Märsta IK - Viggbyholms IK 2-1 (2-0)
Lördag 11:e augusti 2012, kl 14.00 på Midgårdsvallen

Missarnas match i Märsta

Förlusten mot Märsta på lördagseftermiddagen blev Viggans femte match i rad utan seger. Kanske inte så underligt egentligen, då man fortsätter att bränna så kallade givna målchanser gång på gång. I matchen mot Märsta blev det fem stycken.

I förra mötet mot Märsta blev det 1-1, sedan Märsta kvitterat i sista sekunden, därefter har nu följt fyra förlustmatcher i rad med missade chanser, där matchen mot Bollstanäs är undantaget då de vann helt rättvist (1-0). I de tre senaste har det däremot bränts alldeles för många målchanser, vilket också har medfört onödiga uddamålsförluster, två mot Bele Barkarby (0-1, 1-2) och nu senast mot Märsta (1-2).

Matchen mot Märsta denna gång var extremt viktig att vinna, med tanke på den utsatta position Viggan hamnat i och det var kanske också det som var problemet, då allvaret verkade ligga som en blytung filt över Viggans spel under första halvlek och man presterade då förmodligen kanske en av sina sämre halvlekar på två år.

Från första halvlek finns därför absolut ingenting positivt att rapportera. Eller? Efter 11 minuter spelar Simon Håkansson fram Markus Mild, som är ytterst nära att göra mål, men målvakten fick fram någon tentakel och räddade ett sk givet mål (#1). På det efterföljande anfallet gör istället Märsta 1-0, vilket inte kändes särskilt positivt på något sätt.

Trots att Märsta får en spelare utvisad efter 27 minuter, lyckas inte Viggan få till något koordinerat spel att tala om och när Märsta istället gör 2-0 precis innan domaren blåser av för halvtid, kändes det blytungt att vara Viggansupporter. Efter denna avslagna halvlek fick spelarna en s.k. ordentlig genomgång i pausen och två byten gjordes på direkten. In kom Glenn Niklas Jonsson (av speakern kallad Jönsson) och Johannes Lahtinen.

En av Viggans fetaste chanser alla kategorier, när det gäller målchanser, kommer redan efter 8 minuter i andra halvlek, då Markus Mild spelar fram till Glenn, som står sopren framför det vidöppna målet, men då Glenn skulle vrida sig kring sin egen axel och bara bredsida in bollen, var det något som hakade upp sig och den chansen gick upp i rök (#2).

Tre minuter senare har Viggan en högerhörna, som så småningom hamnar vid Mikael Houlsts fötter, som befann sig i en mycket bra position framför mål, men alltför stor kraft lades bakom bollen och densamma gick skyhögt över. Viggan som gått ner på en trebackslinje befinner sig till största delen av andra halvlek på Märstas planhalva, men inget tycks få resultattavlan att ändra sig.

Men efter 35 (80) minuters spel lyckas Mild få in en boll till Glenn, som står strategiskt placerad framför mål och vis av skadan gör han inget misstag denna gång, utan vräker in bollen på volley i nätmaskorna och äntligen blir det utdelning, 1-2. Uppenbarligen är det kvicksilver i urtavlan då tiden rinner iväg snabbare än i ett timglas och tiden jobbar hela tiden mot Viggan men för ett desperat försvarsinriktat Märsta.

Efter 41 minuter är det Glenns tur att skicka fram en boll som frispelar Göran Dahlberg mitt framför mål, men dessvärre går skottet mitt på målvakten och bättre chanser än så är det svårt att få (#3). Minuten efter spelar Johannes fram en boll till Mild, i exakt samma läge som i sekvensen tidigare, men även denne lyckas få bollen på målvakten (#4). När man inte hade lyckats göra mål på någon av dessa fyra feta chanser verkade allt kört.

Men det skulle komma en sista chans på övertid, då Markus Mild vid mållinjen föser bollen på fel sida av stolpen (#5). Från skribentens placering vid den andra gaveln såg det ut som om bollen rullade in i mål. Men det var som sagt på fel sida av nätet. När domaren sedan blåser av spelet, var det nog säkert mången som kände sig ganska tom invärtes och säkert ställde sig frågan hur länge det skall dröja innan bollen rullar Viggans väg igen.

Tyvärr kan det inte bli godkänt för en sådan här match, när man får spela mot ett lag med en man mindre i 60 minuter och samtidigt inte kan få in en boll på fem stekheta målchanser. Även om det fanns enskilda insatser som kan få godkänt, kan man inte bortse från att lagmaskineriet var ur funktion under stora delar av matchen, trots att man i princip bodde på motståndarnas planhalva under den andra halvleken. Enda förklaringen måste vara att alla spelare var alltför tagna av stundens allvar, varvid det mesta måste ha låst sig mentalt och man blev alltför stressade i avgörande situationer, vilket kan hända då och då, men inte får ske match efter match.

På onsdag kväll väntar serieledande Bollstanäs hemma på Hägernäs IP och det vet var och en att det inte blir någon lätt, uppgift, särskilt inte sedan de lär ha besegrat Råsunda med hela 17-1. (Har något liknande skett tidigare i seriesammanhang på denna nivå?) Nu krävs därför en kraftsamling av Guds nåde på onsdagkväll.

Samma Råsunda möter sedan Viggan på Hägernäs IP på kommande söndag och då Viggan nu hamnat i ett prekärt läge och blir tvingade att börja plocka poäng igen, samtidigt som man blir beroende av andra omkringliggande lags resultat, blir den matchen också extremt viktig. Men med tanke på hur mycket fotbollskunnande det finns i laget, så är det bara att spänna bågen igen och sikta framåt och uppåt, samtidigt som man får hoppas att oturen nu äntligen har tagit slut.

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19