Viggbyholms IK - Upsala IF 2-2 (1-1)
Lördag 1:a oktober 2011, kl 14.00 på Hägernäs IP


Förutsättningarna inför den sista matchen för säsongen var vädermässigt de allra bästa med en soldränkt, höstfin fotbollsplan och riktigt varmt för årstiden. 124 åskådare hade letat sig ner till Hägernäs IP för att hylla Viggans fantastiska insats detta år, den första säsongen i division 3. Vad beträffar de tävlingsmässiga förutsättningarna gällde vinst för att garanterat lägga beslag på fjärdeplatsen som innehafts sedan sommaruppehållet och samtidigt förbli obesegrade på hemmaplan, något man varit under hela säsongen.

Natten till lördagen hade legendaren och fd Vigganspelaren Sven Tumba avlidit efter en tids sjukdom och hans bortgång hedrades med att Viggans spelare bar sorgband och flaggan sänktes på halv stång. Några minnesord och en tyst minut hölls innan domaren blåste till spel. Tumba, som nyligen fyllde 80 år, var så sent som förra sommaren på Hägernäs IP och delade ut priser i samband med vår jubileumsturnering.

Viggan behövde som sagt vinna i sista matchen för att vara garanterade en fjärdeplats och motståndarna, Upsala IF, var redan nedflyttningsklara, så det såg ganska ljust ut på pappret innan match. Upsala IF hade dessutom skakats av inre stridigheter den senaste tiden, så det var nog mången som redan räknat in de tre poängen i förväg. Det fanns i och för sig två scenarion. Ett, att man gick in i matchen helt omotiverade och två, att man skulle visa alla vad man egentligen gick för.

Nu blev det tyvärr, för Viggans del, att man valde alternativ två. Viggan, som innan avspark redan dragit upp riktlinjerna för hur man skulle vinna denna match, överrumplades av att Upsala IF chockstartade i matchinledningen. Redan i den första minuten kunde det ha blivit mål, sedan Petri efter en hörna fick rädda ett skott genom att ta hjälp av den övre stolphalvan.

Inledningen av matchen blev högdramatisk då chanserna avlöste varandra. Efter tre minuter kommer Martin Brogren fram på sin vänsterkant och skickar in en perfekt boll, som Jens Eklöf är en hårsmån ifrån att nicka i mål. Längre bort väntar dock Göran Dahlberg, som drar på för kung och fosterland, men missar dessvärre målet. Minuten efter upprepas en exakt likadan situation. Martin spelar åter in från sin vänsterkant och Mikael Sten är så när på väg att nå bollen, men det fattas någon centimeter.

Upsala IF var en riktigt positiv överraskning, om man skall försöka se det hela objektivt och man skapade hela tiden problem för Viggan genom ett ganska välbalanserat passningsspel, som ofta fick Viggan att jaga boll. Efter sju minuters spel missar man dessutom öppet mål, hur nu det kunde vara möjligt. Efter denna inledning förstod man lite till mans att Upsala IF inte skulle skänka iväg några poäng gratis.

När 10 minuter gått av matchen kommer Göran fri och skär in från höger, sedan han fått en perfekt passning från Jens, men istället för att försöka placera bollen gör han ett lobbförsök, som målvakten alltför enkelt kan plocka. Men Göran skulle få en chans till och efter 28 minuters spel är åter Martin nere på sin vänsterkant och kan ånyo skicka in en boll framför mål. Denna gång är det Görans tur att ta emot och det göra han på ett föredömligt sett och trycker in 1-0 till Viggan.

Viggan drabbas dock av en kontring när man ligger och trycker på nere på Upsala IFs planhalva och en reptilsnabb svartrandig David Dottemar kan göra sig fri med Petri och genom att lobba över denne kan Upsala IF kvittera, vilket sett över halvleken inte var orättvist. I halvtidspausen kunde man konstatera att Upsala IF var en ordentlig överraskning spelmässigt och den röda matta man hade hoppats få rulla ut efter matchen kändes inte helt given i detta ögonblick.

Andra halvlek blev sedan ungefär som den första och efter en kvart tvingas Petri till en kvalificerad räddning. Två minuter senare får Göran ett bra tillfälle, men kommer för nära målvakten med en smärre kollision som följd. Oavgjort 1-1 i detta läge räcker inte för Viggan för att trygga fjärdeplatsen och man jagar febrilt, dock utan att skapa de där riktigt farliga chanserna.

Men det kommer. I den 79:e minuten får Martin på en stänkare som tar i kryssribban och studsar ut och efter en dubbelretur kan Jens på andra försöket slå in 2-1 till Viggan och det var länge sedan man hörde sådana ovationer bland åskådarna, då alla tycktes medvetna om vad som stod på spel. 11 minuter kvar av matchen och röda mattan var inom synhåll.

Vem minns inte matchen mot IK Franke i våras då Viggan ledde med 2-1 när sju minuter återstod? Ett självmål och två poäng försvann all världens väg. Dessvärre upprepades historien från då och från matchen förra lördagen mot Bollstanäs. En felaktig fot och så var ställningen oavgjord igen när endast nio minuter återstod. Säg den glädje som varar. Denna glädje varade i två minuter.

Denna dag kunde ha blivit Viggans på alla sätt, men nu blev det inte riktigt så. Råsunda, som åtminstone när de spelade mot oss hade lånat in halva laget från Väsby Utd, var tydligen nöjda med att ha hållit sig kvar i serien, att döma efter deras senaste insatser, då man förmodligen också lämnat tillbaka lånen. Eller hur kunde man nu gå och förlora med hela 1-5 mot IK Franke och 1-3 mot Vallentuna helgen innan? Surt sa räven, särskilt som det var Råsunda som bröt Viggans förtrollning i midsomras. Samma dag missade också B-laget att vinna serien i R1A och blir nu tvåa, sedan Långholmen gick och vann sin sista match.

Nåväl, Viggan gör sin genom tiderna bästa insats, både vad gäller A- och B-laget och A-laget avslutar säsongen med att vara obesegrade på hemmaplan, något som endast Bele Barkarby också mäktat med. Men visst hade det varit lite roligare att ha fått behålla sin fjärdeplats, som man innehaft större delen av hösten. Vi får inte heller glömma att vi en bra stund även ledde serien innan Råsunda kom in i bilden.

Vi slog den överlägsna serieettan Karlberg med 3-1 på bortaplan och kryssade hemma på hösten. Vi slog serietvåan BeleBarkarby hemma men förlorade på hösten. Vi spelade oavgjort mot Bollstanäs hemma men förlorade på hösten. Det är resultat som imponerar och ej skall falla i glömska. Vigganvåren kommer alltid att finnas i våra tankar och den insats som alla spelare och ledare gjort under hela säsongen kommer aldrig att förblekna. Vi gjorde det som alla trodde var omöjligt! Vi blev kvar i trean och inte bara det. Vi blev kvar på den övre halvan och tillhörde ända in på sluttampen de lag som var med och kämpade om en kvalplats.

På återseende 2012.

//Gula Örnen



Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19 Bild 20 Bild 21

Laguppställning
Petri Anufrijeff
Gaston Nunez (70)
Martin Brogren
Mikael Houlst, K
Joakim Thunström
Göran Dahlberg (79)
Johan Palm
Jens Eklöf
Victor Stenberg
Sam Lundholm,(46)
Mikael Sten
Daniel Breeze, ers
Christian Freby, ers (79)
Nils Pasthy, ers (70)
Leo Edholm Fjellstad, ers(46)
Larrymar Liljeholm, ers
Patric Kajhed, ers

Målgörare
Göran Dahlberg (28)
Jens Eklöf (79)

(se skytteligan)

Gula kort
Göran Dahlberg (63)
Leo Edholm Fjellstad (74)

Röda kort
-

Domare
Adam Ladebäck, HD
Mohammad Kareem, AD1
Kamal Berrahmoune, AD2

Matchens Viking
Martin Brogren

Matchens VIKing

Publik
124 personer

Väder
+17, sol