Viggbyholms IK FF - Täby City 4-2 (2-0)
Tisdag 24:e juni 2014, kl 19.00 på Hägernäs IP

Tisdagskvällen den 24 juni blev en betydligt trevligare batalj resultatmässigt, än den på Tibblevallen 10 dagar tidigare. Men innan ridån skulle gå upp för kvällens föreställning hade en hel del pusslande fått äga rum i kulisserna, sedan rollistan kraftigt förändrats i sista stund.

Nizze var borta ur leken sedan Spångamatchen, Houlst var bortflugen till USA, detta var kända fakta för ledningen, men att Anelis, MålDavid och Nordine åkt på halsfluss var helt nya bulletiner och nu var det tvunget att åter ta fram schackbrädet för att göra nya rockader.

På den positiva sidan var att Tauer var tillbaka efter sin avstängning och att Einstein åter var tillbaka i fosterlandet efter en repa på franska rivieran, samt att Denny stod på benen igen. Tauer och Anton parades ihop som mittlås, medan Bragi och Einstein fick ta hand om flankerna.

Längre fram i fältet återfanns Göran, Viking, Denny med Zacco på topp, medan Glenn och Mackan blev flygelmän. Sist men inte minst fick Simon sitt stora elddop i större sammanhang mellan stolparna, något han kom att sköta med den äran. Även 15-årige Pontus fick äran att sitta med de stora grabbarna på bänken.

Att Täby City var nöjda med den förra uppgörelsen rådde det inga tvivel om och att de motsatta tongångarna rådde hos Viggan, var det knappast någon som betvivlade. För att uttrycka sig milt så var revanschlustan stor, ja, mycket stor i det röda lägret.

Efter det som hade utspelats på Tibblevallen tidigare, så hade man inför dagens drabbning tagit fram den stora strategiboken för att undvika uppenbara fällor, en genomgång som kom att visa sig bli utslagsgivande, både taktiskt och resultatmässigt.

Redan efter bara en minuts spel får Viggan en frispark inne på Citys planhalva, som Bragi effektuerar på sådant sätt att Viggan erhöll en av sina fetaste målchanser under matchen, när bollen damp ner strax framför Citymålvakten, varvid ett flertal försök att få in bollen gjordes, dock utan resultat.

Efter att Viggan startat piggast, övergick det hela successivt till en brottningsmatch, där lagen kände och klämde på varandra utan att något egentligen hände. I den 16:e har City ett skott som Simon enkelt tar och i den 22:a tvingas han rädda till hörna, annars finns inget att rapportera om direkta motståndarattacker av värde.

Det hela såg ut att utveckla sig till en typisk derbymatch, men Viggan kvicknar dock till och i intervallet mellan den 27:e och 30:e minuten skapar Viggan fyra hörnor, som dock inte utmynnar i något av värde. Men ett visst osmotiskt tryck hade dock etablerats.

I den 34:e minuten råder full kalabalik framför Citymålet och efter det att Anton greppats kraftigt av en motståndare, så blåser domaren straff, och Viggans chefsexekutor, Viking Peterson, kliver fram och lägger bollen till rätta, för att strax därefter få se resultattavlan visa 1-0 till Viggan.

Sju minuter senare ligger Viggan på igen och när Leo hittar en lucka mellan alla ben, prickskjuter han utanför straffområdet, genom folkmassan och in i nätmaskorna, varvid resultatet uppgraderas till 2-0. Precis den öppning som Viggan gärna ville ha.

Väl medvetna om Citys upphämtning mot Bollstanäs härförleden, då man inte bara tog in ett tvåmålsunderläge, utan även såg till att vinna med 5-2, gjorde att ingen riktigt kunde koppla av under halvtidspausen, även om Viggans spel denna gång såg riktigt stabilt ut, till skillnad mot förra gången.

Uppenbarligen hade City fått i sig något mer kraftfullt än Viggan under pausen, för så fort domaren hade blåst, tog man direkt kommandot och skapar redan efter sex minuter två hörnor, där man på den andra får på ett farligt skott som dock styrs ut.

I den 52:a minuten kommer Zacco fri och fälls av Kindahl i Citymålet, varvid upprörda röster hävdade att det var en solklar straff, dock utan att det gjorde någon inverkan på domaren. Istället kan City två minuter senare reducera till 1-2, efter en frispark som nickas i mål och plötsligt är det match igen.

Nu händer det som absolut inte får hända. City kvitterar till 2-2, endast två minuter efter reduceringen, sedan man däremellan haft ett jätteläge, som resulterade i en hörna. Det här var annars nog det närmaste man kom i direkta målchanser och mål. Man fick dock en bra chans senare i den 71:a minuten.

Men Viggan ligger nu i brygga och City totaldominerar matchen under de inledande 15 minuterna, något som avslutas med en dubbelhörna i den 59:e minuten och man fruktar nu det värsta i Viggan. Men när nöden är som störst är undsättningen som närmast och Viggan lyckas till sist att slingra sig ur detta boagrepp.

I den 62:a skapar Viggan en hörna, som lättar på trycket och två minuter senare är det dags igen och denna gång kan Anton utnyttja hela sin längd genom att hoppa högre än någon annan och nicka bollen i mål. 3-2 till Viggan med ca 25 minuter kvar av matchen.

Viggan har nu tagit över initiativet i matchen och trots att City pumpar upp den ena långbollen efter den andra mot Vigganmålet, som i och för sig skapar oro, men som också effektfullt tas om hand av Vigganförsvaret. City som nu desperat jagar en kvittering, blottar sig samtidigt bakåt, vilket skapar stora tomma och inbjudande ytor för Viggan.

Ett exempel på detta kommer i den 67:e minuten, då Glenn kommer helt fri med Kindahl, men skottet går rakt på Citymålvakten. Tre minuter senare är Zacco helt fri med Kindahl, men fälls bakifrån utan att domaren blåser straff, vilket upprörde ett flertal, inte minst Zacco. Men inte nog med det, minuten efter är City ytterst nära att göra mål, men missar som tur var för Viggan.

I den 72:a, två minuter efter Zaccos soloraid, är det dags igen för Glenn att visa sig på styva linan och den här gången luktar det mål på riktigt. Men Glenn fälls och en till synes given straff lämnas utan åtgärd av domaren, som uppenbarligen fyllt sin kvot av straffar denna dag.

Men Glenn ger sig inte. I den 73:e är han fri igen och försöker lägga bollen i den bortre burgaveln, men den välväxte Kindahl lyckas medelst en imponerande benparad få ut en tå, som styr bollen just utanför stolpen och där kan City tacka sin skapare för att man har en elastisk målvakt.

Trots fortsatt bombardemang med långbollar lyckas City inte tränga sig igenom Viggans igelkottsförsvar och när Viggan anfaller blir det alltid farligt i det mindre tätbemannade försvaret hos City. Viggan har en hörna i den 79:e som Glenn skjuter strax över ribban och alla har nu stenkoll på klockan.

Med endast fem minuter kvar av matchen, kan Erik Flodmark elegant spela in till Leo från vänsterkanten, som i sin tur, positionerad strax utanför staffområdet, laddar kanonen och fastställer slutresultatet till 4-2, en rättvis seger sätt till de chanser som skapades, och som egentligen endast var i farozonen under Citypressen den första kvarten i andra halvlek, då Viggan tillfälligt hamnade i brygga.

Kul för Simon att med kort varsel få hoppa in i en så här viktig match och sköta sig med den äran i målet och som enligt egen utsago inte behövde göra mer än en egentlig räddning, varför insatsen inte kan ha varit allt för betungande, annat än mentalt.

Viggans egen Red Bull, Leo Edholm Fjellstad, lyckades ånyo pressa in två bollar i en och samma match, förra gången var mot Danderyd. Men han lyckades inte bara hinna med det, utan han lyckades även få med sig både ett gult och ett rött kort hem och är sålunda avstängd igen vid höstpremiären.

Riktigt bra insats av alla och tesen om att fotbollsresultat är en färskvara står sig och Viggan fick en efterlängtad revansch och kan gå till sommarvila med ett leende på läpparna och avståndet neråt ökade samtidigt som det minskade uppåt.

//Gula Örnen

OBS: Bilderna från matchen Täby City - Viggbyholm finns ute nu, för den intresserade :)

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19 Bild 20 Bild 21 Bild 22 Bild 23 Bild 24 Bild 26 Bild 27 Bild 28 Bild 29 Bild 30