Dalhem IF - Viggbyholms IK 0-2 (0-1)
Lördag 18:e juni 2011, kl 12.30 på Dalhem IP

Lördagen den 18 juni spelades returmötet mellan Dalhem IF och Viggan på idylliska Dalhem IP. I förra mötet på Hägernäs IP hade Viggan lämnat planen med tre poäng i bagaget, sedan man under de två sista spelminuterna gjort både 1-0 och 2-0, något som måste ha svidit ordentligt i det gotländska skinnet.

Dalhem hade cupmatchen mot Gute i benen från i onsdags, då även skyttekungen Joakim Persson skadades, vilket uppenbarligen bidrog till att Dalhem inte var lika på bettet denna dag som vid förra mötet. Viggan saknade också spelare från matchen i omgången innan, där bl a Mikael Houlst, Mikael Sten, Jocke Thunström, Tom Gyldorff och Niklas Jonsson nu saknades i spelarförteckningen.

Till skillnad mot matcherna i Stockholmstrakten, omfattas matcherna på Gotland av ett intensivt mediaintresse, både från radio och press, något som bidrog lite extra till inramningen av matchen. Gotland har ungefär samma invånarantal som Täby, ca 60.000, men har två tidningar, Gotlands Allehanda och Gotlands Tidningar, som intresserat följer vad gotlandslagen presterar, oavsett divisionstillhörighet. Lokaltidningen i Täby har hittills inte nämnt Viggans framgångar med en enda rad efter 11 omgångar och idel framgångar.

Dalhem, som förra året kom på en meriterande tredjeplats i div 3 Norra Svealand, har i år haft det lite svårare att etablera sig i de högre regionerna, utan har istället fått koncentrera sig på att hålla sig strax ovanför det kritiska kvalstrecket. Viggan har väl överraskat de flesta med sin framfart i tabellen så här långt och Dalhem hade nog innan matchen svårt att förlika sig med utgången av det förra mötet, då Viggan var tvungna att utnyttja de två sista minuterna för att kunna vinna med 2-0.

En perfekt dag för fotboll på Dalhem, lagom varmt, lagom mycket med sol om än ganska blåsigt. 127 personer, kanske lite mindre än vad som tänkts, hade kommit för att övervara matchen, men många kanske sparade sig till bottenmötet i div 2, mellan Gute och Kenty senare på eftermiddagen i Visby. Nu blev det dock aldrig den publikmatch på Dalhem IP, som man hoppats på och både Viggan och Dalhem kände nog efteråt att man har presterat bättre i sina dagar.

Viggan börjar dock bäst och lägger på en ordentlig press under de första tio minuterna, dock utan att det resulterar i något mål. Dalhem var som sagt inte lika på bettet denna dag och kunde under hela matchen inte noteras för några direkta målchanser, även om man understundom bet sig fast i Vigganförsvaret, något som dock klarades upp av en kompakt Magninotlinje, där Gaston Nunez och Lars Daniel Lindberg bildade en synnerligen kompakt innerduo, ackompanjerade av sina kollegor Christer Dahlgren och Johan Palm på flankerna.

Även om Viggan skapade tryck framåt var det stört omöjligt att få resultattavlan att ändra sig. Inte förrän efter 29 minuters spel händer något, då Johan Palm på en frispark får på en riktig rökare i ribbans undersida som studsar ut och på den returen håller sig Göran Dahlberg framme och skjuter 1-0 på ett hårt volleyskott (och inte på nick som någon trodde tidigare). Trots denna klena ledning kändes det ändå som Viggan hade kontroll på matchen.

Andra halvlek blev lite mer fartfylld och efter 60 minuter får Viggan ett bra läge då man anfaller på bred front, där Christian Freby i ett synnerligen bra läge, ensam med målvakten, skjuter mitt på densamme. Dalhems vassaste chans kom fem minuter senare då man från högerkanten ur liten vinkel får på ett bra skott som Petri förtjänstfullt tippar till hörna.

Johan Palm kan sedan i den 69:e minuten lägga ytterligare en bra frispark som Jens nickar i ribban och ut. Dalhem som jagar en kvittering stångar sig dock blodiga mot ett kompakt Vigganförsvar och når aldrig fram till några riktiga avslut och när sedan Göran Dahlberg slår till igen efter 74 minuters spel så är matchen över. Efter ett tungt anfall på högerkanten bryter sig Göran fri och skjuter stenhårt i den bortre stolpens insida, men en tillskyndande försvarare får oturligt se bollen gå i mål efter en rikoschett på sig själv.

Christer Holmstedter i Viggan var naturligtvis nöjd med resultatet även om matchen inte var en direkt höjdare. ”Hård matchning nu på slutet, efter en lång vårsäsong, gör att spelarna känner sig trötta i både ben och huvud, men de gör ändå vad som förväntas av dem, vilket är starkt. Även om alla sliter och kämpar i 90 minuter så skulle jag ändå vilja lyfta fram två spelare som presterar det där lilla extra idag. Jens Eklöf, som sliter matchen igenom och alltid är på rätt plats vid rätt tillfälle samt Göran Dahlberg, som efter en lång skadefrånvaro nu håller på att hitta tillbaka till storformen och målskyttet.”

Efter 11 omgångar, halva serien, har Viggan efter den inledande och lite oturliga premiärmatchen mot Upsala IF, (förlust med 0-1), haft en betydligt bättre fortsättning i serien, med sju raka segrar och totalt 26 poäng. Även om halva serien återstår och mycket kan hända under den tiden, så är det ganska roligt att se hur fel oddssättarna har haft så här långt, både vad gäller Viggans matchodds och tabellodds. Innan seriestarten gav Viggan 50 gånger pengarna vid en serievinst.

Som sagt, mycket återstår och mycket kan hända. Redan på onsdagkväll är det match igen då Viggan drabbar ihop med Råsunda IS på Skytteholm. Råsunda, som kämpar heroiskt för att hålla sig på rätt sida av strecket innan sommaruppehållet, kommer att göra allt för att lägga krokben för Viggans segerparad och gör man det inte på onsdag, så får man en ny chans på söndag, dagen efter midsommardagen, då lagen möts igen på Hägernäs IP. Sen är det sommarlov.