Ängby IF - Viggbyholms IK 2-0 (1-0)
Lördag 6:e oktober 2012, kl 14.00 på Ängby IP

Förlusten mot Ängby IF, lördagen den 6 oktober, måste nog vara den bittraste förlusten i Viggans historia och även om man till denna viktiga match saknade åtminstone sex spelare pga skador, sjukdom och avstängningar, så kunde man ändå ställa upp med ett slagkraftigt lag. Den här gången går det dock inte att skylla på otur, då Ängby sett över hela matchen var det bättre laget, samtidigt som Viggan dessvärre också gjorde en av sina blekaste insatser denna säsong, då det gällde som allra mest.

Inte sedan 1989 har Viggan ramlat ur en serie och då var det från division 5, också det efter två säsonger. Då var division 5 den högsta serien som Viggan dittills spelat i och en tidigare sejour i samma serie hade man slutat på samma sätt 1977. Att det slutade med degradering i år, får nog till stor del skyllas på att nerverna inte höll för trycket i denna måstematch, då allt verkade ha låst sig och man alltför ofta uppträdde som paralyserade av stundens allvar.

Även om Viggan mer än väl visste vad som låg i potten och säkert skruvat på adrenalinkranen, så var det Ängby som chocköppnade. Redan under den första minuten lyckades man få till tre hörnor, även om ingen ledde till något. Viggans första chans kom i den 7:e minuten, då Jocke Thunström avlossade stora kanonen mot det bortre krysset, men målvakten var följsamt med och lyckades rädda.

Symtomatiskt för denna säsong, så kom Ängbys ledningsmål efter 22 minuter, när Viggan sekunderna innan frenetiskt hade försökt sparka in bollen i mål, då den låg strax utanför mållinjen, men utan att lyckas. Det blev Mild, som trots dragen i tröjan, lyckades få iväg ett skott som dock täcktes av en back på mållinjen.

Dessvärre lyckades Viggan annars denna dag inte skapa särskilt mycket, annat än när Jocke Thunström i den 34:e minuten får iväg en perfekt placerad frispark, som målvakten genom en störtdykning lyckas rädda till hörna. I dagens match hade ett oavgjort resultat räckt för åtminstone kvalspel, men då räckte det inte bara med några chanser. I den 38:e har Houlst en god chans att få upp mungiporna på alla röda, men skottet smiter utanför.

Efter 10 minuter in i den andra halvleken har Viggan ett fett läge att göra mål, sedan Johannes fått in ett perfekt inlägg från högerkanten och Mild är millimeter från att nå bollen med pannan och då hade det varit mål. Bollen fortsatte dock vidare och uppsnappades av Mikael Sten, som dock skjuter bollen utanför. Mål där och Viggan hade varit i kvalposition.

Liksom i många matcher tidigare, ville det sig inte för Viggan denna dag heller och i den andra halvlekens 22:a minut, så fälls en Ängbyspelare och tilldöms en straff, som man också sätter. Med 0-2 underläge och en halv halvlek kvar, var det nu stor uppförsbacke för Viggan. Tagna av stundens allvar lyckades man inte frigöra de krafter, som hade behövts för att få till ett oavgjort resultat. Sammantaget var det dessvärre ett blekt Viggan idag som fick se Ängby ta den utannonserade kvalplatsen.

Med facit i hand, så var det väl inte i den här matchen som Viggan förlorade sin plats, utan snarare i det halvdussinet matcher, där bollen hela tiden gick stolpe ut. Viggan får nu slicka såren, smälta det tunga nederlaget och därefter börja samla sig, för att nu ta nya tag för att snabbt försöka ta sig tillbaka till division 3, ty där har man visat att man hör hemma, även om resultaten inte ville gå Viggans väg detta år.

Vi får gratulera Ekerö till seriesegern och önska Norrtälje lycka till i kvalet upp till division två, samtidigt som vi måste ge Ängby en eloge för att man tog det sista halmstrået, för att försöka hålla sig kvar i division 3 genom fortsatt kvalspel.