Viggbyholms IK FF - Hässelby SK 0-3 (0-2)
Lördag 3:e maj 2014, kl 13.00 på Hägernäs IP


De yttre förutsättningarna inför matchen mot Hässelby var de allra bästa. Aldrig tidigare hade gräsplanen varit i sådant bra skick som nu, åtminstone inte vid den här tidpunkten på året. Vädret visade sig också inledningsvis från sin bästa sida. Truppen var i princip intakt, bortsett från att bl a Göran Dahlberg och Mikael Sten fortfarande var indisponibla pga skador. Idag skulle det bli tre poäng.

Alla som minns mötena med Hässelby, vet dock att för ett decennium sedan var det hart när omöjligt att besegra dem och förra året var det nästan lika dant. Då vann Hässelby hemma med 2-0, sedan Viggan totaldominerat första halvlek utan att göra mål. På Hägernäs gick det då betydligt bättre, när Viggan vann med 3-1 efter övertygande spel. Den gången gjorde Markus Flodmark två mål, den här gången fick han dock nöja sig med två gula kort.

Viggans strategi inför matchen var att krossa allt motstånd och det snabbt, varför en del rockader gjorts och det tunga artilleriet hade flyttats fram för att mjuka upp motståndarnas försvarslinje. Denny och Tauer i tätposition skulle jämna marken för bakomliggande trupper var det tänkt och så blev det också.

Viggan tar genast kommandot och skapar efter dryga fem minuter två snabba hörnor, som dock blir resultatlösa. I den sjunde minuten driver Viking Peterson fram på högerkanten och in i straffområdet, där han fälls och alla med röda ögon ser fram emot domarens signal, som mot all förmodan uteblir. Spelet tillåts gå vidare, vilket inte minst för Viking upplevdes som väldigt snopet, särskilt med tanke på den blåsvillighet som senare skulle upplevas.

I den åttonde minuten så skapar Viking efter mycket bra jobb ett jätteläge för Glenn, som dessvärre inte får ordning på sina fötter vid mållinjen när han skall peta in bollen. Viggan fortsätter trumma på och alla på läktaren har redan diskonterat de tre poängen, särskilt som Hässelby nu är helt i brygga. En resultatlös hörna i den 10:e minuten, följs av ytterligare ett sk jätteläge i den 13:e för Viggan, men resultattavlan vägrar att röra på sig.

I den 19:e minuten skär Tauer in på högerkanten och lägger in bollen vid fötterna på Glenn & Co, men målvakten kastar sig oförskräckt ner bland fötterna och tar bollen framför näsan på de röda. Hässelby har fortfarande inte hört av sig och diskonteringsavdelningen sitter fortfarande helt säker med den givna utgången. Inget säger inget, tyder på att matchbilden skall förändras.

Men som alla vet, så är bollen rund, även om man är lite skeptisk vad gäller årets upplaga av adidas plastboll. Ja, vad händer när bollen är rund? Jo, Hässelby vaknar plötsligt till liv och i ett av sina första organiserade anfall, så gör man också mål, och det på det tredje försöket i den 25:e minuten, sedan hybrisstinna försvarare misslyckats med att rensa bort bollen vid de två första försöken i samma sekvens. På den röda delen av läktaren kunde man skåda fiollådor, som inte stod wienerfilharmonikernas långt efter.

Lätt chockade över detta plötsliga baklängesmål försöker dock Viggan ta sig samman med blandad framgång och kan i den 30:e få iväg en frispark, som målvakten dock räddar på marken. Två hörnor i den 38:e och 40:e minuten nickas över respektive utanför och med utebliven utdelning går en kall kåre längs ryggraden. Tänk om man skulle åka på ytterligare ett baklängesmål. Vad händer då? Jorå, tänker man tanken tillräckligt starkt, så händer det också. I den 41:a minuten slår Hässelby till igen, efter inspel från högersidan och en helt omarkerad Amil Al-Mosawi kan raka i 0-2 på ett nu helchockat Viggan.

I sanningens namn skall tilläggas att Viggan spel efter de inledande 15-20 minuterna hade gått ordentligt i baklås och det var Hässelby som mer och mer tagit över matchen, med framförallt betydligt bättre adress på passningarna, en konst som Viggan å sin sida verkar ha ytterst svårt att komma till rätta med. Med tanke på utvecklingen såg man nu helst fram emot att domaren skulle blåsa av för halvtidsvila, så att de röda skulle få en chans att samla sig och återhämta sig efter chockerna.

Men man hade dessvärre hamnat i ett komaliknande tillstånd, som verkade synas omöjligt att komma ur och den andra halvleken kom därför att bli en tung stund för alla dem som förväntat sig stordåd av Viggan. Må vara att man skapade en dubbelhörna i den 64:e minuten, som dock rann ut i sanden. Bättre effektivitet visade då Hässelby upp, när man i den 66:e minuten kan slå in 0-3, sedan Viggans försvar bjudit på en självmordspassning. Även om röster höjdes för offside, så hade det ingen betydelse. Viggan såg redan nu ut som ett slaget lag.

Viggan bjuder på en hörna i den 69:e minuten, där två nickförsök dock mynnar ut i att målvakten till sist tar bollen. Under perioden mellan den 74:e och 77:e minuten har Hässelby inte mindre än fem hörnor, men Viggan klarar sig undan med en hårsmån. All den kraft och initiativförmåga som uppvisades under den illedande fasen av matchen, syntes nu som bortblåst och frustrationen tilltog också i takt med att ingenting fungerade, ofta i samklang med domarens ibland ifrågasatta beslut.

I förlängningen fick det också oönskade effekter och medan Hässelby klarade sig undan utan några gula kort, erhöll Viggan inte mindre än sex stycken, där fyra föll på Markus Flodmark och Mikael Houlst, vilket medförde att de fick lämna planen denna match, samt förhindras att medverka även i nästa match mot Rissne på lördag. Ett riktig tung motgång både vad gäller uteblivna poäng och utvisade spelare. Men inte bara det, avsaknaden av eget spel under den andra halvleken var lika skrämmande den.

Ofta har man tidigare kunnat bortförklara de flesta förlusterna med att Viggan missat alltför många av sina givna målchanser, något man dock inte kan göra denna gång, även om det fanns chanser i inledningen av matchen. Den här gången är det svårt att hitta bortförklaringar. Hässelby var helt enkelt för bra denna dag. Samtidigt skall dock erkännas att det inte var många som stod att känna igen som individer i Viggan och framförallt inte som kollektiv på planen.

En tung förlust på många sätt och nu kommer en vecka med tagelskjortan på, där det gäller att lägga den här förlusten bakom sig och blicka framåt. Med förmodade fem man borta ur den ordinarie uppsättningen på lördag, får man gå igenom rollistan ordentligt, så att man kan ställa en ny slagkraftig ensemble på scenen på lördag, vilket inte skall vara omöjligt, då det finns en hel del friskt virke i garderoben. Serien är fortfarande ung och det lär ta ytterligare några matcher innan den börjar sätta sig, då agnarna börjar skiljas från vetet.

/Gula Örnen



Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19 Bild 20 Bild 21 Bild 22

Laguppställning
David Jespersson
Nordine Baraka
Jan Tauer (86)
Anton Johnson (65)
Mikael Houlst, K
Nils Pasthy (46)
Joakim Thunström (84)
Denny Nordén (66)
Niklas Jonsson
Markus Flodmark
Viking Peterson
Daniel Ghazarian, avb (84)
Martin Brogren, avb (46)(86)
Henrik Zacco, avb (66)
Erik Flodmark, avb (65)
Simon Lagerlöf, avb

Målgörare
-

(se skytteligan)

Gula kort
Jan Tauer (43)
Anton Johnson (45+1)

Röda kort
Mikael Houlst (v72,v80)
Markus Flodmark (v66,v83)

Domare
Alexander Öhnedal, HD
Michael Tijero, AD1
Radisa Simic, AD2

Matchens Viking
Nordine Baraka

Matchens VIKing

Publik
75 personer

Väder
Molnigt, +17