Viggbyholms IK - Ängby IF 2-1 (1-1)
Måndag 16:e april 2012, kl 19.00 på Hägernäs IP


Efter nästan ett halvårs väntan och drygt tre månaders förberedelser var det så dags för Viggan att träda in i manegen för första gången på det andra året i division 3. Trots sämre träningsförutsättningar än tidigare år, fanns ändå förhoppningarna att den ackumulerade viljan att äntligen få komma till skott skulle överskugga eventuella brister i vårens förberedelser.

Täby kommun, med ca 60.000 invånare, har i och för sig på senare år börjat satsa på den länge eftersatta idrotten och anlagt bl a flera konstgräsplaner och därmed också möjliggjort att konkurrensen mellan kommunerna i stockholmsområdet blivit mer jämställd. Att det sedan inte finns en uppvärmd konstgräsplan att uppbringa i hela kommunen är mer än beklagansvärt. Men som i så många andra fall bedrar snålheten visheten i långa loppet.

Även om lördagens snöoväder blev kraftigare än väntat, så fanns ingen som helst beredskap för att få Hägernäs IP spelklar till kl 13.00. Men på Tibblevallen lyckades man dock få planen spelklar till kl 12.00, när Täby IS i division 4-matchen skulle möta Kungsängens IF. Lyckligtvis kunde alla övriga matcher i seriepremiären genomföras tack vare snabba insatser på andra orter. Än mer frustrerande var sedan att man inte ens under söndagen kunde få planen snöfri på Hägernäs IP för de träningspass som var inbokade.

När så budskapet om att lördagens seriepremiär var inställd, kändes det ungefär som när luften går ur en Zeppelinare när man befinner sig på 1000 meters höjd. Och vi talar inte om pyspunka. Lyckligtvis finns idag möjlighet att snabbt få ut information via nätet, men alla har ju inte tillgång till det. Mot den bakgrunden var det fantastiskt att hela 94 åskådare nåddes av budskapet att matchen var flyttad till måndagen, trots att vi annonserat i lokalpressen om lördagens datum.

Seriepremiärens motståndare, Ängby IF, har genom åren berett Viggan åtskilliga problem, inte minst när lagen möttes i division 4 för några år sedan. Förra året delade man dock broderligt på poängen sedan Viggan vunnit hemmamötet med 3-1 men förlorat borta med 2-1, så nog fanns en inneboende revanschlusta hos de röda.

Första halvtimmen bjöd knappast på någon större underhållning och det var uppenbart att bägge lagen led av stundens allvar, det gällde ju att hänga med redan från början och minsta misstag kunde bli väl så ödesdigert, något som Viggan bittert fick erfara. I den 28:e minuten uppstod en smärre oreda framför Petri Anufrijeff i Vigganmålet, där alla ville hjälpa till att rensa bort bollen. I denna stund av oreda, bar det sig inte bättre än att en av de egna, med en perfekt sträckt vrist, liggandes skjuter bollen på fel sida om stolpen, vilket medförde att Ängby tog ledningen.

Detta var ju knappast den inledning på matchen som var önskad från Viggans sida, men fick ändå till påföljd att man fick till stånd ett mer organiserat anfallsspel. I den 32:e kan sålunda Markus Mild, i ett ganska bra läge, testa Ängbys målvakt, men skottet blev för lamt och alltför lättfångat. Två minuter senare har Jesper Limpar ett identiskt läge med samma utgång. Strax efter blixtrar Ängby till och skapar ett oroväckande bra läge, men det hela rann ut i sanden.

Sedan kom dock det som många väntat på. Premiärmålet! Förra säsongen fick man vänta ända in i den tredje omgångens 13e minut innan det hände. Nu skedde det efter 35 minuter och den lycklige målskytten blev Markus Mild, inte helt otippat. Efter en passning från Jesper, kunde Markus lägga en perfekt avvägd markrullare, får vi förmoda, mellan benen på målvaktens som glömde att föra ihop händerna. På håll såg det ganska pinsamt ut, sett med gröna ögon, men med röda ögon var det ett förlösande ögonblick. Kvitterat 1-1.

Detta blev uppenbarligen en väckarklocka för Viggan, som gjorde att man vaknade till under resten av halvleken. Denna kvart, bortsett från själva målen, är väl det man främst vill ta med sig från denna match. Helt naturligt så tror man ju att denna form skall konserveras även under halvtidsvilan, så att det bara är att öppna burken igen direkt vid avspark. Men icke sa Nicke.

Den första kvarten av andra halvlek var lika seg som den sista i den föregående var alert och ingenting verkade fungera. Det dröjer ända till den 58:e matchminuten innan något fungerar och då är det den tidigare målskytten Mild, som nu tackar för sin tidigare smörpassning genom att återgälda den till Limpar, som svarar för matchens snyggaste mål. Viggan i ledning och drömmen om en trepoängare tar fart.

Bortsett från några sporadiska uppstickare från Viggan, främst på högerkanten, kännetecknas resten av matchen av ett nervöst vaktande av den fragila ledningen. Jocke Thunströms eleganta frispark i den 65:e minuten var värd ett bättre öde, men målvakten lyckades precis fånga den framför fötterna på ett otal rödklädda spelare. Med tre minuters tilläggstid blev denna match onödigt spännande.

I ett stilla försök att vara objektiv får Viggan ses som det bättre laget, sett över hela matchen, även om Ängby skall ha en eloge för att aldrig ge upp försöket att hinna någon av de många långbollar, som på slutet blev en obehaglig påfrestning för Vigganförsvaret. Premiären är avklarad och poäng får man bara om man gör flest mål och inte för skönspel, som tur är. Även om Viggan denna dag även stod för Ängbys målskytte, så blev det tre poäng och en betydligt bättre början än förra året.

På lördag väntar BKV Norrtälje borta, en uppgift som kan bli väl så svår, särskilt om Viggan inte hittar tillbaka till det som man kan förvänta sig av detta på pappret så starka lag. Men säsongen är lång och med Gaston och Houlst snart tillbaka, så lär Coach få ännu fler pjäser att laborera med.

/Gula Örnen



Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12

Laguppställning
Petri Anufrijeff
Sergio Meyer
Johan Mattsson
Jesper Limpar (72)
Christian Freby
Joakim Thunström
Göran Dahlberg (76)
Gabriel Reynoso (61)
Markus Mild
Victor Stenberg, K
Mikael Sten
Tom Gyldorff, ers
Martin Brogren, ers (76)
Nils Pasthy, ers
Leo Edholm, ers (61)
Julio Silva, ers
Viking Peterson, ers (72)
Patric Kajhed, ers

Målgörare
Markus Mild (35)
Jesper Limpar (58)

(se skytteligan)

Gula kort
Jesper Limpar (5)
Victor Stenberg (12)
Martin Brogren (90+3)

Röda kort
-

Domare
Johan Kristoffersson, HD
Paul Mossberg, AD1
Anvar Khayati, AD2

Matchens Viking
Sergio Meyer

Matchens VIKing

Publik
94 personer

Väder
Klart, +5