchen i hamn, tror de flesta, utom de som varit mer förr. Men Tomas Rübsamen var inte långt borta från att öka på ledningen med en nick, som borde ha resulterat i mål, om nu inte hårvaxet ställt till det.

Inom loppet av två minuter (41:a och 43:e), förmörkas plötsligt himlen för de röda, när en viss tillfällig otillräcklighet uppstår i de bakre regionerna hos de röda, något som Unik inte är sena att utnyttja. Det är Erik Andersson, som gjort sig känd som en av de främsta målskyttarna i Unik, samt Filip Nekmouche, som plötsligt väcker matchen till liv på ett omtumlande sätt genom att använda sina huvuden. Plötsligt står det bara 3-2 och en halvlek återstår. Unik såg nu inte bara ett halmstrå utan en hel höbal för sin inre syn.

Sporrade av den första halvlekens avslutning, kan Unik redan i den första spelminuten sätta Petri på prov, då han på ett tungt närskott som vanligt stod rätt placerad och kunde freda målet, men ett mål där och matchen hade kunnat få ett helt annat förlopp. Efter åtta minuter kan Jocke Thunström så när lugna de röda nerverna, men skottet stryker strax utanför stolpen.

Bättre tur har då Martin Brogren i den 68:e spelminuten, då han ensam med målvakten förgäves försöker hitta en lucka mellan den senare och stolpen. Genom att rotera ett helt varv runt sin egen axel, och för en närstående observant dessutom åt fel håll, så öppnar sig trots allt en ny möjlighet och genom att utnyttja denna, så kan Martin iskallt slå in bollen i den bortre burgaveln, trots att tillskyndare försöker stoppa detta försök. 4-2 till Viggan och nu var det tung uppförsbacke för Unik.

Nu blir det för Viggan att jaga boll, när Unik sätter allt på ett kort och pressar tungt framåt, och även om det närmaste var ett skott över Petris högra kryss, så kändes det ganska nervöst, även om Vigganförsvaret hämtat sig ordentligt efter debaclet i slutminuterna av den första halvleken. Men som sagt, med tung press framåt så öppnar man sig även lätt bakåt.

Under de avslutande fem minuterna skapar Viggan tre frilägen med Unik-målvakten, genom en och samme forward, men det var tydligen som förgjort denna dag och slutresultatet skrevs därför till 4-2 och Viggan ökade därmed på gapet till Unik så att det nu är sex poäng. Ånyo en riktigt fin kämpainsats från samtliga i Viggan och fortsätter man så här så kommer oddssättarna att få ordentligt huvudbry framöver.

Nu har vi ett riktigt tungt startfält framför oss, med början redan på torsdag eftermiddag, då gotländska Dalhem IF kommer på besök kl 14.45. Matchvila i kommande helg, för att sedan borta ta kampen med favorittippade Karlbergs BK onsdagen den 8 juni. Veckan därpå står Bele Barkarby och väntar på Hägernäs IP måndagen den 13 juni kl 19.00. Så nu njuter vi av framgångarna vi haft hittills och sen kavlar vi upp ärmarna igen.

Christer Coach sammanfattar matchen så här: "En intensiv matchperiod startade på absolut bästa sätt med en skön 4-2-seger mot Unik. Första halvtimmen spelade vi riktigt bra fotboll då vi gör 3 mål och dessutom har bud på ett par till. Efter 3-0 målet tappar vi koncentrationen och bjuder in Unik i matchen med två enkla mål. Halvtidssignalen kom som en befrielse, då kunde vi återhämta och prata ihop oss."

"I andra halvlek visar vi återigen vilja och en god försvarsorganisation, bortsett från några minuter i början när Unik har någon farlig målchans. Efter 4-2 målet spelar vi mer på övergångsspel och skapar på det viset en hel del målchanser, en del kanske borde förvaltats bättre .Som sagt var, nu är vi inne i en mycket tuff matchperiod så nu får truppen se till att bli hel, frisk och disponibel, så att framgångarna kan fortsätta."

/Gula Örnen



Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19 Bild 20 Bild 21 Bild 22 Bild 23 Bild 24

Laguppställning
Petri Anufrijeff
Daniel Lindberg
Gaston Nunez
Martin Brogren
Mikael Houlst, K
Christian Freby
Joakim Thunström
Niklas Jonsson (55)
Tomas R, Ahlqvist (62)
Mikael Sten
Tom Gyldorff
Christer Dahlgren, ers
Kevin Wargh M., ers
Nils Pasthy, ers (55)
Anton Johnsson, ers
David Källman, ers (62)
Patric Kajhed, ers

Målgörare
Martin Brogren (9)
Mikael Sten (16)
Joakim Thunström (32)
Martin Brogren (68)

(se skytteligan)

Gula kort
Niklas Jonsson (35)
Tomas R. Ahlqvist (60)
Tom Gyldorff (87)

Röda kort
-

Domare
Jonas Schenning, HD
Sladjan Nikolic, AD1
Fredrik Hallenberg, AD2

Matchens Viking
Martin Brogren

Matchens VIKing

Publik
96 personer

Väder
+14, molnigt