Viggbyholms IK FF - Rissne IF 2-0 (2-0)
Lördag 10:e maj 2014, kl 13.00 på Hägernäs IP


På samma sätt som de yttre förutsättningarna inför förra veckans match mot Hässelby var de allra bästa, såväl väder- som manskapsmässigt, så var läget inför Rissnematchen snarare det diametralt motsatta. Regntunga moln, som ständigt led av en ihållande inkontinens, låg som en blytung filt över Hägernäs IP denna dag.

Men inte nog med detta, förra veckan räckte inte ens långbänken till, då de flesta i manskapet var tillgängliga. Denna dag var det andra tider. Inalles sex man, som normalt brukar kallas in under fanorna, var indisponibla av diverse orsaker, som exempelvis röda kort, skador, resor mm.

Men liksom vid så många andra tillfällen, samlas de som kan när klockorna kallar och så även denna gång och vid dylika tillfällen brukar de kallade också leverera över förväntan, så också denna gång. Normalt brukar Viggan öppna sina schackpartier aggressivt, något som ibland ger utdelning, men inte alltid, allra minst förra helgen.

Den här gången var det Rissne som verkade vilja ta initiativet, även om det aldrig ledde till något oroväckande framåt, utan det mesta blev mer en kamp om vem som skulle äga området kring mittcirkeln. Detta hindrar dock inte Zacco från att redan efter sju minuter avlossa ett icke oävet skott, som dock viner utanför.

Schackbrädet, som denna dag var ordentligt fuktskadat av ihållande regn, gjorde det ytterst svårt att flytta pjäserna hursomhelst utan att de föll, men det fanns undantag. Ett sådant kom i den 19:e minuten. Erik ”Jerka” Flodmark lyckas få fram bollen till Nils ”Nietzsche” Pasthy, som tråcklar sig genom ett högt stående Rissneförsvar och från 16 meters håll, strax innanför straffområdet, får han på ett av sina bästa skott någonsin.

Redan i försnacket inne i omklädningsrummet, hade Nietzsche låtit förstå för den församlade pressen, att när han senast hade fått spela på topp, någon gång 2007 eller 2008, hade det gett utdelning, vilket också då gett vind i seglen för Viggan. Man måste därför förstå att placeringen av Nietzsche på topp denna dag, närmast måste ses som en fingerspitzengefühl från ledarsidan, att döma av utdelningen.

Hursomhelst, Nietzsche får alltså på ett skott, som han både kommer att drömma om och länge berätta om för sina barnbarn. Bollen går spikrakt genom luften och helt otagbart upp i nätmaskorna, vilket direkt ger Viggan ledningen med 1-0, även om den som skötte resultattavlan inte var lika snabb att uppfatta detta.

Det mesta handlar nu om vem som kan stå längst utan att välta i det dyngblöta gräset, varför inga direkta farligheter finns att rapportera i detta läge av matchen. Viggan har i och för sig en resultatlös hörna i den 23:e minuten, som egentligen inte är värd att notera, men vi gör så ändå.

Efter en halvtimmes spel, närmare bestämt i den 31:a minuten, kan den emellanåt illustre Henrik Zacco frigöra sig på vänsterkanten och genom en förnedrande tunnel på den siste backen, kan han även spela in bollen mitt framför mål, men dessvärre fanns ingen uppgiven adressat på den passningen.

En snarlik bjudning uppkommer endast två minuter senare, när Jerka gör ett likartat inlägg från högerkanten, direkt framför målvakten, men inte heller denna gång finns några röda fötter där, förrän bollen löper ut till Zacco, som skjuter men får se bollen omhändertas av målvakten.

Bättre utdelning blir det då istället i den 39:e minuten, sedan Viking Peterson förtjänstfullt försett den högväxte Zacco med en eminent passning, som nu medför att denne enkelt kan ta sig in i fiendezonen. Efter några ögnonbrynshöjande finter, som leder till att en av backarna slinter i det hala underlaget, ligger vägen nu helt öppen mot målet.

Zacco gör nu förmodligen en av sina patenterade höftvrickningar, för att få målvakten ur led, något som lyckas si så där, då målvakten lyckas få någon kroppsdel på bollen, varefter denna ändrar riktning, men på ett för Zacco mycket lyckosamt vis. Bollen susar alltså upp i en mycket hög båge för att sedan sakta, alltför sakta, ses dala ner mot det tomma målet och alla väntar nu på det magiska ögonblicket.

Men då dyker från ingenstans en överbliven back upp i sista sekunden, som med förhoppningen om att göra en heroisk insats för sitt lag, dock misslyckas med detta och istället förlänger bollens bana in i mål med ett kanonskott upp i nättaket. 2-0 till Viggan. Sedan spelas resten av halvleken av utan att något särskilt finns att rapportera om.

Om Rissne ville ha taktpinnen under inledningen av första halvlek, så var det Viggan som tog över den i den andra. Redan efter fem minuter får Viggan ett jätteläge att döda matchen, eller snarare två lägen. Först ut är Nietzsche och sekunden efter är Denny Nordén så nära att peta in bollen, men målisen lyckas till sist få vantarna på bollen.

Detta skedde i den 50:e minuten och tre minuter senare får Viking på ett riktigt kanonskott med högersläggan från högerkanten, som dock räddas. Viggan har nu skapat ett bra tryck på Rissne. I den 56:e driver Jerka ner på högerkanten och lurar en hel del av Rissnes besättning, men får se sitt slit endast mynna ut i en hörna.

Minuten efter kan Viggan komma tillbaka i ytterligare ett elegant anfall, som avslutas med två riktigt hårda skott mot mål, där det sista, avlossat av Leo, stryker just utanför. Men Rissne då? Ja, den första egentliga farligheten antecknas först i den 59:e minuten, då man på en frispark nickar utanför, annars hade David ”Jeppe” Jespersson i Vigganmålet haft ett lugn eftermiddag.

I den 60:e vill Nietzsche göra om bravaden från första halvlek och avlossar ett skott från långt håll, men denna gång går bollen utanför. Rissne sticker upp med en frispark i den 63:e minuten, strax till höger utanför straffområdet, men Jeppe tar bollen stabilt. Fem minuter senare är Nietzsche i farten igen, men även denna gång siktar han utanför. I övrigt är det lite dödläge i matchen under en period nu. Viggan verkar nöjda, medan Rissne inte får till något av värde.

Viggan kvicknar dock till i den 72:a och 74:e minuten, först sedan Larry skapat sig ett bra läge, men får se bollen gå utanför och därefter när Leo får på ett bra skott, men även det smiter utanför. Kvarten kvar och Viggan verkar gå mot en tämligen säker trepoängare, detta dock innan domaren skulle komma att bli lite kitslig på slutet.

I den 86:e, med bara fyra minuter kvar, får så Rissne en frispark från exakt samma läge som i den 63:eminuten, dvs ett livsfarligt läge, men Jeppe greppar enkelt även denna gång. Jeppe, som har kollat på Premier League i TV, vet att målvakterna brukar söla lite på slutet med utsparkarna, och vem vill väl inte vara som dem?

Domaren, som är utrustat med ett digitalur, ser hur sekunderna tickar iväg och inte bara det, utan även längre än de stipulerade sex sekunderna och äntligen får han nu utnyttja denna paragraf i en tävlingsmatch och blåser för en ny frispark just vid målområdeslinjen. Nu blev det plötsligt svettigt, för alla vet ju vad som kan hända vid sådana här tillfällen, (Skåsyndromet).

Skottet går dock i muren och bortsett från en utboxning av Jeppe i den 89:e minuten, hade han inte direkt någon överansträngande eftermiddag, mycket beroende på att försvarslinjen framför honom höll tätt på ett mycket övertygande sätt.

Hade Gert Fylking varit närvarande hade han säker undsluppit sig ett ”Äntligen!”. Ty äntligen stod Viggan att känna igen och man levererade nu som man under en längre tid förväntat sig, då lagmaskinen verkade fungera som ett klockverk. Trots att man på de tidigare inledande fyra matcherna tagit fem poäng, så har det ändå inte varit mycket som har fungerat.

Vi får hoppas att detta nu inte bara var en tillfällighet, utan början på något vi kan se fram emot även fortsättningsvis. Ingen höjde sig över mängden denna dag, utan alla höll en mycket hög nivå och för en gångs skull verkade också passningsspelet fungera tillfredsställande under långa perioder.

Trots att fem spelare saknades från förra helgens startelva, så fyllde de fem nya ut kostymen på ett mycket bra sätt. Att sedan Nietzsche och Zacco, som fått nya positioner, tackade för förtroendet var ju extra kul. Viking, som fått se sig placerad lite här och där, gör aldrig någon besviken, var han än hamnar, men nu verkar han med sitt kloka och lugna spel på mittfältet funnit sin rätta plats i tillvaron.

På söndag väntar Bollstanäs, som vi alltid haft svårt mot och efter deras lite överraskande seger mot Hässelby, måste nu ett stort varningens finger resas inför nästa söndags drabbning. Kan vi spela som vi gjorde idag, kan vi rubba alla lag, men inget lag får någonsin underskattas, särskilt inte i år.

/Gula Örnen



Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19 Bild 20 Bild 21

Laguppställning
David Jespersson
Nordine Baraka
Anton Johnson
Martin Brogren, K
Nils Pasthy (34)(41)
Henrik Zacco (41)(46)
Anelis Redzic
Leo Edholm F. (84)
Denny Nordén (63)
Erik Flodmark (81)
Viking Peterson
Daniel Ghazarian, avb (81)
Larry Liljeholm, avb (34)(46)(63)
Daniel Brezze, avb (84)
Simon Lagerlöf, avb

Målgörare
Nils Pasthy (19)
Henrik Zacco (39)

(se skytteligan)

Gula kort
Leo Edholm F. (38)
Nils Pasthy (53)
Martin Brogren (62)

Röda kort
-

Domare
David Glavonjic, HD
Johan Jäderlund, AD1
Sorin Dragos R., AD2

Matchens Viking
Anton Johnson

Matchens VIKing

Publik
31 personer

Väder
Molnigt o regn, +8