BKV Norrtälje - Viggbyholms IK 5-0 (1-0)
Lördag 21:e april 2012, kl 15.00 på Norrtälje SC


Senast Viggan mötte BKV Norrtälje var i en träningsmatch på försäsongen 2010, samma år som Norrtälje vann division tre och gick upp i tvåan. Den gången slutade matchen 2-2, efter en synnerligen jämn och tuff tillställning. Med det i bagaget begav man sig upp till Roslagen lördagen den 21 april, samtidigt som man var väl så medveten om att BKV förra helgen skåpat ut Märsta med hela 5-0.

Även om BKV tappat en del spelare sedan sejouren i division 2 förra året, kunde man snabbt se att det fanns gott om bollteknik i laget, där man noteras för det största bollinnehavet under första halvlek, till att börja med. Trots mest innehav av boll lyckades inte BKV skapa några direkta målchanser, vilket inte Viggan heller gjorde och mycket av spelet tilldrog sig därför på mitten av planen.

Medan BKV rullade runt ganska lugnt och behärskat, verkade Viggan betydligt mer stressade och mången var den passning som aldrig fick en riktig adressat. Men efter 25 minuters spel verkade det ändå som det tände till bland de vitklädda, när man är ytterst nära att passera samtliga blåröda hinder på väg mot mållinjen. I sista momentet faller dock Mikael Sten inom straffområdet och mången var den som trodde att domaren skulle blåsa straff, men där tog de fel.

Detta blev dock uppenbarligen en injektion för de vita och under de närmaste tio minuterna belägrade man mer eller mindre BKVs försvarsområde, där ett antal hörnor och frisparkar såg ut att få en lyckligare utgång än vad de slutligen fick, sett med vita ögon. Äntligen, tänkte man, skulle Viggan återfå sitt vägvinnande spel från förra vårsäsongen, efter denna intensiva insats, men där bedrog man sig. Snart var man tillbaka i de gamla hjulspåren.

BKVS farligaste och egentligen enda möjlighet, uppkom i den 40:e minuten, sedan backlinjen uppträtt alltför vårdslöst med sitt interna passningsspel, med påföljd att en BKV:are fick komma alltför nära Petri Anufrijeff i målet. Denne var dock med på noterna och medelst en reflexrörelse med armen fredar han sitt bo.

Alla var nu inställda på att få gå in i omklädningsrummen för att se över vad man gjort och inte gjort, där det senare förmodlige stod högst på agendan. Men en spark återstod innan domaren skulle blåsa av och den fick BKV, som lyckades pressa in en boll invid främre stolpen, efter en passning från kortlinjen. Sedan blåste domaren av och BKV fick en trevlig pratstund i sitt omklädningsrum. Mentalt ganska påfrestande att få en dylik kalldusch när man skall slå sig till ro, tyckte man i det andra rummet.

Men säg den olycka som kommer ensam. Denna afton kom den i ett väl samlat sällskap och redan efter en minut in på den andra halvleken så har BKV ökat på sin ledning till 2-0, sedan man blivit helt ensam med Petri i målet. Detta efter att Viggan lyckats lägga en frispark som olyckligt hamnade i fel händer samtidigt som det inte gick att uppbringa en enda Vigganspelare i försvarsområdet, åtminstone inte där de skulle vara.

Efter 52 minuter tvingas Sergio Meyer Leiva lämna planen haltande och en yster Tom Gyldorff släpps in i manegen. Blott två minuter senare tvingas han lämna samma plan, med ett rött kort hängandes över sitt huvud, detta efter att han i ett torpedliknande anfall försökt bryta en alltför offensiv BKV:are, som skulle kunna ha äventyrat Petris säkerhet. Men brytningen var alltför brysk tyckte domaren och några andra, varför Viggan fick ställa upp till den efterföljande frisparken med reducerat manskap. Även Coach fick göra Tom sällskap, då han lämnat det Tekniska Området utan tillåtelse. Dessvärre ställde man uppenbarligen upp sig så illa, att frisparken gick förbi den samlade skaran, inklusive Petri i målet, och det var nu 3-0 i baken. Och allt detta hade hänt på 10 minuter. Nu var det inte svårt att hålla sig för skratt.

Trots att man har reducerat manskap, så anfaller dock Viggan, men trasslar ständigt till det för sig i BKVs straffområde, med påföljd att man efter diverse flipperspel får se chanserna rinna ut i sanden, eftersom man gjort det alltför svårt för sig. Trots dessa desperata försök att förbättra målskillnaden, åker man på ytterligare ett baklänges mål i mitten av halvleken, 4-0.

I det vita laget såg man nu rött, vilket bäst får illustreras av nästa olyckliga tilldragelse, vilken inträffar tio minuter senare, när Mikael Houlst blir fälld och en BKV:are får gult kort för ovarsamhet med dobbarna. Houlst som blir lätt upprörd ådrar sig då domarens uppmärksamhet, sedan bägge de inblandade spelarna spottat i gräset och fräst åt varandra, något som domaren uppfattar och tilldömer Houlst ett rött kort, vilket gör den senare ytterst förvånad. Domaren medger senare att han missförstått situationen, men dömt är dömt, vilket är fördömt i detta läge.

Nu nere på endast 8 utespelare, får Viggan det ännu svårare att freda sitt revir och 5-0 blir också det ett faktum, med fem minuter kvar av matchen. Viggan får senare på övertid chansen att frisera siffrorna något, sedan man tilldömts en straff när Julio Silva fick bita i gräset framför motståndarnas målvakt. Exekutorn Mikael Sten missbedömde dock elevationsvinkeln och siktade alltför högt, med påföljd att bollen senast sågs ha sin bana ner mot Flygfyren.

Efter matchen mot Ängby tänkte man i sitt stilla sinne att nu kan det bara bli bättre, vilket då var en ganska naturlig slutsats, men ack vad man bedrog sig. Inte nog att man förlorade med 5-0 nu, man blir även av med ytterligare två spelare till nästa lördag och trots den på pappret så breda truppen, så har den på grund av skador, avstängningar och annan konvalescensliknande frånvaro, krympt oroväckande den sista veckan.

Den 142-hövdade publiken måste ha varit väldigt nöjd med utgången av matchen och BKVs bollhantering, något som den uppresta supporterskaran från Viggbyholm knappast kan säga om det egna lagets insats. Den första halvleken var i och för sig ganska jämn och nog trodde man lite till mans att det här kunde sluta hur som helst, men ett otal olyckliga händelser, under en alltför kort tidsrymd, tog alla bryskt ur den villfarelsen. Sorgligt men sant.

Nu är det bara att slicka såren, kolla vilka som fortfarande finns att tillgå på spelarlistan, slipa hörntänderna och ladda om till på lördag, då FC Athletic står på menyn, en nu icke alltför önskvärd motståndare, särskilt som alla verkar ha fullt sjå med att försöka hitta formen. Varken individuellt eller kollektivt går det att hitta några bröst att fästa några medaljer på denna bedrövelsens dag. Må man hitta tillbaka till vad man en gång var bortskämd med.

/Gula Örnen



Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15

Laguppställning
Petri Anufrijeff
Sergio Meyer (52)
Johan Mattsson
Mikael Sten
Martin Brogren
Mikael Houlst, K
Victor Stenberg (69)
Joakim Thunström
Viking Peterson
Markus Mild
Christian Freby (57)
Tom Gyldorff, ers (52)
Julio Silva, ers (57)
Nils Pasthy, ers
Leo Edholm, ers (69)
Moaz Shalabi, ers
Patric Kajhed, ers

Målgörare
-

(se skytteligan)

Gula kort
Julio Silva (60)

Röda kort
Tom Gyldorff, Målch (54)
Mikael Houlst (76)

Domare
Marcus Jeppsson, HD
Daniel Johansson, AD1
Fredrik Mauritzon, AD2

Matchens Viking
INGEN

Matchens VIKing

Publik
100 personer (enl dom)

Väder
Växlande molnighet