IFK Österåker - Viggbyholms IK 6-3 (2-1)
Lördag 5:e maj 2012, kl 14.00 på Åkersberga IP

Mötena mellan IFK Österåker och Viggan brukar alltid vara minnesvärda tillställningar och så blev det även denna gång. Ett vindpinat Åkersberga IP bjöd på växlande molnighet med styv kuling i byarna, något som gjorde matchen än mer oviss.

IFK, som vann sin serie i division 4 förra året, efter att ha passerat Athletic på mållinjen sedan dessa fråntagits 12 poäng, verkar göra samma fina inledning i division 3 som Viggan gjorde förra året, även om man trampade ordentligt i klaveret förra helgen, då man förlorade mot Märsta IK med 5-0, även de nykomlingar. Men två segrar dessförinnan har förpassat dem till den övre halvan av en tidig tabell.

Viggan, som har fått en minst sagt svajig inledning i år, hade denna dag två man avstängda samt fortfarande en långbänk med skadade, men kunde lämna planen utan röda kort denna gång, som omväxling. Dessvärre lämnade man även planen utan poäng.

Ganska tidigt stod det klart att IFK Österåker var i besittning av ett giftigt anfallsvapen i nr 10, Armin Iranpak, vilken också innan matchen ledde skytteligan i serien med sina sju mål. Men även Viggan blixtrade till några gånger och när Julio Silva kom fri på högerkanten växte förhoppningarna, men dessa avtog snabbt när skottet blev alltför uddlöst och lätt kunde fångas av målvakten.

Inte långt efter har Viggan ett långt och lyckat anfall som skapade ordentlig oreda i IFKs försvar, dock utan att det blev någon nätkänning på insidan. Det fick däremot Österåker efter 11 minuters spel, då Armain Iranpak lyckades sno en boll framför fötterna mellan Petri och dennes backkollegor, där ett visst kommunikationsvakuum tycktes råda, och retfullt enkelt kan han peta in bollen i mål, en inledning som knappast var önskvärd, 1-0.

Stämningen sjönk sedan när ytterligare 11 minuter gått, då två IFK:are helt plötsligt befann sig ett alltför långt bakom hela Vigganlaget och dessutom med boll, något som föranledde vilda spekulationer om ett solklart offsideläge, vilket dock negligerades av domarkåren. Österåker var då lika glada som Viggan var frustrerade och matchöppningen var knappast vad man hade önskat sig från rött håll.

Dessbättre för Viggans del så skapar man en del hörnor, där en dessutom gav resultat i den 34:e minuten, sedan Jocke Thunström lagt en högerhörna, som så småningom hamnar hos Julio Silva, som i sin tur får in den till Johannes Lahtinen i spelarhögen. Niklas Jonsson, som vid själva hörnläggningen nedgjorts vid den bortre stolpen, kan dock lyckligtvis resa sig i tid så att han kan vidarebefordra Lahtinens boll in i mål och en reducering till 1-2 hade skett.

Första halvlek karaktäriserades annars av att IFK var riktigt skickliga på snabba omställningar, medan Viggan envisades med på tok för många felpass och att alltför ofta förlora bollen vid uppspel i mitten av planen. Österåker ledde sålunda inte bara matchen målmässigt, utan även på poäng.

Den andra halvlekens inledning bjöd på en riktig målkavalkad, där Viggan inleder målskyttet redan efter sex minuter då Mikael Sten kan få in en strumprullare, enligt en lagkamrat, sedan Johan Mattsson försett honom med en ypperligt slagen boll på en vänsterhörna. 2-2 och äntligen kändes det som Viggan kommit ur den senaste tidens trauman och man var dessutom fullt lag på planen, något som inte hänt på ett tag.

Men säg den glädje som varar och redan minuten efter kan IFK på en snabb omställning förse Armin med ytterligare en långboll som denne skjuter stenhårt mot mål från ganska nära håll, men Petri kan göra en reflexräddning med handen och avstyr besöket, men på returen blir det dock 3-2, vilket då kändes ganska försmädligt. Minuten efter är det nästan bud på mål igen, men Petri avstyr 100-procentigt den gången.

Klockan har nu tickat fram till den 55:e matchminuten, alltså tre minuter efter 3-2 målet, när Viggan får en frispark nere i vänstra hörnet som Johan Mattson elegant slår in i straffområdet, där Niklas Jonsson står välplacerad för att kvittera till 3-3. Här skulle matchen kunna gå åt vilket håll som helst om inte…

Ty i den 58:e minuten, tre minuter efter kvitterings?målet, så tvingas Petri slänga sig i sin hela längd för att förhindra påkänning och lyckas få vantarna på bollen, med påföljd att anfallaren också passerar kortlinjen, dock på ett sådant sätt att domaren finner situationen aktuell för en straffpåföljd.

Detta får topplocken i Vigganlägret att flyga i luften, då samstämmiga och på platsen närvarande vittnen, inklusive Petri själv, under ed hävdar att Petri var på bollen först, något domaren dock fäster mindre vikt vid. Straffen går i mål och ställningen var nu 4-3 och här avgörs matchen definitivt. Fyra mål inom loppet av sju minuter!

I ett desperat försök att komma över den olyckliga straffen och inhämta det nyss uppkomna underläget går Viggan ner på en trebackslinje, något som Armin Iranpak inte har något emot alls. IFK intensifierar nu långbollarna på nr 10, varvid den ena farligheten efter den andra uppstår och i den 62:a minuten kan Viggan inte stå emot och då petar nr 10 in 5-3, vilket han senare spär på till 6-3 i den 74:e, vilket också blir den sista spiken i kistan för Viggan.

Av Österåkers sex mål svarade Armin för fyra och utan honom skulle det nog inte gå lika bra för laget i serien som det gjort hittills, då han svarat för 11 av lagets 15 mål. Viggan, som fortfarande letar efter den försvunna fjolårsformen, kunde dock glädjas åt Niklas Jonssons två mål och hans effektivitet på vänsterkanten, något som också förstärktes när Tom Gyldorff kom in och understödde denna kant. Även om han var inne under en kort stund så hann han visa stort Vigganhjärta.

Även om Viggan kommer att spela i helt nya matchställ på lördag i matchen mot Fardhem, som nu kommer att bli en riktig rysare, så lär man nog tvingas ta på sig ett ordentligt arbetsställ under, för det krävs ännu mer input om man skall spela i division 3 och undvika onödiga baklängesmål, samtidigt som man skall vända på den negativa kurvan. Den här gången kan vi inte skylla på att vi var för få på planen, men kanske på att vi hade lite oflyt och att vi inte tog i så mycket som hade behövts. En sto?r dos självförtroende beställs härmed till nästa match, då Viggan kan bra så mycket bättre än vad som hittills vistats

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13