Ekerö IK - Viggbyholms IK 1-3 (1-2)
Lördag 19:e maj 2012, kl 15.30 på Träkvistavallen

Träkvistavallen bjöd den sena lördagseftermiddagen på en trevlig inramning med god temperatur och lätt solsken, något som kan behövas när man åkt så långt. Nu är Träkvistavallen inte behäftad med några direkt positiva minnen när det gäller A-lagsspel, åtminstone inte om man ser till det resultatmässiga. 2005 fick Viggan stryk här med 3-2 medan man spelade oavgjort 2-2 hemma. (För B-laget har det dock slutat bättre några gånger.)

2006 fick man också stryk, nu med 2-0, medan man vann med 3-1 hemma. Krister Nordin (fd AIK) spelade då i Ekerö och gjorde sig känd som en baddare på att lägga straffar, något Viggan surt fick erfara i förlustmatcherna. Men mest är han känd för sin 50-metersvolley från mittlinjen, som överraskade Viggans målvakt Martin Persson, vilket gav kvitteringen i 2-2 matchen 2005. Ingen glömmer det.

Det var lite historia för att värma upp inför dagens match, som alltså var den första seriematchen på sex år som lagen möttes i. På försäsongen hade dock lagen mötts i en träningsmatch som slutade med Vigganseger 1-0, efter ett snöpligt självmål, när målvakten olyckligt lyft på benet.

Ekerö, som för året är nykomlingar, ville visa att man inte hamnat i division 3 av en slump och lägger gasen i botten på direkten och släpper Viggan knappt över mittlinjen under de första 10 minuterna. Man skapar också en bra chans redan efter fem minuter dock utan resultat. Men sedan skulle det hända saker.

I den 11:e minuten har Viggan sitt första anfall och i en tilltrasslad situation framför målet, där bl a Göran Dahlberg är en intensiv uppvaktare, bär det sig inte bättre än att en Ekeröare rensar bollen i eget mål, något Viggan nu vant sig vid från Fardhemsmatchen i lördags. Ibland när det är lite trögt i början måste man få lite draghjälp från motståndarna.

I den 12:e minuten kan Ekerö kvittera på årets rökare, där man på en direktvolley skjuter bollen otagbart i mål bakom ett frapperat Viggan. Det var så snyggt att man faktiskt unnade Ekerö det målet, eftersom man ändå ledde spelmässigt på poäng.

I den 13:e minuten kan dock Viggan åter ta ledningen, förmodligen i det andra anfallet för dagen. Det är Johannes Lahtinen som driver upp på högerkanten och sedan lägger en smörpassning in i slottet (sedan domaren släppt en fördel av bollen), där Niklas Jonsson inte gör något misstag och plötsligt står det nu 2-1 till Viggan. Tre mål på två minuter, vilket slår rekordet från Österåkersmatchen med 3 mål på sju minuter.

Målet gav visst rågtillskott i ryggen på Viggan och i den 15:e har man lyckats skapa ännu ett farligt läge som dock rinner ut i sanden. Efter den intensiva Ekeröoffensiven i början, har matchen nu jämnats ut spelmässigt, även om man kan skicka en och annan beundrande tanke till Ekerös fina passningsspel. Ekerö har ett klart övertag vad gäller bollinnehav, men ett intensivt igelkottsförsvar hindrar dock eventuella påhälsningar bakom Petri i målet.

I den 28:e minuten får Petri dessutom sträcka ut hela sin lekamen, för att med en förlängd arm hindra ett skott utifrån att gå in. Såg lite imponerande ut faktiskt. Viggans 2-1 ledning kändes i det här skedet ganska skör och med tre Ekeröhörnor på raken i slutskedet av halvleken, satt man nervöst och inväntade domarens signal, så att man skulle få en välbehövlig vila även på läktaren.

Den andra halvleken öppnades lika starkt av Viggan som Ekerö hade öppnat den första och redan efter fyra minuters spel befinner sig Johannes Lahtinen helt fri med Jonathan Nyman i Ekerömålet, men denne lyckades på ett mirakulöst sätt rädda skottet till hörna.

Bättre gick det då för Markus Mild, som i den 50:e minuten, via stolpens insida kan skjuta in 3-1 till Viggan och äntligen var stolparna på Viggans sida. Någon elak åskådare ville påskina att det rörde sig om en äkta tåfis, något som domaren dock ej noterade i protokollet. Men som årets ordspråk lyder: ”Lucri bonus est odor ex re qualibet”, ”Lukten av vinst är angenäm, varifrån den än kommer”. Ty nu började man nog lite till mans att vädra morgonluft och doften av en hägrande trepoängare.

Som i alla strategispel måste det nu till en förändring från Ekerös sida, något man också successivt genomförde systematiskt, i hopp om att få till en utjämning. Efter det att Viggan inlett mycket starkt de första tio minuterna, så kom alltså Ekerö att mer och mer att ta hand om kommandot i sin jakt på reducering. I den 65:e minuten får Petri exempelvis medelst en synnerligen avancerad benparad rädda ett givet mål efter en hörna.

Fem minuter senare har Ekerö ytterligare ett farligt läge, som dock ej krävde något engagemang från Petris sida. I den 71:a minuten har Glenn Niklas Jonsson röjt vägen på vänsterkanten och kan i ett öga mot ögaläge med målvakten få se sitt skott gå mitt på densamme, men vilket läge det var. Och som det böljade! Minuten efter måste Petri göra en jätteräddning, sedan en Ekeröare kommit helt fri. Även i den 74:e måste Petri, ”den gamle rackaren” visa sig på styva linan igen.

Nu står det och väger. Skall Viggan lyckas hålla undan, eller skall Ekerö få utdelning på sin massiva offensiv? I den 76:e minuten har Viggan ett bra läge, då man på nära håll är lika nära att nicka i mål. Två minuter senare kommer Viggans största chans att definitivt slå i den sista spiken, när Johannes Lahtinen ånyo kommer helt solo med Jonathan Nyman i Ekerömålet, men även denna gång lyckas han rädda Lahtinens kanonskott. På den retur som då uppstod kunde Markus Mild, som stod lägligt bakom, lägga av ytterligare en rökare som heter duga, men även detta skott räddas, nu till hörna. Bättre lägen går inte att få.

Med tio minuter kvar av matchen, som nu är en riktig nervpärs, släpps Viggans lejon, Leo Edholm Fjellstad in i manegen, vilken gjort sig känd för att ha en grovkalibrig bössa och i samma minut kan han även testskjuta ett hårt skott från långt håll, som dock omhändertas av Nyman i målet. I den 89:e får han på ytterligare en rökare som Nyman tvingas slänga sig på och rädda till hörna.

Tre minuters tilläggstid kändes som en extra halvlek, eftersom Viggans yttersta önskan denna dag var att få åka hem med tre hela poäng och man ville under inga omständigheter dela med sig. Även om Viggan ånyo tvingats till att disponera om laget, sedan skador, resor mm gjort stora hål i spelarlistan, fick vi nu bl a se ett helt nytt mittbackspar i Tom Gyldorff och Viking Peterson, som fick ikläda sig igelkottaskinnet framför Petri.

Jocke Thunström och Christian Freby på kanterna hade nog en av sina svettigare eftermiddagar på länge, för att stoppa allt som rörde sig i svartvitt på kanterna. Med lite flax hade Lahtinen och Mild kunnat bli tvåmålskyttar idag, liksom Glenn Niklas. Nu behövde de inte det den här gången, mycket tack vare Petri i målet och hans fyra framförvarande musketörer.

Efter att ha sett Champion Leaguematchen mellan Chelsea och Bayern München i går kväll, inser man att det inte alltid räcker med att äga mycket boll eller att anfalla hela tiden, man kan vinna matcher ändå. Två bra målvakter såg till att det inte rann iväg åt något håll, vilket det väl kunde ha gjort. Även om Viggan kanske inte vann några direkta poäng för skönspel, så visade man något som är ännu mer värt, hjärta och att man kämpade in i det sista och för varandra.

Efter en synnerligen tveksam inledning av årets serie, har Viggan nu lyckats ackumulera ytterligare sex poäng på de senaste två matcherna, vilket gör att man framöver inte behöver känna kniven mot strupen riktigt på samma sätt som tidigare. På lördag väntar Unik, som hittills gjort en ordentlig uppryckning sedan förra året. Med ett pånyttfött självförtroende och med ett på Träkvistavallen uppvisat djävlaranamma, kan man gå ut på Hägernäs IP och spela mer avslappnat och åter känna doften av en vinstmöjlighet, oavsett hur dens luktar.

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18