Viggbyholms IK FF - Kista Galaxy 2-2 (0-0)
Lördag 24:e maj 2014, kl 13.00 på Hägernäs IP

Efter matchen mot Kista Galaxy ligger Viggan på en sjätteplats efter sju omgångar sedan man fått två segrar; fyra oavgjorda och endast en förlust. Målskillnaden är blygsamma 9-9 och poängtalet 10. Det anmärkningsvärda är dock, som tidigare framförts, att man har åkt på tre baklängesmål pga straffar och det i 3 av 4 i de oavgjorda matcherna. Tre straffar på sju matcher är inte bra.

För exakt ett år sedan var läget ungefär detsamma efter sju omgångar: En sjätteplats på 10 poäng med målskillnaden 11-9. Då hade man tre segrar, en oavgjord och tre förluster. Men årets serie känns betydligt tuffare och jämnare. Oddssättarna på Nordicbet måste redan nu ha fått åtskilliga gråa hårstrån, när en tredjedel av serien spelats.

Endast tre lag har gjort färre mål än Viggan och det är Rissne, Bollstanäs och Danderyd. Alla tre lagen för tillfället parkerade i botten. Fyra lag har släppt in färre mål än Viggan och det är topptrion samt Bollstanäs (som i och för sig har en match mindre spelad).

Vad kan man dra för slutsatser av detta? Ja, man undrar förstås var kavalleriet kan befinna sig någonstans. Samtidigt så verkar försvarslinjen ändå vara väl så resistent mot angrepp. Men som nämndes tidigare, så måste vi undvika de juridiska påföljderna avsevärt, om vi skall få med oss fler än bara en poäng per match.

Lagen i denna serie är så pass bra, att minsta misstag ofta kan leda till oönskade effekter, vilket inget lag har råd med i år. Viggan har dock genom sin starka lagmoral sett till att också utnyttja den på bästa sätt, något som bl a Kistalagen bittert fått erfara. I bägge dessa matcher fick man en straff emot sig, samtidigt som man kvitterade på övertid. Rena rama Champion Leaguefinalstakterna.

Detta leder oss obönhörligen in på den senaste drabbningen, som ägde rum i stekande sol och på årets varmaste dag på Hägernäs IP. Ett drygt femtiotal personer skippade hockeysemifinalen och valde att låta sig friteras i solgasset samtidigt som man fick frotteras med övriga hängivna, som också lät sig underhållas i pausvilan, sedan Viggan Videos personal uträttade storverk med en medhavd boll i samband med dennes svensexa.

Matchen hade knappt börjat innan Galaxy hade bud på mål, ty redan i första minuten höll man sig framme och sköt utanför innan Viggan hunnit vakna. Den församlade pressen var dock samstämmig i att det rörde sig om en klar offside, något linjemannen aldrig hann uppdaga. Men det var fler saker som senare ej heller skulle upptäckas.

Detta var i den inledande minuten och i den femte var det nära igen, sedan Jeppe brutit mot NoRoll-regeln, vilket försatte en av backarna (som säkert vill vara anonym) i en prekär situation med felpass som följd och så blev det en sk bjudning, men utan resultat som tur var.

Efter denna chocköppning vaknade Viggan till ordentligt och passade även på att ta över dirigentpinnen under de kommande 25-30 minuterna. I den 13:e minuten lägger Tauer en av sina patenterade diagonala cross-over-passningar, som alltid får rätt adress. Mycket imponerande att se faktiskt! Den här gången var det Houlst som var adressaten. Här tyckte nog mången att det borde ha blivit mål, men Houlsten nickade dessvärre i backen, i ett annars synnerligen bra läge.

Minuten efter nickar Viking över på en mycket bra slagen hörna och den rödögda publiken börjar nog ana att det här skulle kunna bli en riktigt bra dag. Houlsten vill i den 16:e minuten sprida glädje på läktaren, men skottet som avlossas från mycket nära håll går i burgaveln, varför de förväntade ovationerna uteblir.

Glenn kan i den 21:a minuten ta sig fram på vänsterkanten och ända in i straffområdets högra hörn, innan han beslutar sig för att avlossa ett skott. Glenn satsar allt på ett kort och drar på allt vad han förmår, dock med påföljden att bollens elevationsvinkel påverkas, något som också leder till att bollen går över. Bra läge och lite olikt Glenn att ta i så i detta fina läge.

Viggans i särklass fetaste målchans kommer i den 24:e minuten, då Viking avlossar dagens hårdast uppmätta skott. Målvakten lyckas dock göra en sk idioträddning och på returen håller sig Denny framme, men det hela mynnar dock bara ut i en hörna. Om den här chansen var fet, så kommer en ännu fetare minuten efter.

Då lägger Göran nämligen en perfekt hörna, där alla hade förväntningar om att Anton skulle nicka bollen i mål, men han, liksom Houlsten lite tidigare hade gjort, nickar i backen just utanför stolpen. Men Viggan har nu skapat ett ordentligt tryck och alla väntar på att det skall bli utdelning på dessa initiativ.

I den 35:e kommer man ånyo på bred front och den här gången gör man inget misstag, tror man, och skjuter bollen i mål och lyckan finner inga gränser för ett tag, tills linjemannen tar alla röda ur den villfarelsen, genom att blåsa för offside.

Galaxy får en sista chans innan halvtidsvilan, då man i den 43:e får en frispark som slås i ribban, men bollen studsar ut. Låter svettigare än vad det egentligen var, då Jeppe i målet hade alla sina fingrar med i spelet och skulle enkelt ha tippat bollen, om den nu hade gått under ribban.

Galaxy inleder även den andra halvleken betydligt piggare än Viggan och skapar en farlig hörna i den 49:e minuten liksom ytterligare en, dock mindre farlig, i den 53:e. Men efter detta så börjar Viggan komma igång igen, något man gör med eftertryck i den 57:e minuten. Denny hade då spelat fram Zacco på högerkanten och denne kan efter ett antal höftfinter närma sig målvaktens vänstra begränsningslinje i målområdet.

Likt tvenne duellanter bligstirrar de på varandra innan nästa drag görs, och efter en bra stund bestämmer sig Zacco till sist. Istället för att göra ytterligare en framstöt, så lägger han osjälviskt en passning till Göran, som står strategiskt placerad framför mål. Göran sätter utan att blinka distinkt bollen i nät, vilket medför Vigganledning med 1-0. Vilken återkomst för Göran!

Liksom i söndags mot Bollstanäs, när Viggan ledde med 1-0, så varade inte heller den glädjen alltför länge. Den gången tre minuter. Nu blev det åtta. Glenn, som utan uppehållstillstånd vistades i det egna straffområdet, råkade befinna sig med sitt knä på samma ställe som en framforcerande Galax och då denne ansågs falla för Glenn, blåstes för straff.

Straffen läggs i den 65:e, varvid Jeppe väljer att gå till höger, medan bollen valde det motsatta hållet och då blev det kvitterat till 1-1. Men oflytet var inte över med detta. Tre minuter senare, i den 68:e, kan Galaxy ta ledningen med 2-1, efter en riktig kanonrökare som Jeppe inte hade en chans på.

Än idag kan man höra såväl Nordine som Anton osjälviskt vilja ta på sig skulden för den uppkomna situationen. Nordine menar att det var hans fel, medan Anton är av en annan uppfattning och menar att det uteslutande var hans fel. Lotten har i efterhand fördelat skuldbördan till 50/50, så nu är den saken utredd.

Strax innan detta baklängesmål, hade Viggan på en hörna i den 66:e, varit ytterst nära att själva göra mål, efter en mycket tilltrasslad situation framför Galaxymålet, dock utan att det rörde sig i nätet. Även om Galaxy har mycket bollinnehav, så lyckas man ändå inte skapa de där riktiga farligheterna, mycket beroende på en sammansvetsad försvarsmur i Viggan.

I den 73:e har Glenn intagit exakt samma situation som i den första halvleken, i samma hörna av straffområdet, men på den motsatta sidan och skjuter stenhårt mot mål, men träffar nu en back, varvid en rikoschett uppstår. Minuten efter nickar Zacco utanför på en hörna och Viggan går nu strakt för en kvittering.

I den 81:a är Glenn åter på samma koordinater som tidigare och i sin iver att kvittera, tar han i alltför hårt och skjuter över. Två minuter senare får Viggan en hörna och Galaxy är nu ordentligt skärrade och använder alla till buds stående medel för att få tiden att gå, något som dock domaren väljer att blunda för, tills det gått för långt och då mynnade det till sist ut i ett gult kort på målvakten.

I den 88:e slår Tauer en perfekt frispark, som Anton nickar över på och förväntningarna är nu skyhöga på den långe ynglingen att han till sist åtminstone skall träffa målet med huvudet. Minuten efter spelar Glenn in till Mackan, som står endast någon meter från mållinjen, men han lyckas ändå få bollen just utanför stolpen och närmare än så går inte att komma.

Jo, kanske ändå. Ty i den 90:e skjuter Viking ett skott, som visade sig vara ännu hårdare, än det han sköt i första halvlek. Skottet är så hårt att målvaktens fingrar förmodligen ännu sitter kvar i ribban och eftersom han lade fingrarna emellan så blåstes det för hörna.

Mackan får nu förtroendet att förvalta det som nu synes vara Viggans sista chans till utjämning. Mackan slår hörnan, ser bollens bana gå över den församlade massan i målområdet, tills den slutligen hamnar mitt i pannan på Anton, som nu verkligen vill bevisa att han har huvudet på skaft. Anton befinner sig ca en meter från den förlängda mållinjen i en sk död mans vinkel, dvs ca 7 grader. Anton tar chansen ändå och nickar över den nyss nämnda församlingen och får se bollen till sist glida in i den bortre burgaveln och det var utjämnat till 2-2.

Vad säger man o detta? LAGMORAL! Att aldrig ge upp, oavsett hur ont om tid det än är. Det här var som sagt det andra Kistalaget som fick uppleva att om man även använder tilläggstiden, så kan man uträtta underverk, något som denna upprepning ändå måste ses som.

Man måste ändå vara tacksam för det sena målet, som innebar en poäng, även om det ändå kändes lite tungt att man inte lyckades utnyttja de feta chanser som man hade bl a i första halvlek. Och sen den förhatliga straffen förstås. Även om det gäller att knipa ordentligt därbak, så måste man alltid se till att det inte sitter någon motståndare i kläm mellan benen.