Athletic FC - Viggbyholms IK 0-3 (0-1)
Söndag 23:e september 2012, kl 11.00 på Skytteholms IP

Matchen mot Athletic FC, söndagen den 23 september, skulle spelas på den okristliga tiden kl 11.00, vilket medförde en viss oro om huruvida alla skulle ha vaknat till dess. Men alla var där och var talbara, så var den oron obefogad. Värre var det då med hur dagsformen skulle vara. Efter snedsteget mot Österåker förra helgen, fanns nu minst ett gross flugor i magsäcken med omnejd, då den förra matchen inte blev vad mången hade hoppats på.

Viggan, som i tabellen nu balanserar på slak kvallina, har två svettiga veckor framför sig, där tre olika scenarion kan utspela sig.

1. Den värsta, vilket är att Ängby skulle gå om. De ligger i dagsläget i och för sig fyra poäng efter Viggan och har kvar att möta Bollstanäs borta i nästa omgång och Viggan hemma i den sista, vilket kan bli en nagelbitare

2. Den näst värsta, dvs kvalspel mot kanske Täby IS, Vallentuna eller Lidingö samt mot ett eller två Upplandslag alt ett Gotlandslag. Alla vet vad ett kvalspel kan göra med nervsystemet. Inget önskescenario.

3. Det vi alla önskar, dvs att vi fixar kontraktet direkt, genom att vinna våra två återstående matcher, eller åtminstone tar fyra poäng, samtidigt som våra närmaste konkurrenter kammar noll. I det sammanhanget skall poängteras att Unik har Fardhem kvar och Athletic har Råsunda kvar i sista omgången, vilket förmodligen innebär åtminstone tre poäng, samtidigt som de har alltför bra målskillnad. Återstår då i realiteten endast Märsta IK som kan få Svarte Petter, men då gäller också att Athletic och Norrtälje tvålar dit dem.

Mot den bakgrunden förstår nu alla hur vitalt det var att ta tre poäng mot Athletic, så att alla oddssättare får slita sina gråa hår ett tag till. Viggan vann glädjande nog med rättvisa 3-0 och var egentligen aldrig hotade under matchen, då Athletic var alltför ineffektiva i sina avslutningar och därmed lever också hoppet om alternativ 3 fortfarande.

Första halvlek var som mellan två sumobrottare som siktade på att få till det bästa greppet, utan att egentligen lyckas något vidare. Det som gladde mest var att Viggan hade vaknat på rätt sida och kämpade heroiskt för varandra, som man gjort så mången gång förut, dock utan att då ha fått den utdelning man förtjänat, men idag skulle det äntligen bli ändring på detta.

Efter att ha svettat sig igenom första halvlek, både pga den tidiga höstsolen, men framförallt för längtan efter de åtråvärda tre poängen. När så halvleken lider mot sitt slut lindras nervdallret i den 44:e minuten, sedan Jocke Thunström peggat upp en högerhörna och fått iväg en välplacerad järnfemma i pannan på Gaston Nunez.

Nu var det i och för sig så att Gaston, på välkänt manér, höll sig framme när det vankades en hörna. Med en perfekt pannträff ser han till att Viggan tar ledningen genom att nicka otagbart i nätet. Gastons CV är för övrigt fyllt av slika prestationer sedan tidigare år, så egentligen kom det inte som någon större överraskning. Man kan anta att halvtidsvilan sedan avnjöts med idel leenden på läpparna.

Med en skör ledning och en försiktig förhoppning om tre poäng så gick man, åtminstone på åskådarplats, med darrande ben till igångblåsningen av matchen. Redan efter två minuter får Johannes Lahtinen på en riktig rökare som tar i bortre ribbkrysset och den kulan var värd ett bättre öde. Detta ingav förhoppningar om en fortsatt solig dag.

Man får nästan gå till den senaste Ekerömatchen för att få se ett så väldisciplinerat och samspelt rött lag som idag, där det både snackades och semaforerades om att få boll och där alla jobbade för varandra. Bortsett från ett visst osmotiskt tryck från Athletic efter Johannes aluminiumkontakt, som i och för sig inte varade länge, så var det mest Viggan som styrde och ställde.

Efter åtta minuter tvingar Mikael Sten motståndarmålvakten att göra sig extra lång, för att kunna rädda ett hårt skott mot det högra krysset. Efter ytterligare två minuter kommer Viggans lätta brigad i ännu ett anfall, där man genom en kollektiv approchering mot Athletics mål, är ytterst nära att få utdelning, men det hela slutar med att Mikael Houlst dimper i backen inom straffområdet och vänder sig både frågande och väjande mot domaren, dock utan respons.

I den 65:e minuten har Viking Peterson ett bra läge, men skottet blockeras just när stubinen brunnit ut. För övrigt riktigt kul att se hur samstämt försvaret liksom mittfältet och anfallet var denna dag. Gång på gång kom man i anfallsvågor, som satte Athletic under svår press. De gånger Athletic visade sig på vår halva och då särskilt på ytterkanterna, rådde ett febrilt samarbete mellan alla i försvarsmakten och någon egentlig målchans skapades därmed aldrig.

Även om Viggans ledning med ett mål kändes trygg, så har man ju varit med förr och vet vad som kan hända, men när Johannes i den 66:e minuten kommer fri på sin högerkant och ser Viking komma inom radaravstånd, passar han på att helt osjälviskt passa nyss nämnde Viking och denne gör inget misstag, utan skyfflar in bollen i öppet mål och en tvåmålsledning är dokumenterad.

Tio minuter senare uppstår en liknande situation, då Christian Freby övertagit högerytterrollen och medelst en smörpassning in i slottet till Johannes, får han denne att på bästa cirkusmanér trolla in bollen i mål, utan att egentligen någon riktigt säkert vet hur det gick till. Johannes själv hävdar att han liggandes klackade in bollen. Viggan Video har förstås det hela på film.

Med tre mål gjorda och därmed tre poäng bärgade, kan Viggan se fram emot fortsättningen med fortsatt spänning, där som sagt allt kan hända. Sammantaget så skall en stor eloge utdelas till samtliga spelare i alla lagdelar för en synnerligen väl genomförd match. Kan den inställning som mobiliserades på Skytteholm konserveras till på lördag, då Norrtälje står på meny, ja då kan det här bli riktigt roligt till slut.

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19