Blue Hill KF - Viggbyholms IK FF 2-2 (0-1)
Fredag 25:e april 2014, kl 20.00 på Skytteholms IP

Viggan har efter de tre inledande matcherna tagit fem poäng, mot förra årets sju vid samma tidpunkt. Med tanke på att Viggan i år har en betydligt bredare och starkare trupp, så får man förmoda att kvalitén på motståndet kan vara svårare i år, åtminstone har de lag vi mött hittills sett riktigt bra ut. I fatet ligger dock då att Viggan i år haft två bortamatcher, där man fått en straff emot sig vid bägge tillfällena, vilket då naturligt försvårat utgången.

Senast vi mötte Blue Hill i division 4 var 2010, då vi i seriepremiären spelade 3-3 och avslutade serien på Skytteholm med att vinna med 5-3, vilket ledde till kvalspel till division 3. Denna gång blev det lika tufft som var förväntat. Blue Hill var bra, kanske till och med bättre än förväntat, varför slutresultatet 2-2, till sist kanske var rättvis ändå, även om mången kanske kände det som en förlust med tanke på hur baklängesmålen kom till.

Även om Viggan idag saknade Göran Dahlberg och Mikael Sten, som båda är skadade, samt Jocke Thunström som är på resa, så mönstrades ändå en full bänk med kvalificerade spelare. Viggan hade denna dag många som kom att utmärka sig såväl framåt som bakåt och det är därför synnerligen svårt att lyfta fram någon framför en annan. Viking Peterson kom dock till sist att få den ärofulla titeln Matchens Viking.

Matchen kom att inledas ungefär på samma sätt som i de två tidigare matcherna, där Viggan snabbt tar kommandot och redan i den andra och tredje minuten skapar man två farliga frisparkar i motståndarnas försvarsområde. Vid en av frisparkarna är Anton Jonsson ytterst nära att nicka in en av dessa.

Målmässigt så gick det då betydligt bättre i den femte minuten, när Viking passar fram till Glenn Niklas Jonsson, som lyckades pressa in bollen vid stolpen och Viggan fick till en tidig och välförtjänt ledning. Efter målet kom dock Blue Hill tillbaka mycket starkt och pressade på med ytterst välslagna långbollar, som allt som oftast hamnade på rätt adress.

Redan nu kunde man konstatera att Nordicbets oddssättning på Blue Hill inte var taget ur luften, även om lagets resultat tidigare inte skvallrade om det. Trots många och välslagna diagonalare från Blue Hill, är det Viggan som genom sina resliga lirare ofta vinner luftduellerna, där inte minst Antons panna vid det här laget bör vara utnött.

I den 20:e minuten får Viggan en frispark, som Martin Brogren lägger i målvaktens vänstra stolpe, något som kunde ha varit värt ett bättre öde. Även om Blue Hill har mycket av spelet och skapar oro i de bakre röda leden, så leder det oftast inte till några direkta farligheter. Ett undantag är dock i den 25:e minuten, då David Jespersson förlänger sig så pass att han med en hand lyckas göra en TV4-räddning nere vid stolproten.

Två minuter senare tvingas han återigen att ingripa och Blue Hills inlägg framför målet är ytterst obehagliga, vilket håller det röda försvaret ständigt sysselsatt. I den 31:a minuten tråcklar sig Viking genom försvaret på högerkanten och lägger in bollen vid straffområdeslinjen, där Jan Tauer drar en direktvolley, förmodligen det hårdaste skottet denna afton, som målvakten med nöd och näppe lyckas boxa ut. En av matchens fetaste chanser kommer dock två minuter senare.

Glenn, som ständigt oroat på vänsterkanten, skickar i den 33:e minuten in en kalaspassning till Henrik Zacco, som får ett kanonläge och lätt skulle kunna ha bredsidat in bollen i mål, om han nu inte valt att ta i och skjutit över. Breeze bad från läktarplats att få bli citerad: ”Här borde Zacco ha gjort mål!”. Det var nog en hel del som instämde i detta uttalande.

När fem minuter återstår av halvleken skapar Blue Hill ett ordentligt tryck på Viggan, något som dock reds ut och Viggan kontrar i ett mycket bra anfall som dock endast renderar i en hörna. Viggan må ha gjort ett mål och skapat de fetaste chanserna, men ändå känns framtiden lite osäker med tanke både på Blue Hills passningsskicklighet och eminent slagna långbollar, där Viggan inte kunde konkurrera.

Även om Nordine Baraka utmärkt sig på allra bästa sätt i de tidigare matcherna, har han haft en osagolik otur i att dra på sig straffsparkar, en mot Kista SC och nu efter en hands mot Blue Hill. Även denna straff i 52:aminuten går in och ställningen är sålunda 1-1 och ger Blue Hill ännu mer råg i ryggen. Men Viggan viker inte ner sig utan tar nya tag.

I den 58:e minuten spelar Tauer fram Glenn i ett mycket fint anfall, men målvakten räddar. Fem minuter senare får Tauer iväg ett riktigt bra skott, men även detta räddas av målvakten. Det är mycket Tauer nu och han gör även sin bästa match hittills och det ligger mycket stor kvalitet i det han gör.

I den 65:e lägger han en smörpassning fram till Nils Pasthy, som blir helt fri med målvakten, men pressen på att kanske kunna avgöra matchen här blir för stor och Nisse skjuter mitt på målvakten i detta drömläge. Inte nog med denna missade målchans, i den efterföljande sekvensen går Blue Hill upp och kontrar in 2-1 och besvikelsen fann inga gränser i det röda lägret.

Men Viggans goda moral ger även utdelning denna gång och endast en minut efter målet kommer man upp på vänsterkanten genom Glenn, som spelar in framför mål, där Tauer från bara några meter skjuter bollen stenhårt in i maskorna, 2-2.

I den 69:e lyckas Nordine rensa undan bollen i ett mycket kritiskt läge och i den 70:e ställer Viggan till det ordentligt för sig, när en misslyckad utspark går rakt på en väntande Blue Hillare, men David lyckas reparera missen och tar bollen som tur var. Viggan tar sig dock snabbt samman och pressar på framåt under en stor del av återstoden i matchen.

I den 78:e minuten får Viggan en frispark, som Glenn skarvnickar så pass bra, att målvakten endast med fingertopparna lyckas tippa bollen till hörna, som leder till ytterligare en hörna, dock utan resultat. I den 80e minuten krutar Glenn på för fullt, men skottet tar i burgaveln. Minuten efter får Nordine rensa igen, sedan David räddat en farlighet. I den 89:e slår Nordine en frispark, som tippas till hörna och kort efter blåser domaren av matchen, 2-2.

Dessförinnan hade Tauer ett bra genombrottsförsök på högerkanten, där han tunnlar backen och rundar honom, när han helt oförståeligt får en frispark emot sig, när mången väntade på en blåsning för straff. Bortsett från detta, så skötte sig domaren bra och som omväxling fick vi inga gula kort denna gång.

Sammanfattning: Blue Hill var bra, mycket bättre än förväntat. Viggan har inte fått igång sitt spel ännu, men skapar ändå chanser, även om de inte går in, något vi dock vant oss vid de senaste åren. Starkt att komma igen efter straffen, men surt med kontringsmålet, som kunde ha knäckt även den starkaste. Hursomhelst, fem poäng hittills i en till synes svår serie.

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16