Viggbyholms IK - Ekerö IK 0-1 (0-1)
Onsdag 12:e september 2012, kl 19.45 på Hägernäs IP


För ett år sedan låg Viggan på en stabil fjärdeplats under hela hösten, medan man i år, enligt många oförtjänt, hamnat kring nedflyttningsstrecket. Hängmatchen mot serieledande Ekerö gav åtminstone teoretiska möjligheter att tillskansa sig någon eller några poäng i jakten på Unik och Märsta, för att skaffa sig ett bättre slagläge inför den stundande slutspurten.

Nykomlingarna Ekerö har gått fram som en slåttermaskin i serien och hade endast inkasserat två förluster i serien, varav en mot just Viggan, sedan Viggan vunnit med 3-1 på Träkvistavallen i våras. Med tanke på hur Viggan uppträtt i de två senaste matcherna, var det nog inte många och särskilt inte oddssättarna, som var beredda att satsa några pengar på en Vigganseger.

Detta var nog också något som omedvetet satt sig i huvudet på Ekerö och även om man inledningsvis skapade ett visst övertag när det gäller bollinnehav, så lyckades man aldrig få ut någonting av det och efter en kvart så började också Viggan ta över mer och mer. Efter en Vigganhörna i den 20:e minuten, så får Mikael Sten ett jätteläge att ge Viggan ledningen, men det stenhårda skottet går dessvärre i den del av den elliptiskt utformade ribban, som gör att bollen inte går in i mål.

Fyra minuter senare är det så åter dags, sedan Viking Peterson gjort allt rätt, förutom att han också skjuter bollen i ribban och får se bollen studsa ut igen. Samme Viking kan i straffområdet, fem minuter senare, göra en helomvändning kring egen axel och i samma moment dra iväg ett skott, som om det inte gått rakt på målvakten, säkert skulle kunna ha gett resultat, då det kom som en blixt från klar himmel.

Viggan hade dessutom tillskansat sig två frilägen, där bl a Viking och Houlst hade möjligheter att förändra siffrorna på matchtavlan. Matchen var nu i Viggans händer och det kändes kassaskåpssäkert och alla väntade sig någon form av utdelning med tanke på hur många chanser som tidigare skapats.

Men då händer det som ingen haft en ringaste tanke på. Ekerös Kristoffer Låås, som gjorde Ekerös mål på Träkvistavallen i våras, gör nu även Ekerös enda mål på ett otagbart kanonskott från ca 30 meter. Ett riktigt drömmål. Men det kändes allt annat än rättvist och med tanke på att målet kom i halvlekens sista minut, så var det extra bittert för Viggan.

Frågan var nu om Viggan skulle orka resa sig i andra halvlek, efter denna kalldusch. Men det gör man och det med råge. I den 57:e minuten kommer Glenn Niklas Jonsson fri med målvakten men skjuter mitt på. I den 64:e minuten skjuter Johan Mattsson ett skott som tar i ribban med målvaktens fingrar emellan, varvid bollen går till hörna.

Förutom Ekerös mål, skapade man i princip ingenting under matchen, annat än en ganska ofarlig nicklobb som så småningom damp ner i den bakre delen av nättaket, i övrigt tilläts inte Ekerö att skapa några farligheter alls, bl a tack vare ett hermetiskt tillslutet försvar, där bl a Tom Gyldorffs eminenta trollkonster i den 70:e minuten fastande på näthinnan.

Minuten efter lyckas Johannes Lahtinen springa sig fri på vänsterkanten, men kommer för nära målet och det hela slutar med en hörna, i ett annars väldigt bra läge. Viggan har nu etablerat ett bra tryck på Ekerö och alla väntar bara på utdelning. I den 77:e minuten fälls Glenn i Ekerös straffområde och där ett rött kort var föremål för en diskussion på läktaren, men det blev endast ett gult som resultat plus straff.

Som straffexekutor stegar nu Gaston Nunez fram, med ett ofläckat CV från förra året som just exekutor. Förblindad av förra årets framgångar, bär det sig inte bättre än att nyss nämnde Gaston skjuter så illa att bollen hamnar inom målvaktens räckviddsområde, dock så att den returneras ut, varvid den pilsnabbe Mikael Sten förväntas skicka bollreturen i mål. Men så blev icke fallet, då Sten skjuter utanför.

I den 82:a minuten antecknar sig Simon Håkansson för en sk miss av givet mål och det blev inte bättre minuten efter, då Gaston Nunez ådrager sig sitt andra gula kort, vilket renderar honom ett rött och utvisning samt avstängning mot Österåker. Men eländet forstätter. I den 91:a minuten är Glenn ytterst nära att ge Viggan åtminstone en poäng, men den chansen gick också upp i rök.

När nu samtliga lag spelat 18 omgångar och med bara fyra omgångar kvar, så ter sig situationen allt annat än ljus för Viggans del, särskilt som såväl Unik som Märsta bägge har Fardhem kvar att möta och där man väl får förmoda att de kommer att inkassera sina tre poäng. Nu är det upp till Viggan att försöka plocka nio poäng på de återstående matcherna, under förutsättning att Unik och Märsta förlorar sina återstående matcher, exkl Fardhem. Ja, så jämnt är det faktiskt.

Nu kan vi bara be till högre makter att bollen äntligen skall börja rulla Viggans väg framöver, det har vi gjort oss förtjänta av. Första steget i den riktningen kan vara Förbundets nyligen fattade beslut om att frånta Ängby tre viktiga poäng, sedan de använt sig av en obehörig spelare i matchen mot Fardhem tidigare. Är det nu vändningen kommer? Ja, om alla uppträder med samma inställning som mot Ekerö kan vi slå alla lag i serien.

/Gula Örnen



Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5

Laguppställning
Petri Anufrijeff
Sergio Meyer
Tom Gyldorff
Johan Mattsson (81)
Gaston Nunez
Martin Brogren
Mikael Houlst, K
Niklas Jonsson
Johannes Lahtinen (84)
Mikael Sten
Viking Peterson
Göran Dahlberg, ers
Nils Pasthy,ers
Noi Olafsson, ers
Christian Freby, ers
Simon Håkansson, ers (81)
Julio Silva, ers (84)
Patric Kajhed, ers

Målgörare
-

(se skytteligan)

Gula kort
Mikael Sten (32)
Sergio Meyer (53)

Röda kort
Gaston Nunez (v51+v83)

Domare
Anders Nilsson, HD
Bojan Stojanovic, AD1
Alexander Öhnedal, AD2

Matchens Viking
Mikael Houlst

Matchens VIKing

Publik
58 personer

Väder
Sol/klart +14