Viggbyholms IK - karlbergs BK 0-0 (0-0)
Lördag 13:e augusti 2011, kl 13.00 på Hägernäs IP


Efter den fenomenala vårsäsongen, som dock fick sig en liten dipp kring Midsommar med Råsundamatcherna, var spänningen stor inför förra helgens match mot Bele Barkarby för att få veta var vi stod formmässigt. Dessvärre fick vi då ett ganska negativt besked, varför matchen mot Karlberg nu i helgen skulle bli ytterligare en viktig värdemätare. Var formkurvan bruten permanent, eller var det bara lite sommarsjuka som störde framfarten? Nu kan ju sega sommarben önska sig en bättre uppmjukningsstart än att få börja med två av de absolut tuffaste motståndarna i serien.

Karlberg, som gått fram som en slåttermaskin i serien och endast förlorat mot Bele och Viggan, hade trots sin upphaussning inte fått alla oddssättares förtroende inför matchen, även om man framstod som knapp favorit. Uppenbarligen har Nordicbet & Co fått upp ögonen för Viggans kvalitéer, något som absolut inte var fallet under vårsäsongen. Med tanke på Karlbergs imponerande lagbygge under försäsongen, där idel ädla kända namn från de övre regionerna i seriesystemet inkorporerats.

Senast i raden av tunga nyförvärv blev 28-årige Raby Youssef, som bl a var med när Assyriska kvalade mot Örebro under Peter Antoines ledning. Raby hann med en träning med KB innan han var färdig att kastas in mot Viggan denna dag. KBs oavgjorda resultat i höstpremiären mot Franke var nog inte vad man räknat med och för att ordentligt kunna försäkra sig om en topposition i tabellen måste Viggan besegras. I bakhuvudet låg nog också första mötet och skvalpade, där Viggan vann med 3-1 och förmodligen fick mången att gnugga sig i ögonen.

Inför en publik på 135 personer som lät sig dränkas i augustisolens varma strålar var det så dags för lagen att marschera ut. Helt lätt var det dock inte att sära lagen, åtminstone inte under uppvärmningen, då bägge lagen iklätts identiska munderingar, så när som på strumporna. Lite bättre blev det dock när Viggan kunde dra på sig sina röda tröjor, även om det blev mycket rött att hålla reda på för den synsvage.

Vinst för KB och man hade tagit täten i tabellen direkt, medan Viggan å sin sida hade fått ett lite längre avstånd till den framilande trion. En förlust för Viggan skulle säkert sätta djupa spår i själen efter den senaste tidens trevande omgångar. Så var förutsättningarna innan spelet kunde börja.

Liksom i matchen mot Bele öppnade Viggans piggast och förde mycket av spelet den första kvarten innan KB successivt åt sig in i matchen och även tog över taktpinnen. Efter 18 minuter får Petri i målet se en rykande boll ta i hans högra kryssribba och studsa ut, något som med en annan utgång hade kunnat förpesta tillvaron denna lördagseftermiddag.

Ju mer matchen led desto mer inflytande fick KB, även om vi i huvudsak talar om ett utpräglat ställningskrig. En och annan rökare svepte dock förbi utanför Petris målram, som exempelvis i den 25:e minuten. Tre hörnor på raken tre minuter senare accentuerar den press som Viggan nu fick utstå. Men Viggan red ut stormen och är så när att förändra resultattavlans utseende när Sam Lundholm i den 40:e minuten springer förbi ett antal KB:are men misslyckas i slutskedet att få till skottet.

Första halvlek var totalt sett en ganska jämn föreställning och bägge lagen gick och letade efter att få grepp på motståndaren, där KB utstuderat jobbade med att försöka få in långa bollar bakom vår backlinje, något som man där dock hade ganska bra koll på, även om det fanns gott om löpvilligare Karlbergare.

Även i den andra halvleken börjar Viggan riktigt bra, där Sam i den 50:e får till ett bra läge där skottet dock tas av målvakten. I den 58:e skapar Viggan ytterligare en fin chans där en back rensar undan, men inte bättre än att Martin Brogren, med en framskjuten panna, så när nickar bollen i mål över ett överspelat KB-försvar, men bollen tar i nättakets ovansida.

Viggan verkar nu betydligt alertare och i den 72:a minuten kan Martin få på dagens rökare, som är så hård, att målvakten tvingas boxa ut bollen. Hade den kulan tagit någon annanstans än mitt på, hade det säkert blivit mål. KB skapar även de chanser men samtliga skott går antingen utanför eller över, även om Petri ibland tittade lite ängsligt efter bollbanan. Viggan vann när det gäller chanser direkt på mål, medan KB var helt överlägsna när det gällde skott utanför eller över.

Matchens fetaste chans svarade nog Sam Lundholm för, då han från högerkanten får på ett bra skott som Alexander Valentini i Karlbergsmålet medelst en TV-räddning får fingrarna på i sista stund, innan bollen går in I bortre krysset. Mången suck hördes på läktaren då. Då hade matchuret rört sig 35 minuter av den andra halvleken och resten av matchen blev en svettig historia för Viggan.

Karlberg, som nu börjar inse att tre förväntade poäng är på väg att rinna ut i sanden, lägger i alla växlar man har. De sista tio minuterna blir formligen till en belägring av Viggan, där man gång på gång fick se Samir Mujagic med nr 15 på ryggen, springa mot kortlinjen på de mest omöjliga bollar, där han hann upp de flesta och skickade in dem mot mål. Men till skillnad mot Belematchen var Viggans försvar helt hermetiskt tillslutet denna dag. Dessutom hade order utgått från bänken att nu gällde det att knipa ordentligt. Vilket man också då gjorde.

Med endast fem minuter kvar så såg det dock ut som att allt hade varit förgäves, när Olle Siösteen, kommer ner på högerkanten och får ut Petri, samtidigt som han skall lägga in bollen i ett tillsynes ganska obevakat mål, men Olle lobbskjuter inte bättre än att bollen touchar ribbans överkant och ut. Trots att det visslade av skott, både över och utanför Petris målram kunde han efter matchen lugnt konstatera att han inte släppt in ett endaste mål, vilket var mycket bra för Viggans fortsatta moral.

0-0 kan låta extremt tråkigt, men de som överlevde matchen insåg nog att de varit med om något riktigt spännande, särskilt på slutet och den poäng som Viggan lyckades slita åt sig skapar onekligen fortsatt spänning i serien, både vad gäller för Viggan själva och för de övriga lagen i toppen. Nu kan inte den här matchen hamna i kategorin för Viggans bästa matcher, men den kämpainsats som gjordes överlag och då särskilt i de bakre regionerna, gör att det kändes som en halv seger trots allt och var riktigt behövligt för Viggans framtida självförtroende.

På söndag väntar UNIK som fått sitt självförtroende stukat på grund av resultat och spelarförluster, men som säkert också siktat in sig på att knäppa Viggan på näsan, varför det är extra viktigt att lägga på alla kol som finns till den matchen. För den som vill åka med till Uppsala och kolla matchen nästa söndag så går bussen från Hägernäs kl 15.15.

Christer Holmstedter sammanfattar sina intryck från matchen så här:
"Höstsäsongen började på ett snarlikt sätt som på våren, förlust i första matchen och 0-0 i den andra hemma mot ett av topplagen. Nu hoppas och tror vi att fortsättningen också blir som i våras.

Inför matchen mot Karlberg så hade vi pratat en hel del om vårt försvarsspel, och med tanke på resultatet så måste man väl vara nöjd med det. Fast nu var det nog inte försvarsspelet som var anledningen till 0-0-resultatet, utan okunskapen att göra mål från båda lagen. Framför allt så hade Karlberg ett antal mycket bra lägen, så ska man vara helt ärlig ska vi nog vara nöjda med resultatet. Även om vi under mitten av andra halvleken fick kontroll på matchen och skapade ett par riktigt bra chanser som kunde gett oss ett ledningsmål. Nu måste vi få fart på anfallsspelet till nästa match som spelas mot UNIK om en vecka, om vi fortsättningsvis vill vara med i toppen."

//Gula Örnen



Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19 Bild 20 Bild 21 Bild 22

Laguppställning
Petri Anufrijeff
Daniel Lindberg
Gaston Nunez
Martin Brogren
Mikael Houlst, K
Christian Freby (65)
Joakim Thunström (76)
Göran Dahlberg
Johan Palm
Sam Lundholm
Mikael Sten
Christer Dahlgren, ers
Victor Stenberg, ers (65)
David Källman, ers (76)
Nicklas Lindberg, ers
Patric Kajhed, ers

Målgörare
-

(se skytteligan)

Gula kort
-

Röda kort
-

Domare
Jonas Schenning, HD
Jens Edström, AD1
Hans Järnkrok, AD2

Matchens Viking
Mikael Houlst

Matchens VIKing

Publik
135 personer

Väder
+23, sol