Viggbyholms IK - Bele Barkarby FF 3-2 (2-0)
Måndag 13:e juni 2011, kl 19.00 på Hägernäs IP


Serien är lång, mycket lång, men så här halvvägs in i serien, har Viggan fått ett och annat ögonbryn att höjas och det inte minst efter bataljen mot Karlbergs BK, något som ökade förväntningarna inför den tidiga seriefinalen mellan Viggan och Bele Barkarby på måndagskvällen. Ännu en gång kunde Hägernäs IP visa upp sig från sin bästa sida med sol och skön försommarvärme och med ett gräs som såg riktigt grönt och inbjudande ut. 193 förväntansfulla personer hade sökt sig ner denna afton för att få skåda när tabellettan skulle göra upp med tvåan om vem som var starkast i tabellen den 13 juni.

Senast Viggan och Bele Barkarby möttes var just på Hägernäs IP, lördagen 4 september 2010. Då låg Bele etta och Viggan tvåa i tabellen i div 4N. Den gången vann Bele Barkarby med 3-2 och säkrade därmed också seriesegern. Idag, drygt 9 månader senare, är det da capo och dessutom ganska otroligt att två nykomlingar möts igen i toppen, men nu i en division högre upp.

Förra gången började Bele Barkarby med att göra mål redan efter två minuter, något som Viggan i och för sig utjämnade minuten efter och med detta i minnet så hade man sett till att stänga både här och där i de bakre regionerna. Trots detta tilläts Längqvist att sätta ett skott i burgaveln redan efter en minuts spel. Bele fick annars det ytterst svårt att skapa något framåt, då det alltid var röd gubbe när de försökte komma fram. Tyvärr blev väl inte första halvlek vad publik och experter hade förväntat sig, då bägge lagen gick och väntade på att få grepp på varandra.

Efter ca 20 minuter har dock Viggan börjat få lite mer grepp om matchen och skapar ett bra läge, dock utan att det resulterar i något. Bele får på ett bra skott efter 25 minuter som går utanför. Ju mer tiden lider i halvleken äter sig Viggan mer och mer in i matchen och i den 38:e ger Jocke Thunström Christian Freby ett kanonläge på högerkanten, där den senare dock skjuter alltför högt över.

Men det känns som något hänger i luften och i den 41:a minuten kan Jens Eklöf ge Viggan ledningen med 1-0, sedan en frispark hamnat i spelarmassan framför Belemålet. Tre minuter senare fälls Nisse Pasthy inne i straffområdet och domaren pekar på straffpunkten och Gaston Nunez lägger sin patenterade i Pablo Sanches högra hörn och Viggan leder nu med 2-0. En ledning som knappast bidrog till att höja stämningen inne i Beles omklädningsrum vid halvtidspausen.

Viggans tränare Christer Holmstedter kommenterar första halvlek så här:
"Tidig seriefinal och bra yttre förutsättningar (förutom den ihärdiga vinden) borde bäddat för en bra fotbollsmatch. Men ganska tidigt kändes det som om inget av lagen riktigt vågade ta tag i matchen. Båda lagen stängde centrala delar av planen så spelet blev ganska långt och mindre konstruktivt första halvan av halvleken."

"Ju längre halvleken gick tycker jag ändå att vi fick bättre och bättre kontroll på händelserna och började dessutom skapa ett flertal bra målchanser, så när Jens gör 1-0 i slutet av halvleken kändes det rättvist. Att vi bara någon minut senare ökar till 2-0 på straff känns naturligtvis mycket tillfredställande och ger oss lite arbetsro inför den andra halvleken."

Bele Barkarby var dock inte helt nöjda med den egna insatsen, något som också kommer till uttryck på deras hemsida:
"Fortsättningen av första halvlek var sedan bara seg, särskilt sett med BBFF-ögon. Borta var både geisten och offerviljan från tidigare matcher. Mittfältet fungerade inte alls och forwadrslinjen (idag Acke/Niklas) hade nästan noll bollar att löpa på. BBFF kom inte heller fram på kanterna, det var tvärstopp för Anton & Jimmy. Det skall sägas att Viggan heller inte skapade de stora chanserna, så man undrade om detta var en s.k seriefinal."

Andra halvlek skulle dock bli mer underhållande, åtminstone vad gäller spänning för publiken. Jens Eklöf, som innan halvlek gjorde sitt första mål för säsongen, ser nu chansen att bättra på sin målkvot. I den 49:e minuten får han dock se Pablo Sanches göra honom besviken, då denne slänger sig och räddar med en utsträckt arm. Minuten efter skapar Bele en ordentligt trasslig situation framför Viggans mål som tar ett bra tag att nysta ut.

Viggan, som känns något hetare denna afton, skapar också några bra chanser dock utan att det påverkar resultattavlan: I den 6:e minuten trocklar sig Nisse Pasthy sig igenom Beleförsvaret, men utan att få till det på slutet, något som Sam Lundholm minuten efter också får erfara. När sedan Christian Freby fälls strax efter och domaren ånyo dömer straff svartnar det nog för ögonen på Belebänken.

Gaston som åter stegar fram gör inget misstag nu heller och 3-0 är ett faktum. På Belefronten kändes det nu ganska uppgivet enligt hemsidan: "Matchen kändes helt körd i detta läge och man befarade ett tag katastrof..."

Efter 60 minuters spel så får Sam Lundholm ett riktigt kanonläge men skjuter skyhögt över, mål där och matchen hade varit över där. Efter 68 minuters spel lyckas dock Bele komma till skott och tvingar Petri till ett ingripande. Endast en minut senare är det dags igen, där Petri tvingas till två synnerligen avancerade reflexräddningar på två efter varandra följande närskott. Trots denna fantastiska insats tvingas en övergiven Petri att kapitulera på det tredje skottförsöket, då Carl Svanström kan reducera till 3-1 och de svarta tröjornas fylldes med nytt adrenalin.

Men detta hindrar inte att Gaston Nunez tre minuter senare är ytterst nära att dra ner gardinen, då han på en hörna nickar just under ribban, något som Sanches i målet dock lyckas tippa till en ny hörna för Viggan. När sedan Alexander Längqvist i den 82:a minuten lobbskjuter från ca trettio meter, tror man och Petri uppenbarligen, att skottet skall gå över, men det var tydligen så välplanerat att det dyker ner över och bakom Petri in i mål och plötsligt var det nerv i matchen, 3-2.

Med 8 minuter kvar av matchen, plus ett otal tilläggsminuter, står sig dock resultatet ut även om Viggan under slutminuterna lägger i ytterligare en växel, där bl a Martin Brogren och Göran Dahlberg tillsammans skapar ett trippelläge utan att kunna få in bollen. Viggan fick sin revansch från senast och med exakt samma siffror, 3-2.

Christer Holmstedter avslutar sina intryck från matchen:
"I andra halvlek förväntar vi oss naturligtvis ett tryck från BBFF, vilket gör att vi ser till att bli kompakta i laget och spelar på övergång, vilket resulterar i en ny straffsituation och Gaston förvaltar även denna på bästa sätt! 3-0 och matchen borde vara stängd, dessutom så har vi ett par jättechanser att öka till 4-0. Men så tillåter vi BBFF att komma in i matchen med 2 mål vilket gör att sista kvarten blir onödigt nervig."

"Nu närmast reser vi till Gotland på lördag för ytterligare en match mot ett revanschsuget Dalhem. Förutsättningarna för vidare framgång är de samma hela tiden, en för alla, alla för en!"

Efter 10 omgångar har Viggan, förutom den snöpliga 0-1 förlusten i premiärmatchen mot Upsala IF, kunnat lämna planen obesegrade nio gånger, varav de sex senaste som segrare, nu med en total målskillnad på 20-10 och 23 poäng, inte illa för en nykomling. Men många omgångar återstår och en del skador har dykt upp och med ett något decimerat manskap väntar nu Gotland och Dalhem IF på revansch på lördag, vilket kommer att kräva ytterligare en extraordinär insats.

/Gula Örnen



Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19 Bild 20 Bild 21 Bild 22 Bild 23 Bild 24 Bild 25 Bild 26 Bild 27 Bild 28 Bild 29 Bild 30 Bild 31 Bild 32 Bild 33 Bild 34

Laguppställning
Petri Anufrijeff
Daniel Lindberg
Gaston Nunez, K
Martin Brogren
Christian Freby
Joakim Thunström
Nils Pasthy (59)
Jens Eklöf
Sam Lundholm
Mikael Sten (63)
Tom Gyldorff (74)
Christer Dahlgren, ers
Tomas R, Ahlqvist, ers
Göran Dahlberg, ers (59)
David Källman, ers
Johan Palm, ers (63)
Niklas Jonsson, ers (74)
Patric Kajhed, ers

Målgörare
Jens Eklöf (41)
Gaston Nunez, straff (44)
Gaston Nunez, straff (57)

(se skytteligan)

Gula kort
Nils Pasthy (45)
Jens Eklöf (60)
Daniel Lindberg (70)

Röda kort
-

Domare
Anders Engström, HD
Christofer Aiderfors, AD1
Rafael Rahman, AD2

Matchens Viking
Gaston Nunez

Matchens VIKing

Publik
193 personer

Väder
+17, sol/moln