Viggbyholms IK - Dalhem IF 2-0 (0-0)
Torsdag 2:a juni 2011, kl 14.45 på Hägernäs IP


Inför drabbningen på Hägernäs IP torsdagen den 2 juni var förväntningarna säkert uppskruvade till max, både bland publik och spelare. Viggan anlände med fyra raka segrar i bagaget, medan de Flygande Gotländarna hade haft det lite mer motigt, men hade ändå en prestigefylld pinne med sig från Belematchen hemma på Gotland två veckor tidigare.

Ryktena om att Dalhem skulle vara duktiga på fasta situationer kändes mer övertygande när ett antal långryggade gotlänningar stegade in i manegen. Likt tidigare matcher så låter Viggan motståndarna direkt ta tag i taktpinnen under de första inledande tio minuterna, innan man verkar komma in i matchen ordentligt. Måhända att detta är med beräkning.

I förra matchen blev det ju 1-0 till Viggan efter 9 minuter och i matchen mot Dalhem höll det också på att bli så, när Sam Lundholm rammades av Tim Yttergren i Dalhemmålet efter tio minuter. Alla på läktaren och i det röda laget var helt övertygade om att det var en solklar straff, men icke domaren.

Ingen skall kunna hävda att detta var en sevärd tillställning under den första halvleken, och inget av lagen skapade heller några direkta målchanser. Viggan hävdade sig främst på vänsterkanten, där Martin Brogren med uppbackning av Jocke Thunström, ideligen irriterade det gotländska försvaret dock utan att få någon utdelning, men annars var det en ganska tråkig tillställning. Christer Holmstedter som uttalade sig i Gotlandspressen om Dalhemsmatchen sade: " De var fysiska och rejäla, men på det hela var det en medioker fotbollsmatch". Och i det instämmer vi samstämmigt.

Först i den sista spelminuten, av 1:a halvlek, hettar det till, då Dalhem skaffar sig en radda hörnor varav den sista var riktigt farlig. Viggan hade i och för sig två halvchanser, när Jens i den 24:e minuten testar en bicycletas i straffområdet, som definitivt skulle ha blivit årets mål om bollen gått in, men det gjorde den inte, utan den gick strax utanför. Jens hade även haft ett gyllene tillfälle tidigare, då han efter en hörna drog bollen hårt över.

Dalhem var en riktig tuff motståndare och Viggans backlinje fick göra skäl för brödfödan och som vanligt var Gaston Nunez den dominerande fältherren där bak, som med sitt lugn och blick för spelet skapade både trygghet och harmoni i Vigganförsvaret. Få, om några, voro de som lyckades ta sig förbi denne backgigant, något som Dalhem erfor och också omnämnde på sin hemsida:

"Många gånger stoppades de av mittbacken och en av planens bästa spelare Gaston Nunez. Gaston är mycket placeringssäker och stark i luftspelet och lyckades även med ett par riktigt fräna glidtacklingar."?Så man förstår Dalhemsspelarnas frustration efter matchen.

Även den andra halvleken inleds bäst av Dalhem och de första 20 minuterna går också på poäng till dem, där de skapar några riktigt farliga målchanser, men Petri i Vigganmålet stod pall. Viggan började successivt dock att arbeta sig in i matchen och kan i den 63:e minuten också få höra hur Jocke Thunström efter en Vigganhörna drar på ett fräsande skott tätt över. Två minuter senare lägger Jocke en frispark som Tim Yttergren klistrar efter en snygg slängning.

Dalhems fetaste chans kommer i den 67:e då ett av deras många långa inkast satte myror i huvudet på Viggans försvar, men tack vare Petris goda dagsform kunde han även rädda det skottet. Därefter börjar Viggan komma in lite mer i matchen, något som Christer Holmstedter också konstaterar inför Gotlandstidningens reporter: "Vi tar väl över lite sista 25 minuterna. Vi har lite större självförtroende inte minst med tanke på att vi hade 14 poäng och de 8 innan matchen. Vi är lite tryggare."

Hägernäs IP kunde visa upp sig från sin bästa sida och gräset såg riktigt fint ut från sidan, varifrån det också blåste en rejält kraftig vind, något som ofta påverkade bollbanan i luften. Viggan som nu börjar bli lite mer aggressiva i sitt anfallsspel skapar även ytterligare en ifrågasatt straffsituation, då Mikael Houlst dras i tröjan och faller i straffområdet, men domaren vill att denna envig skall avgöras i kamp man mot man och blåser sålunda inte.

I den 83:e minuten skapar Viggan sin bästa målchans, då Christian Freby från högerkanten skär in mot Dalhesmålet, men Tim Ytterby i målet lyckas göra en benparad och avvärjer målförsöket. Men det skulle komma mera, något som hela Dalhem kommer att ha mardrömmar om länge. I den 88:e får Viggan en högerhörna, som linjemannen först inte noterade utan försökte med ett inkastalternativ som domaren dessbättre rättade till.

Jocke Thunström lägger hörnan och i högen av spelare är det Gaston Nunez, som både bildligt och bokstavligt höjer sig över mängden, "skallar" in 1-0 till Viggan med ryggen, viket försätter Dalhem i ett chocktillstånd när bara två minuter återstod. Viggan verkade också hamna i ett chocktillstånd, men det var av pur glädje. Två minuter senare sätter Mikael Sten spiken i kistan genom att chippa in 2-0 och segern är bärgad. Dalhem avslutar dock matchen genom att ånyo sätta Petri på prov men denne räddar även matchens sista målförsök.

En besviken Mikael Waktel, tränare i Dalhem, uttalar sig efter matchen för Gotlandspressen:
"Det var helt enkelt inte Dalhems dag, det behövs inte alltid någon större analys än så. Vi hade en del jättelägen att göra både ett och två mål", säger Waktel och berättar om öppna målchanser där bollen studsat upp i sista sekunden. Men istället för mål av Dalhem var det hemmalaget som tog ledningen i den 88:e minuten.

"Då flyttar vi upp allt vi har men på ett motlägg går bollen in i vårt mål i stället".

Vi förstår Dalhems frustration och besvikelse. På samma sätt som Viggan led av konstant oflyt i de inledande omgångarna, där man tappade flera onödiga poäng trots bra spel och massor av målchanser, men där stolparna inte stod på Viggans sida, så jämnade det hela ut sig denna dag, då bollen onekligen gick Viggans väg.

17 poäng på 8 omgångar med bara en förlust i premiären samt nu fyra raka vinster är imponerande, men om hörnet väntar riktigt svåra prövningar i form av Karlberg och Bele Barkarby i de kommande omgångarna.

/Gula Örnen



Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19 Bild 20 Bild 21 Bild 22 Bild 23 Bild 24

Laguppställning
Petri Anufrijeff
Daniel Lindberg
Gaston Nunez
Martin Brogren
Mikael Houlst, K
Christian Freby
Joakim Thunström
Johan Palm
Jens Eklöf (85)
Sam Lundholm (70)
Mikael Sten
Kevin Wargh M., ers
Göran Dahlberg, ers
Nils Pasthy, ers (70)
Anton Johnsson, ers
Tomas R, Ahlqvist, ers (85)
Patric Kajhed, ers

Målgörare
Gaston Nunez (88)
Mikael Sten (90)

(se skytteligan)

Gula kort
Jens Eklöf (38)

Röda kort
-

Domare
Jesper Ekwall, HD
Göran Oettinger, AD1
Naser Vukovic, AD2

Matchens Viking
Petri Anufrijeff

Matchens VIKing

Publik
71 personer

Väder
+20, omväxlande molnighet