UNIK FK - Viggbyholms IK 5-0 (3-0)
Söndag 26:e augusti 2012, kl 18.00 på Valsätra Konstgräs

Matchen mot Unik blev Viggans tredje bussresa till Uppsala på två år, där man fick åka hem med ännu en förlust i bagaget och denna gång blev den mycket tung att bära. Förutsättningarna innan matchen var att Viggan vid vinst skulle gå förbi Österåker i tabellen och vid förlust så skulle man hamna på kvalplats. Det stod alltså mycket på spel för bägge lagen, då Unik låg på kvalplats innan matchen.

Förra året vann Viggan hemma med 4-2, men förlorade borta med 1-2. I år blev siffrorna seger med 3-0 hemma, men förlust med 0-5 borta. Efter en imponerande seger mot Bollstanäs för snart två veckor sedan och en enklare sådan mot Råsunda förra helgen, var självförtroendet på topp och det var kanske det som blev problemet i denna match. Unik å sin sida hade förberett sig väl och gjort sin hemläxa ordentligt, där följande rader från deras hemsida är ett exempel på detta:

”…mycket tack vare Viggan video så var motståndarna väl scoutade där vi var ganska säkra på vilka styrkor och svagheter laget har…. …Att slå Viggbyholm är inte alltid det lättaste men att slå detta fysiskt och moraliskt starka lag med 5-0 är ett bevis på att UNIK efter en lång tids hårt arbete äntligen är på rätt väg.”

Efter matchen var det svårt att förstå att Unik ligger där man gör i tabellen, efter att ha imponerat så stort i matchen, något man själva också understryker genom att konstatera att det var deras bästa match i år. Dessvärre kan inte Viggan stoltsera med samma analys. Utan att för en sekund förringa Uniks insats, så måste detta vara en av Viggans sämsta matcher detta decennium och det vill inte säga lite. Men å andra sidan så var det också Unik som var så pass bra denna dag, vilket bidrog till att göra motståndarna så dåliga.

I sista stund flyttades matchen från Valsätra IPs naturgräs till konstgräset och precis lagom till att matchen skulle starta öppnade sig himlen och regnet vräkte ned, något som gjorde en redan snabb plan ännu snabbare, något som kom att bli en extra bonus för de reptilsnabba Unikspelarna. Redan från start tar Unik kommandot med blixtsnabba anfall och Viggans spelare får svårt att hinna med. Uniks passningar sitter som gjutna, medan Viggan har en felprocent som överstiger det tillåtna.

Trots total dominans från Uniks sida stretar Viggan emot till den 28:e minuten, då Petri får kapitulera efter ett friläge. Fyra minuter senare får Unik en hörna, som man oantastat får göra mål på. I den 41:e minuten får Unik straff och 3-0 är ett faktum. Tre mål på 13 minuter är inte acceptabelt och aldrig tidigare har man väl fått se Viggan i brygga som under denna första halvlek.

Andra halvlek börjar med att Viggan går ner på en trebackslinje och gör några byten, varpå man äntligen får tryck på Unik, en period som dock endast varar en dryg kvart, varefter Unik på en kontring stänger matchen med att göra 4-0. Sista spiken i kistan kommer på övertid (oavsett vad domarrapporten säger), vilket fullbordade förnedringen. Det är bara att lyfta på hatten för ett Unik, som denna dag spelade en strålande snabb och teknisk fotboll, något Viggan inte klarade av att hantera.

Nu väntar Ekerö IK på lördag för Viggan och även om det är på hemmaplan och på naturgräs, så lär det inte bli någon lätt uppgift. Kampen kring strecket går nu in på slutspurten, med endast sex matcher kvar och i denna täta serie så kommer det att krävas många poäng till för att hålla näsan över vattenytan. Med sin seger i går och fortfarande Råsunda kvar att möta, har Unik ett klart statistiskt övertag i denna kamp, men allt kan hända i fotboll, något vi inte minst fick erfara i Uppsala.

För Viggans del, nu på kvalplats, ser det betydligt tyngre ut, med en poäng ner till jagande Ängby och en poäng upp till Unik och Märsta, som för övrigt möts i nästa omgång. Tre poäng skiljer Viggan upp till Österåker och fem till Athletic, så nog är det jämnt så att det förslår. Nu gäller det alltså att kavla upp ärmarna i de återstående matcherna och ta till vara på de chanser som bjuds, något man i tidigare matcher försummat, vilket också lett till den position man nu har.