Viggbyholms IK - IK Franke 2-2 (0-2)
Lördag 10:e september 2011, kl 13.00 på Hägernäs IP

I näst sista hemmamatchen för säsongen kom Västeråslaget IK Franke på besök denna härligt soliga sensommareftermiddag. I första mötet på Råby IP fick Viggan lära sig att Franke inte var att leka med. Ett tidigt ledningsmål då kvitterades och även om Viggan sedan ledde matchen ända till slutminuterna, fick man ändå endast en poäng med sig hem efter ett olyckligt självmål. 2-2 blev det då. Historien skulle upprepa sig, men med omvänt händelseförlopp vad målen beträffar.

Första kvarten var ganska trevande, där Franke hade stort bollinnehav, även om Viggan stack upp lite då och då, främst på vänsterkanten. I den 14:e minuten gör Sam Lundholm en av sina numer berömda dribblingsnummer och kommer ganska långt, innan han slutligen förpassar bollen till Nils Pasthy, som vid straffpunkten, ensam med målvakten, skall ge Viggan ledningen. Men skottet var inte värt namnet och målvakten kan enkelt ta bollen.

Bättre går det då för motståndarna, som i den 17:e minuten, efter att Viggan fumlat med bollen på högerkanten, kan göra 1-0, efter en icke oansenlig inkontinens i försvaret. Målet såg billigt ut på håll och var väl knappast den matchinledning som Viggan hade önskat sig, med tanke på tabelljakten. Även om det är mycket Franke i inledningen, så lyckades ändå Leo Edholm Fjellstad få på ett skott efter 19 minuter som dock går utanför.

Minuten efter kontrar Franke mot Vigganförsvaret och börjar härjar igen och åter så lyckas man inte få bort bollen och plötsligt så stor det 2-0 och det såg tämligen mörkt ut, då det mest var Franke för hela slanten. Och etter värre kändes det sedan Franke vid två frilägen haft möjligheten att öka på ledningen. Vid första försöket räddar Petri, medan man i det andra skjuter utanför med en hårsmån.

Nu såg det ut som det här skulle kunna rinna iväg. Men då, i denna mörka stund, tar sig Viggan samman och tar över spelet mer och mer och ger därmed publiken hopp om en ljusare framtid, något som kunde ha inträffat redan i den 44:e minuten, då Mikael Houlst tar i för kung och fosterland och träffar stolpens utsida så det sjöng om det. Det hade blivit ett viktigt psykologiskt mål.

Underläge med 0-2 och en ännu längre väg att vandra, för att få direktkontakt med Bele Barkarby och Bollstanäs, gjorde att det från läktarhåll kändes ganska kört. Men uppenbarligen hade man kommit överens om något i omklädningsrummet i pausen, för ut till den andra halvleken kom ett helt nytt Viggan, samtidigt som Franke inte stod att känna igen från den första halvleken, skulle det sedermera visa sig.

Redan efter 7 minuters spel kan Leo reducera Frankes ledning till 1-2 och ett hopp tändes. Mikael Houlst kan i den 58:e få se sitt skott gå just över ribban, som han tydligen hade siktet inställt på denna dag. Allt ljusnade efter 20 minuters spel, sedan Gaston Nunez fällts i straffområdet och alla tog för givet att det nu skulle kvitteras på den straff som följde.

Dessvärre frångick Gaston sin vana trogen, att placera straffen i ett av hörnen (vilket han gjort vid de fyra tillfällena tidigare i år) och istället skjuter han ganska högt över och än idag vet man inte vad som hände i skottögonblicket. Ny strategi? En grästorva?

Hursomhelst, ställningen var fortfarande 1-2. I den 28:e får Niklas Jonsson ett läge från vänsterkanten, men skottet går utmed buren och utanför. Fyra minuter senare lägger Christian Freby ett hårt inlägg precis framför målet och i trängseln där är Nils Pasthy ytterst nära att nå den bollen och då skulle det definitivt ha blivit mål.

Efter 34 minuter är Niklas Jonsson i läge igen och drar på ett hårt skott som tar i stolpen och studsar ut. På returen är Viggan framme och hugger, men bollen räddas av målvakten på mållinjen. Tre minuter senare kan Leo få iväg ett lurigt skarvskott, som dock målvakten uppmärksammar och tar.

Den andra halvleken går helt i Viggans tecken och Franke lyckas inte skapa något framåt utan är under belägring. Efter 38 minuter håller sig Mikael Houlst åter framme, men skottet går utanför, i ett annars ganska bra läge. Men med fyra minuter kvar kommer äntligen utdelningen på Viggans press. Niklas Jonsson lägger in ett hårt inlägg som Nils Pasthy skallar in 2-2 på.

Viggan fortsätter att ösa på, när Franke skapar sin enda egentliga chans i den andra halvlekens sista skede, men målet dömdes bort för offside. Hade det blivit mål där hade dagen varit helt förstörd. Även om Franke till stor del dominerade de första 25 minuterna av matchen, så var det Viggan som ägde resten, så sett ur det perspektivet och med de mål och de två frilägen Franke skapade då, så skall Viggan vara riktigt tacksamma för sin poäng.

Men. Om man ser till den sista timmens spel, så borde Viggan ha avgjort, särskilt om man tar i beaktande att man hade en ribbträff, en stolpträff och en missad straff samt en riktigt fet chans i första. Det man får ta med sig från matchen är bl a att Viggan efter 10 hemmamatcher fortfarande är obesegrat på hemmaplan och att man visade upp en järnvilja som med lite tur borde ha gett full utdelning.

I och med poängtappet hamnade man nu dessvärre lite i kölvattnet efter Bele Barkarby och Bollstanäs. Mycket kan i och för sig hända, men då endast tre matcher återstår så kan det bli svårt. Nu gäller bara att göra en riktigt bra avslutning och visa att det inte är en tillfällighet att Viggan ligger där man ligger.