Viggbyholms IK - UNIK FK 3-0 (0-0)
Lördag 26:e maj 2012, kl 13.00 på Hägernäs IP

Alla minns väl förra våren, då bollen hela tiden rullade Viggans väg, premiärmatchen bortsedd, där 10 matcher i rad följde utan förlust, varav de sju sista var idel segrar. Även om man denna säsong började med en vinst med 2-1 hemma mot Ängby, så blev de tre följande matcherna en riktig Golgatavandring, där de röda korten stod som spön i backen och skadebänken var längre än en långbänk, med påföljd att Petri i målet fick ryggskott, efter att ha fått böja sig inte mindre än 13 gånger på dessa tre matcher. Hade man gjort lika många mål hade man väl kunna vifta bort det hela, men endast tre kunde bokföras på framåtkontot.

Efter fyra omgångar var det många olyckskorpar som hördes vid horisonten, men av dessa syntes inte skymten av denna dag. Viggan, som hunnit med att ligga såväl under, som på och nu senast just över kvalstrecket, kunde dock konstatera att årets säsong så här långt, verkade betydligt mer kompakt och överraskande än vad någon hade kunnat förutspå. Då endast fem poäng skilde niondeplacerade Viggan från serieledande Österåker innan Unik-matchen, insåg man snabbt att dagens match mot Unik skulle kunna spränga tabellen något åt båda hållen.

Med ett fantastiskt fotbollsväder, må vara att vindguden Eol & Co var lite väl påtagliga, så fick vi en perfekt inramning till matchen. Planen var grön, vältad och luftad, men ej vattnad, vilket medförde en viss betongkänsla i steget. Detta oaktat, så började Viggan riktigt piggt och kunde noteras för ett hyggligt övertag i bollinnehav, men liksom tidigare, vet vän av ordning att man vinner inga matcher på bra bollinnehav. Trots detta göra man lite sporadiska framstötar och Viking Peterson registreras för ett första skott utanför efter 8 minuter. Två minuter senare testar Markus Mild, men med samma klena utdelning.

Ett jätteläge uppenbarar sig i den 12:e minuten, efter att Mild petat fram bollen till Göran Dahlberg, men målvakten var på alerten och knep bollen. Viggan dominerar tillställningen och Unik får det allt svårare att hänga med, vilket också leder till att den gula kortleken åker fram tre gånger under den första halvtimmen (ett fjärde kom också i den 90e minuten). Göran får ännu en chans efter 35 minuter, då han efter en högerhörna får ett jätteläge, men skjuter för hårt och lite för högt.

Första halvlek kändes riktigt trygg ur ett Vigganperspektiv och Unik hade inte en enda chans framåt, vilket till stor del berodde på ett synnerligen kompakt försvarsspel, där nu Johan Mattsson blev granne med Tom Gyldorff i mittbackspositionen, bägge flankerade av Christian Freby till höger och Jocke Thunström till vänster. Viking Peterson, som i förra matchen spelade mittback, fick nu kliva upp ett steg och utgjorde tillsammans med Mikael Houlst mittfältet där också en framskjuten Mikael Sten låg och fiskade bakom topplacerade Johannes Lahtinen. På flankerna syntes Markus Mild och Göran Dahlberg.

Även om det var en gedigen insats under den första halvleken, så skapades inget direkt framåt att skriva hem om. I den andra blev det dock helt annan fart, med framåtanda och konstruktivt spel, något som också leder fram till första målet. I den 53:e minuten kan Johannes Lahtinen skära in från högerkanten och avlossa en riktig rökare, som från en ganska snäv vinkel går otagbart upp i det bortre krysset och äntligen fick Viggan utdelning på det spelövertag som man innehaft under hela matchen. Med 1-0 målet släppte också spänningen och man kunde nu spela ut för fullt.

Fyra minuter senare får Markus Mild ett bra läge och drar på ett hårt skott som målvakten ser att han ej kan ta utan tvingas till att boxa ut bollen. Uniks första skott mot mål kom efter 65 minuters spel, men registreras ej, då det gick ett antal meter utan- och ovanför. Viggan hade dessförinnan haft två feta möjligheter genom inlägg precis framför mål, men vid bägge tillfällena hade mottagaren precis lämnat platsen för bollmottagandet.

I den 69:e matchminuten är Markus Mild åter framme och testar stora kanonen, men målvakten halvräddar och returen går ut till Johannes Lahtinen, som låg och fiskade bakom. Johannes gör processen kort genom att helt enkelt skjuta in bollen i nätmaskorna, vilket var Johannes andra mål för dagen och de första överhuvudtaget i Viggandressen. 2-0 till Viggan och allt kändes betongsäkert.

I den 80:e minuten får Unik sin enda egentliga målchans och det är på en frispark, som Petri tvingades slänga sig på för att ta. Unik är nu ett slaget lag och i sina försök att komma framåt öppnar man sig även bakåt och 3-0 målet kommer som ett brev på posten, där Simon Håkansson är avsändare. Det var Simons första match i Viggandressen och efter att ha kommit in i den 81:e minuten, behövde han bara sex minuter på sig för att göra mål, något som han också har förväntningar på sig att göra framöver.

Riktigt kul match, särskilt om man jämför med tidigare insatser, den senaste oräknad. Det ger också hopp inför framtiden, särskilt som det under den andra halvleken också visades prov på konstruktivt och tryggt spel både försvars- och anfallsmässigt. Dagens trepoängare, den tredje i rad, gav också ett lyft i tabellen, vilket också medför en viss inblandning i toppstriden och plötsligt känner man en ljuv sommarvind i ryggen, något man inte känt av tidigare.