Råsunda IS - Viggbyholms IK 2-0 (2-0)
Onsdag 22:a juni 2011, kl 19.00 på Skytteholms IP

De yttre förutsättningarna för den näst sista matchen innan sommaruppehållet var de allra bästa, kvällssol, lagom varmt och Skytteholms representationsplan. Motståndet, Råsunda IS, som på pappret inte såg helt omöjligt ut, kom förra året på en sjätteplats sedan man året innan degraderats från spel i div 2, men i år har man fått en betydligt tuffare start och låg innan matchen på nedflyttningsplats. Med andra ord, en till synes enkel match för framgångsrika Viggan.

Viggan å sin sida, som rosat marknaden denna vår, var innan onsdagsmötet obesegrade i tio raka matcher, efter det att man förlorat den inledande premiärmatchen. Dessutom hade man vunnit de senaste sju matcherna, vilket måste ha övertygat oddssättarna. Men bakom draperierna slet ledningen med skador, avstängningar och annan frånvaro för att få ihop en slagfärdig trupp. Folk fanns att tillgå, men svårigheten var att uppställningarna varierade ofta stort från gång till gång och så även denna dag.

Dagens match lär också få sina efterräkningar, då både Jens och Christian fick inkassera en del tjuvnyp och är således osäkra för spel på söndag. Jens så illa att näsan kan vara bruten, men han fortsatte heroiskt matchen ut. Jens fick sig några riktigt ordentliga tacklingar även i denna match, där den inledande renderade gult kort för Råsundaspelaren, men borde kanske ha varit rött. Strax efter borde samme spelare ha fått ytterligare ett gult kort för vådligt spel, men klarade sig denna gång undan med ett förmanande pekfinger från domaren.

Liksom i tidigare matcher öppnar Viggan starkt och tar hand om spelet under den inledande kvarten, där Sam antecknas för ett bra skott som smet över efter fem minuter. Jens är framme och drar iväg ett tungt skott men utanför när tio minuter spelats. Nisse kan i den 15:e minuten göra en helomvändning strax utanför stolpen och skjuter på direkten i burgaveln, där var det målkänning.

Råsundas första chans kommer i den 16:e spelminuten, men det hela rinner ut till en hörna. Men nu börjar Råsunda vakna till liv, samtidigt som Viggan bränt av sitt krut under inledningskvarten. Efter att Viggan drällt med bollen i mitten och dessutom blivit av med den, öppnar man därigenom vägen för en soloraid mot Petri i Vigganmålet, där Gelgay Nebiyu Tesema Gelgay lägger bollen i den utsträckte Petris högra hörn.

Nisse får en chans i den 24:e minuten men målvakten räddar, något som Petri dessvärre inte kan upprepa när han återigen ställs ensam med Gelgay Nebiyu Tesema Gelgay i den 29:e minuten. Ett 0-2 underläge efter bara en halvtimmes spel var något som Viggan aldrig tidigare upplevt detta år. Problemet denna gång var att Viggan aldrig kom in i matchen och uppvisade en blekhet som aldrig tidigare skådats, vare sig i år eller under de tidigare två åren. Detta måste vara en av de sämsta halvlekarna i mannaminne helt enkelt.

Niklas Jonsson kan i och för sig få se sitt skott ta i ribbans överkant när endast några minuter återstod av halvleken, men det var nog det enda man kunde glädja sig åt. Råsunda såg mycket piggare och snabbare ut och var fulla av energi, något som Viggan var i total avsaknad av denna dag, där en lång säsong och hårt matchande på sluttampen började ta ut sin rätt, då både huvuden och ben såg trötta ut. Ingen kom upp i sin normala standard denna dag, vilket fortfarande känns svårt att ta till sig, då man hunnit bli bortskämd i de tidigare 11 omgångarna.

Christer Holmstedter sammanfattar sina intryck av första halvlek så här:
"Förutsättningarna inför matchen mot Råsunda kändes inte optimala. Tabellmässigt så skulle det i och för sig vara en match som vi borde ha god chans i, dessutom borde vi ha ett enormt självförtroende med tanke på att vi faktiskt vunnit 7 raka matcher! Men skador, avstängningar och övrig frånvaro samt att truppen inte känns helt på topp fysiskt gjorde att denna match redan på förhand kändes kritisk."

"När sedan matchen börjar så inser man rätt tidigt att vi inte har en av våra bästa dagar, laget blir långt och vi tillåter Råsunda att spela oss sönder och samman. Vi är inte på topp, vilket man naturligtvis heller inte kan begära alla gånger, och få, om ens någon, får ett godkänt betyg de första 45 minuterna. Sämst betyg av alla ger jag mig själv då jag inte i ett tidigt skede konstaterar att vald väg inte fungerar och ändå görs inga förändringar förrän Råsunda gör 2-0 efter en halvtimme."

Då inget knappast kan bli sämre än vad som uppvisats under den första halvleken, sätter man sitt hopp till den andra, som ofta brukar vara Viggans starka sida. Men Råsunda öppnar med en farlighet redan efter tre minuter som Petri dessbättre tar. Viggan visar därefter en bättre inställning och kan i den 65:e minuten på en högerhörna få se ett skott lite snopet räddas på mållinjen av en Råsundaback. Två minuter senare får Viggan till ett riktigt bra anfall som avslutas med ett skott från Jens som räddas.

I den 69:e minuten skjuter Tom över och bara någon minut efter försöker Sam, men skottet går mitt på målvakten. I sekvensen efteråt skjuter Göran ett rungande skott i stolpen, men till skillnad mot på Gotland så går bollen ut. I den 70:e minuten nickar Anton just utanför på en hörna och nu väntar alla på en reducering då Råsunda är under belägring. I den 72:a minuten är Jens ytterligt nära att spräcka nollan, men målvakten räddar sittande med en mirakulös reflexräddning.

Under denna Vigganpress skapas givetvis möjligheter för Råsunda att kontra och i den 75:e skjuter man i ett farligt läge utanför. Än värre blir det i den 82:a, då man skjuter i stolpens yttersida och i den 88:e får Petri sträcka ut hela sin lekamen för att rädda ett friläge. Christian Freby är dock ytterligt nära att reducera i den 90:e, då han klockrent skjuter i stolpen så att det ryker om det och minuten efter skjuter han just utanför och sen är allt över.

Christer Holmstedter avslutar sina intryck från matchen:
"Andra halvlek får ett annat utseende, vi är både rejälare och får ihop laget på ett mycket bättre sätt, framförallt i anfallsspelet. Det positiva att ta med oss är att vi ger matchen en chans och skapar några bra chanser till en reducering. Visst fick Råsunda ett flertal målchanser pga att vi chansade lite men det känns trots allt bara naturligt. Ny match på söndag, nya förutsättningar men samma motstånd!"

På söndag blir det match på naturgräs, något som vi uppenbarligen är bättre på, vilket också kanske missgynnar Råsunda då deras spel verkade passa dem väl på konstgräs. Viggan har det i särklass bästa hemmaresultatet i serien med fem vinster och en oavgjord med målskillnaden 14-6, nu gäller det bara att fortsätta med den trenden, så att vi får en fin avslutning inför sommaruppehållet.

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19 Bild 20 Bild 21 Bild 22