Viggbyholms IK - Bele Barkarby FF 1-2 (1-1)
Lördag 4:e augusti 2012, kl 13.00 på Hägernäs IP

Av någon outgrundlig anledning har matcherna mellan Viggan och Bele Barkarby haft något av derbykaraktär över sig, även om det inte finns något geografiskt underlag för detta. Det här är något som har pågått en längre tid, åtminstone sedan 1 oktober 2006, då Viggan besegrade Bele Barkarby med 2-1 på Veddestavallen och därmed också förpassade laget ur division 4, något som Viggan fått äta upp många gånger sedan dess.

När Bele Barkarby väl kom tillbaka till division 4, har Viggan som oftast fått dra det kortaste strået och det gäller inte allra minst på Veddestavallen, där Viggan inte vunnit sedan 2006, vare sig det gäller A- eller B-laget. Bättre har det då gått på Hägernäs IP. Förra året vann Viggan med 3-2 på hemmaplan efter att ha haft ledningen med 3-0. Borta på Veddestavallen blev det förstås förlust, som då skrevs till 0-3.

Årets möte slutade 0-1 på Veddestavallen, även om Viggan låg väl så nära till för en seger, men missade alltför många klara målchanser. Då kändes det extra surt, eftersom Viggan hade bränt några sk uppenbara målchanser, något som definitivt inte skulle få upprepas denna dag, om man skulle vara med och slåss om poäng.

Göran Dahlberg, som fanns med på listan över brända chanser i förra matchen, ville dock visa sig från sin bästa sida denna dag och kan också ge Viggan ledningen i den 18:e minuten efter en hörna. Viggan hade ett bra spelövertag under de första 30 minuterna och skulle med lite tur ha kunnat avgöra matchen redan då, men en bra målvakt satte stopp för dessa önskedrömmar. Göran Dahlbergs friläge i den 23:e minuten borde ha kunnat få ett lyckligare slut, om inte skottet gått mitt på. Simon Håkanssons friläge fem minuter senare räddas också skickligt av målvakten.

Efter denna inledande halvtimme vaknar dock Bele Barkarby till och tar över mer och mer och tack vare en jättefin räddning i den 29:e minuten av Petri, stod sig resultatet, men bara fem minuter, då Acke Längqvist snyggt lobbar över Petri i den 34:e minuten och därmed kvitterar till 1-1, efter en mindre lyckad insats i försvarsspelet. I övrigt hade Bele Barkarby inte antecknat sig för några större farligheter denna halvlek. Julio Silva är sedan ytterst nära att ge Viggan ledningen igen i den 38:e minuten, men hans nick går strax utanför krysset.

Andra halvlek startade Bele Barkarby ungefär som Viggan hade gjort i första och har ett riktigt farligt läge efter bara två minuter men Petri räddar. Viggan som är i desperat behov av poäng råkar dock ut för en mycket olycklig utvisning i den 64:e minuten, då Johan Mattsson drabbas av sitt andra gula kort, något som skulle visa sig bli matchavgörande.

Med endast 10 man på planen hamnar Viggan i brygga och får ägna sig åt försvar en lång stund. Petri får åter visa sig på styva linan i den 68:e, då han rutinerat klistrar bollen. I tio minuter håller man ut, innan man tvingas kapitulera i den 74:e minuten då Anton Tollerup rullar in bollen i tomt mål, sedan han och Jimmy Heneidy blivit ensamma med Petri och nu var det uppförsbacke för Viggan. Trots det numerära underläget, både i manskap och i mål, bjuder dock Viggan upp till en ordentlig kamp under resten av matchen.

Att man var en man mindre syntes absolut inte under de sista 10 minuterna, då Viggan gick för kvittering och långt borta var det inte heller. Sergio Meyer Leiva skjuter strax över ribban i den 84:e. Mikael Stens frispark i 86:e räddades av en snygg målvaktsslängning. Bele Barkarby sticker upp i den 90:e och borde nog ha gjort mål där, med två man fria med Petri. Leo Edholm Fjällstad var sedan ytterst nära att ge Viggan en poäng i den 92:a minuten, men bollen gick strax utanför.

Surt igen, sa räven. Bortsett från det röda kortet var det överlag en jämn match, där de båda lagens främsta chanser återgetts här ovan, och återigen var det Bele Barkarby som drog det längsta strået, även om det satt långt inne denna gång också. Viggan skall ha en mycket stor eloge för att man kämpade in i det sista och spelmässigt finns det mycket att ta med sig till nästa match.

Efter fyra raka segrar kom fyra matcher me`d en oavgjord och tre raka förluster, må vara med uddamålet, men det som oroar är att bara två mål producerats under dessa fyra matcher. Nu väntar Märsta på lördag, vilket nu blir lite av en ödesmatch, då resultatet i den matchen kommer att avgöra på vilken halva av tabellen som Viggan kommer att kämpa. Vill man uppåt så måste målskyttet definitivt komma igång.

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19