Viggbyholms IK - Råsunda IS 4-0 (2-0)
Söndag 19:e augusti 2012, kl 15.00 på Hägernäs IP

Matchen mellan Viggan och Råsunda blev kanske inte vad publiken hade förväntat sig målmässigt, sedan man tagit del av vad Råsunda åstadkommit på de senaste 14 omgångarna. Råsunda hade endast 10 gjorda mål och 99 insläppta. Största förlusterna hade man inkasserat mot Bollstanäs, där man förlorat med hela 0-12 och 1-17. Nu skulle det bli Viggans tur att öka på det negativa saldot.

Förra gången hade det blivit 8-0 till Viggan och efter Viggans insats mot Bollstanäs var förväntningarna höga, kulramshöga. Nu blev det istället en ganska modest seger, 4-0, och då hade man även fått två mål underkända för offside, samt bränt några feta lägen, men det blev ändå tre poäng som alla hade förväntat sig, vilket också medförde avancemang i tabellen till en sjundeplats, som känns betydligt tryggare än den 10:e plats man just lämnat.

Alla som var nere i onsdagskväll och såg matchen mellan Viggan och Bollstanäs förväntade sig nog att man skulle få se samma glödande intensitet och framåtanda, något som dock kom att lysa med sin frånvaro under stora delar av matchen. Men det fanns några undantag och det räckte för att bärga segern och öka på målskörden i tabellen.

Förra gången Viggan och Råsunda möttes ösregnade det under hela matchen, något det inte gjorde nu. Den här gången var det en stekande sol som tog musten ur de flesta verkade det. När Bollstanäs vann senast mot Råsunda, dröjde det 18 minuter innan första målet kom, sedan följde 16 till och nu var den stora frågan hur många Viggan skulle orka med.

För Viggan kom det att dröja till den 12:e minuten, innan det rasslade till i nätmaskorna. Det var Glenn Niklas Jonsson som utmärkte sig, då han med huvudet på skaft nickar in Martin Brogrens välavvägda hörna, något som verkar ha blivit en paradgren de senaste dagarna. 1-0 till Viggan. Men Glenn hade mer i rockärmen och minuten efter är han en hårsmån från att dubblera sin insats, men utan resultat denna gång.

Efter en dryg halvtimme visar Glenn åter framfötterna och är nu ytterst nära att få till det, men skottet går rakt på målvakten. Glenn som hade en mycket lyckad dag på sin vänsterkant, liksom i onsdagskväll, kan i den 38:e få in ett bra inlägg, som Johannes Lahtinen är ytterst nära att vräka in i krysset, men skottet går utanför. Bättre går det då i den 42:a minuten, då Glenn skjuter på ett blått ben och så pass uträknat att den påpasslige Nils Pasthy kan fullborda raiden med att skjuta bollen stenhårt över mållinjen: 2-0 till Viggan.

Även om det i halvtid stod 2-0 till Viggan, verkade det ändå inte som resultatet levde upp till åskådarnas höga förväntningar, där man kunde höra hur prasslet av medhavda kulramar uteblev. En bit in i andra halvlek gjordes några justeringar i det röda laget och Johan Mattsson, Mikael Houlst och Simon Håkansson släpptes ut i manegen. Nu skall i ärlighetens namn sägas att Råsunda inte utgjorde något större hot mot Viggans ledning, men det skulle ha känts skönt om matchen hade kunnat stängas igen.

Det kunde den också ha gjorts, om inte om hade varit med. Efter två minuters spel in på den andra halvleken har Nils Pasthy lyckats bli av med sin uppvaktning och när även målvakten var utom räckhåll, så borde 3-0 vara ett faktum trodde man, men Nisse lyckas med att rulla bollen utanför det tomma målet, vilket i sig var en bedrift.

Istället håller Råsunda på att reducera fyra minuter senare, sedan en av Viggans backar i ohotat läge lyckats lägga en sidledspassning rakt till en Råsundaspelare, men Patric Kajhed var med på noterna och gjorde ett skickligt ingripande, en av ytterst få insatser som behövdes från hans sida denna match, sådan var den spelmässiga rollfördelningen denna dag.

Det skruvades en hel del på läktarplats även om segern verkade säker, men målspottningen uteblev och det kändes ganska avslaget där ute i värmen. Kanske publiken hade blivit lite mer exalterad om Viggan hade fått sina två offsidemål godkända, men så blev nu inte fallet och 2-0 står sig. Nisse har dock ett bra läge efter ett pass från Glenn, men skjuter utanför.

Men Viggan skulle ändå få utdelning till sist och det sker i den 71:a minuten. Det var ett riktigt skolexempel på hur ett anfall skall gå till. Många män var inblandade i denna blixtlåsattack, som öppnade hela Råsundaförsvaret och som avslutades med att Markus Mild kan trycka in 3-0. Minuten efter är Mikael Sten två hårstrån från att göra mål, men skottet susar just utanför.

Matchens klo kom i den 83:e minuten, då Simon Håkansson kommer ensam på högerkanten och efter att ha rådgjort med sig själv, bestämmer han sig för att gå in mot mitten av planen och under vägen passera en del motståndare, innan han slutligen beslutar sig för att avfyra stora kanonen upp i krysset och därmed även fastställa slutresultatet 4-0. Mycket snyggt och uppskattat av publiken.

Nu blev det seger som alla förväntat sig och som de flesta förmodligen redan tagit ut i förskott, även om resultatet inte blev av den dimension som man hade gissat, men ånyo får man lära sig att aldrig underskatta en motståndare, oavsett vilka resultat denne tidigare presterat. På söndag väntar Unik FK, där man definitivt inte kan beskylla någon för att våga ta ut något i förskott.

Då har Viggan samma läge som inför Märstamatchen, när man kunde ha försäkrat sig om en plats bland dem som redan befann sig på fast mark, men den chansen togs inte. Den här gången gäller därför att inte upprepa den miserabla insatsen som man gjorde förra året i Uppsala och framförallt inte nu senast som mot Märsta. Även om Viggan besegrade Unik tidigare i år med 3-0, är det nu historia. Nya bollar gäller på söndag.

Men med sex poäng på de senaste två matcherna, har Viggan i vilket fall gjort vad som behövs för att slippa att nedflyttningsspöket skall hemsöka träningspassen denna vecka. En bra insats mot Unik och man tar tag i det strå som hela tiden finns där för att kunna klättra uppåt igen.