Viggbyholms IK - Athletic FC 0-2 (0-0)
Lördag 28:e april 2012, kl 13.00 på Hägernäs IP

Ett strålande vårväder inramade hemmamatchen mot Athletic FC och 136 åskådare hade tagit sig ner för att se om utvecklingen av Viggans formkurva skulle börja böja sig uppåt. Dessvärre kom frågetecknen efter matchen att vara obesvarade.

Alla som hade förväntat sig att dussinet 16-17-åringar från Athletics Academy skulle springa ut i manegen måste ha blivit grymt besvikna. Nu kom istället ett fullvuxet, bollbegåvat och tekniskt skickligt gäng ut på planen, som var både målinriktade och hade en massa spring i benen. Någon gång i livet måste de ha spelat betydligt högre upp i systemet.

Nåväl, Viggan hade själva lyckats få ihop 18 man, som dock krympte till 17 när spelarlistan skulle lämnas in, sedan även Brogren nu sällat sig till de övriga 7-8 övriga på skadebänken. Två röda kort från förra matchen satte också sina spår i laguppställningen, där även Coach fick stå på andra sidan med sitt röda kort och titta på.

Själva matchen då? Jo, första halvlek var väl en typisk 0-0 tillställning, även om den bjöd på spänning och en del halvchanser. AFC var som sagt bollskickliga och de noterades också för mest bollinnehav under den första kvarten. Viggan å sin sida skapade en hel del hörnor som beredde AFC stora problem, som exempelvis i den 15:e minuten, då Viggan faktiskt får in bollen i mål. Men domaren fann tydligen anledning att blåsa av för frispark, något som nog inte alla höll med om.

AFC hade en hel del avslut mot Vigganmålet, som antingen Petri Anufrijeff knep, eller så gick de utanför och inte sällan väldigt långt utanför. Efter 20 minuters spel har Viggan en fet chans sedan Niklas Jonsson och Christian Freby rullat upp sin planhalva, men ingen fanns där för att peta in bollen, som serverats på ett fat. Än så länge fanns ingen större anledning till oro trots att spelet böljade fram och tillbaka.

AFC noteras också för ett bortdömt mål efter avblåsning för offside när 23 minuter hade passerat. Deras bästa chans dök annars upp i den 40:e minuten, sedan ett mindre haveri drabbat Vigganförsvaret, då en oförklarlig felpassning gav en AFC-spelare fritt spelrum med Petri. Dessbättre kunde den senare medelst ett reflexutskjutet ben förhindra påhälsning i buren. 0-0 var på inget sätt orättvist, även om AFC ledde på poäng för bollinnehav och flest avlossade skott.

I den andra halvleken skulle dock Viggans öde beseglas, återigen sedan man drabbats av det röda kortet, även om det skulle dröja 25 minuter in i halvleken. Johannes Lahtinen kan i sin första match för Viggan fresta AFC-målvakte med ett mäktigt skott, som denne tvingas tippa till hörna med hjälp av fingertopparna. Tre minuter senare är det dags för Petri på andra sidan att visa sina färdigheter genom att lägga locket på en farlighet.

Efter ca 70 minuter kan Noi Olafsson i sin Viggandebut så när nicka in bollen i motståndarburen. En ren pannträff och den hade gått in i tom bur, då han var helt ren på sin kant, men nu gick bollen över. Men en olycka kommer som sagt aldrig ensam och strax därefter är det dags för Viking Peterson att få sig sitt andra gula kort tilldelat, vilket ackumulerat innebar ett rött kort och avvisning från planen. Nu blev det extra tungt för Viggan. Det som länge såg ut att bli en 0-0 match ändrade nu karaktär, sedan AFC vädrat morgonluft.

Särskilt nr 10, Süleyman Baran, som även tilldelades pris efter matchen, utgjorde en ständig pina för Vigganförsvaret, och med numerärt övertag så förlades mycket av spelet till Viggans planhalva. Trots detta drar sig inte Viggan från att attackera och i den 81:e minuten så befinner man sig inne i AFCs straffområde. Undertecknad, som befann sig endast dryga fem meter från händelsen, kunde då konstatera att domaren ignorerade en solklar hands på en av AFC-spelarna.

Viggan hade definitivt behövt en straff där för att kunna ha lättat på trycket, men så blev alltså inte fallet, utan istället kunde AFC i en omställning göra 0-1 med sju minuter kvar av matchen, sedan Vigganförsvaret inte lyckats få bort bollen framför målet. Det målet kändes ganska tungt och lite onödigt. I den 90:e minuten kan sedan AFC slå i den sista spiken, sedan Petri gjort en svettig räddning, men fick dessvärre se returen gå i mål, då ingen hjälp fanns till hands.

AFC vann rättvist, även om Viggan stretade mot bra in i det längsta. Nu gäller det bara att försöka hålla fullt manskap under alla 90 minuterna i matcherna framöver, då de röda korten visat sig ha blivit både helt ödesdigra och utslagsgivande. Vidare måste långbänken med skadade bli kortare, då det blir tungt att ständigt byta manskap till varje match.

Nu väntar IFK Österåker nästa lördag, som startade storstilat, men idag gick på en riktig mina sedan Märsta besegrat dem med hela 5-0, vilket verkar vara ett nyckeltal i denna serie. Bele Barkarby verkar också ha fått grus i maskineriet, efter att "bara" ha fått 3-3 mot Ängby. Våra banemän från Norrtälje fick nu själva smaka den beska medicinen och förlorade mot Bollstanäs med 2-0. BSK har gjort ett icke oväntat ryck, men i övrigt verkar det ganska oförutsägbara resultat i serien så här långt.