Viggbyholms IK - Bollstanäs SK 3-1 (0-0)
Onsdag 15:e augusti 2012, kl 19.30 på Hägernäs IP


I den 14:e omgången stod Bollstanäs på menyn, ingen direkt önskemotståndare i det läge Viggan befann sig, under nedflyttningsstrecket och med fyra raka uddamålsförluster, varav en var just mot Bollstanäs, vilken också var den enda där förlusten var odiskutabel. I de andra tre matcherna kändes förlusterna ganska onödiga, särskilt mot bakgrund av vad som skapades och vad som brändes i form av s k givna målchanser.

De mentala förutsättningarna inför returmötet mot Bollstanäs var alltså inte de allra bästa. Bollstanäs hade dessutom inte tappat en poäng på de senaste fem matcherna och hade hunnit med att få se Råsunda schavotterat med 12-0 och 17-1, dvs 29-1 på två matcher, vilket måste vara rekord på den här nivån. De resultatmässiga förhållandena var därför inte heller de allra bästa, sett med röda ögon.

Nostalgimatchen på Råsunda med gästande Brazil hade lämnat revor i publikraderna, men ändå var det 84 personer som valde att få se om Viggan var kapabla att resa sig ur askan som fågel Fenix. De som hade tagit sig ner till Hägernäs IP lär knappast ha ångrat sig, åtminstone inte de som höll på Viggan.

I förra mötet mot Bollstanäs borta, så hade Viggan blivit utrullade på konstgräset, ett resultat av Bollstanäs bollskicklighet, men också beroende på att Viggan visade upp sig från sin minst smickrande sida. Matchen slutade då 1-0 till Bollstanäs, även om Viggan var millimeter från att kvittera på övertid, vilket inte hade varit rättvist, i en match där i och för sig inget av lagen hade skapat några målchanser.

Visa av lärdomen från förra matchen hade staben förberett sig minutiöst och varje man i Viggan visste vad som stod på spel och hade fått sina förhållningsorder för att stoppa Bollstanäs Bollibompaspel. Viggan började också ganska piggt och Johannes Lahtinen kunde redan efter några minuter, i en snäv vinkel, få på ett skott som dock lätt klarades. Inom en tiominutersperiod har Viggan även en riktigt bra hörna och ett fett läge när Simon Håkansson nästan når en boll som Glenn Niklas Jonsson slagit in från vänster. Endast en nyklippt tånagel hindrade Simon från att peta in bollen i tomt mål.

Mer och mer börjar Bollstanäs ta över bollinnehavet och man blir lätt imponerad av den låga felprocenten i deras passningsspel, något man dessvärre inte kunde säga om Viggans försök, där som oftast alltför stor kraft låg bakom passningarna, med påföljd att bollarna missade adressaterna. Som följd av Bollstanäs aktiva bollinnehav skapade man också ett visst osmotiskt tryck mot Viggan, dock utan att några egentliga farligheter skapades. Antingen tog Petri bollarna som plockpotatis, eller så var det röda försvaret hermetiskt tillslutet.

Halvlekens enda egentliga farlighet uppstod i näst sista minuten, då Johannes i en löpduell vinner densamma till sist och efter en rundning även avlossar ett skott med endast målvakten i sikte. Dessvärre för Johannes del siktade han just på målvakten, vilket var synd då det fanns gott om utrymme vid sidan om. Sammanfattningsvis en ganska seg första halvlek, där inget av större värde skapades. Viggans sätt att stå upp i alla lägen gjorde säkert Bollstanäs frustrerade, då man säkert redan budgeterat in tre säkra poäng i denna match.

Andra halvlek blev däremot betydligt mer dramatisk och redan i den 47:e minuten anklagas Martin Brogren för att ha haft ofrivillig kontakt med bollen på fel ställe. Tuff konsekvens då han inte skapade någon fördel för sig eller laget, men säkert korrekt enligt lagboken. Martin skall i övrigt ha en stor eloge för sitt fina arbete tillsammans med sina kollegor i backlinjen, Tom, Gaston och Freby.

Fyra raka uddamålsförluster och en nyligen pådyvlad straff skulle kunna sänka även den bäste, men så var icke fallet denna dag. Endast två minuter senare gör Glenn Niklas Jonsson en av sina patenterade snurrfinter och rullar in bollen mellan benen på målvakten och plötsligt sken solen igen, 1-1. Dessförinnan var Mikael Houlst inte långt ifrån att nicka in en hörna, där dock bollen svepte förbi utanför stolpen.

Glenn som firat stora triumfer nere på sin vänsterkant, kan sedan i den 72:a minuten slå ett perfekt avvägt inlägg som Johannes Lahtinen välkoordinerat kan stöta in och plötsligt leder Viggan med 2-1. Men strax efter ett mål är man också som mest sårbar, något Viggans snabbt fick erfara två minuter senare då Bollstanäs kommer fri på högerkanten och om inte Petri Anufrijeff i målet med dödsförakt hade utnyttjat hela sin lekamen för att stoppa bollen hade det blivit mål. Nu blev det istället en skärmytsling mellan de bägge inblandade, vilket renderade två gula kort.

Även om Bollstanäs trycker på allt vad de har, så lyckas man aldrig forcera Viggans kompakta försvar och i sin iver att kvittera håller man flera man vid mittlinjen färdiga för snabba omställningar, något som dock aldrig fungerade denna kväll. När Viggan så småningom får en högerhörna i den 85:e minuten, står tre man från Bollstanäs vid mittlinjen startklara för en eventuell retur, vilket i sin tur minskat antalet tillgängliga gula spelare i målområdet, något Viggan effektivt utnyttjar då Gaston kan nicka in 3-1 på Martin Brogrens hörna.

För Bollstanäs blev kvällen en riktig Västgötaklimax, medan det för Viggans del blev förhoppningar om en nystart och omedelbar förflyttning till något säkrare mark ovanför det skräckinjagande nedflyttningsstrecket. Detta var möjligt tack vare en homogen laginsats från varje lagdel och varje individuell spelare. Att kunna resa sig när det synes som allra mörkast, vittnar om en mycket hög lagmoral. Att resultatet dessutom var rättvis gör inte saken sämre.

Nu väntar Råsunda på söndag, ett tilltufsat lag som med ungdomlig entusiasm står emot alla lag så länge man orkar hålla tätt bakåt. Men därefter har entusiasmen svikit och följaktligen har också målen rullat in. Kan Viggan nu bara hålla sig från underskattning och tron att det bara räcker med att ställa ut skorna, så finns en stor chans att erövra ytterligare tre poäng. Men då krävs samma inställning som visades mot Bollstanäs.

/Gula Örnen



Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15

Laguppställning
Petri Anufrijeff
Tom Gyldorff
Johan Mattsson
Gaston Nunez
Martin Brogren (90)
Mikael Houlst, K
Christian Freby
Niklas Jonsson
Simon Håkansson (86)
Johannes Lahtinen
Julio Silva (76)
Göran Dahlberg, ers
Nils Pasthy, ers (76)
Leo Edholm, ers
Noi Olafsson, ers (90)
Markus Mild, ers (86)
Patric Kajhed, ers

Målgörare
Niklas Jonsson (50)
Johannes Lahtinen (73)
Gaston Nunez (85)

(se skytteligan)

Gula kort
Christian Freby (6)
Julio Silva (25)
Petri Anufrijeff (56)

Röda kort
-

Domare
Ramin Navaee, HD
Kamal Berrahmoune, AD1
Suhel Youssef, AD2

Matchens Viking
Niklas Jonsson

Matchens VIKing

Publik
84 personer

Väder
Sol, klart, +18