Viggbyholms IK FF - Danderyds SK 4-0 (0-0)
Lördag 16:e augusti 2014, kl 13.00 på Hägernäs IP

Förra gången Viggan och Danderyd drabbade samman var på Danderydsvallen den 28 maj då Viggan vann med 3-0. När man nu möttes i returmötet och vann med 4-0 saknades inte mindre än sex man från det första mötet. Trots det vann Viggan nu med ett mål mer. Dagens affischnamn blev onekligen Mikael Sten, som svarade för ett hat trick med sina tre mål. Viggans fjärde mål slogs in av Denny Nordén.

Einstein hamnar nu per automatik i Viggans Hall of Fame, på avdelningen för Hat Trickare. Sedan tidigare finns det några som trängs där och Loberg har gjort ett detektivjobb och lyckats damma av dem som hittats från år 2006. Före 2006 var det Henrik Zacco som svarade för de flesta av Hat Tricksen, antalet är dock ännu ej dokumenterat. Därför kommer nu en liten sammanställning av de senaste:

22 april 2006: Håkan Roswall i matchen mot Rotebro borta (3-3)
14 augusti 2008: Jens Eklöf borta mot Sundbyberg (6-1 seger)
9 maj 2009: Göran Dahlberg borta mot Djursholm (4-1 seger)
16 maj 2009: Jens Eklöf hemma mot Bele Barkarby (3-1 seger)
13 juni 2009: Jonas Pasthy hemma mot Danderyd (8-0 seger)
7 augusti 2010: Nils Pasthy hemma mot Djursholm (7-1 seger)
9 oktober 2010: Göran Dahlberg borta mot FG86 i kvalet (5-3 seger)
2 juni 2012: Markus Mild borta mot Råsunda (8-0 seger)

Med tanke på att så många saknades sedan förra derbymatchen, fick Ludvig Svensson och Pontus Tavemark bli premiärlejon mot Danderyd. Pontus, som en av de yngsta i en A-lagströja i modern tid. Pontus fyllde 16 år den 30 juli, men Kevin Wargh Meehan var bara 15 år, 8 månader och 7 dagar när han gjorde sin premiär för några år sedan (2008). Ludvig som pluggar i Lund, kommer närmast från fd Täby IS.

När vi ändå är inne på statistik och historik, noterar Loberg att Mikael Sten vid sitt 4-0 mål också gjorde Viggans 2.600:e mål. Den 17 september 2011 gjorde Gaston Nunez Viggans 2.500:e mål, på straff mot Ängby. Max Lind Stjernfelt hade år 2000 gjort Viggans 2000:e mål, när Viggan besegrade Stockholmspolisen med 4-2 den 16 september. (Spångas 3-1 mål i söndags innebar också att det blev Viggans 2.400:e insläppta mål).

Förutsättningarna inför matchen var alltså att Viggan saknade ett flertal spelare, medan Danderyd kom lätt segerrusiga till Hägernäs, efter att på onsdagen ha besegrat division 2-laget Karlberg i ena Stockholm Cup semifinalen. Dessförinnan hade Danderyd spelat oavgjort mot Kista Galaxy och slagit Bollstanäs och skulle vid derbyseger få lite luft under fötterna i tabellen. Viggans torsk mot Spånga söndagen innan sved fortfarande hårt i skinnet.

Frågan var nu om Danderyd skulle segla vidare med vind i seglen, eller om den trötthet som onekligen genererats från det hårda matchandet, skulle hinna ifatt dem. Ja, den första halvleken var en riktigt trist derbyakt, där Viggan dock var laget som svarade för det mesta och bästa, även om inget var direkt imponerande.

Efter sju minuter skapar man sin första hörna, på vilken en riktigt bra chans skapades, när Tauer på grund av ett strumprullsliknade skott, får se bollen smita utanför. Viggans fetaste chans kommer sex minuter senare, dock fortfarande utan att det tillkännages några förändringar på matchtavlan.

Minuten efter, i den 14:e, trycks Mackan Flodmark ned inne i straffområdet, nedlagd av Antons storebror Kennie, men domaren valde att inte lyssna på Viggans protester. I den 20:e får Viggan en ny hörna, som Anton nickar över. Två minuter senare är det dags för ännu en hörna, men även den resultatlös.

I den 26:e får Danderyd sin första hörna och det var först nu som Danderyd visat framtassarna och får under en femminutersperiod Viggan att hamna på bakhasorna, och det var egentligen också enda gången under matchen, som man satte press på hemmalaget.

I den 34:e minuten lägger Göran en ormdödare, som dock överraskar de flesta, men inte Martin Persson i Danderydsmålet och han hinner ner för att styra bollen till hörna. Även denna hörna blev likt de andra resultatlös. I den 39:e får Viggan till ett riktigt bra skolboksanfall, där Larry driver fram bollen och passar Glenn, som springer sig fri. Dessvärre springer Glenn för fort och får bollen bakom sig.

Med en gäspning kan man konstatera att detta dunderderbys första halvlek blev en riktig sömnig tillställning och kravet på mål restes från flera håll på läktaren. Efter 45 minuters spel kändes det dock definitivt som att Viggan skulle vara det lag som låg närmast ett ledningsmål.

Många frågar sig säkert vad det bjöds på inne i Viggans omklädningsrum under pausvilan och förmodligen tog man också fram katekesen, för att idka högläsning ur densamma, ty andra halvleken fick en riktig rivstart. Redan under den första minuten är Viggan en hårsmån från att göra mål, sedan Glenn (det kan även varit Denny, då bägge är lintottar och på håll likartade) skjuter strax utanför.

Det andra försöket kommer inte långt efter. Nordine slår en lång crossboll till Mackan, som susar fram på högerkanten och in mot straffområdet och gör där ett inlägg som blockeras, men på det andra försöket når passningen fram till Mikael Sten, som står strategiskt placerad inne i slottet och gör inget misstag utan skjuter bollen upp i nättaket.

Detta var alltså i den 47:e minuten och i den 50:e kan så Glenn, lätt stressad av att han snart skall avvika till ett nära anstående bröllop, i ett mycket bra läge avlossa stora kanonen, men Martin lyckas styra bollen till hörna, vilken även denna blir resultatlös. I den 54:e antecknas Danderyd för sin enda egentliga farlighet, och David i Vigganmålet tvingas då att sträcka på sig, för att tippa det välplacerade skottet till hörna.

Ännu en Vigganhörna i den 58:e, men det har gått lite slentrian i dessa, varför inget händer, annat än i minuten efter, då Jan Tauer skapar sig ett jätteläge och alla har redan diskonterat 2-0 till Viggan, men den gode Tauer tar fel på in- och utsidan av burgaveln, varför skottet hamnar i utsidan.

Ny Vigganhörna i den 62:a frambringad av en Mackanansträngning, som i sin tur leder till två ytterligare hörnor och till skribentens oerhörda frustration blir även de utan tillstymmelse till farlighet. Bättre går det då i den 66:e minuten, då Sten kan stänka in 3-0, efter en äkta Pied en Manège, som ställer Nisses bror, Jonas Pasthy, och Sten bredsidar in bollen bredvid Martin Persson. Ett balettnummer från Stens sida helt enkelt!

Tre minuter senare, i den 69:e, håller sig Sten ånyo framme i straffområdet, där han efter ett initiativrikt anfall från Larry, kan mottaga bollen och sedan hårt leverera den mot mål, men Martin halvräddar och på returen, som fångas upp av Denny, kan denne ur en synnerligen snäv vinkel, förpassa bollen in i det övergivna målet och ställningen var plötsligt 3-0 till Viggan.

I den 73:e minuten är Larry åter i farten och passar in till Sten, som inte gör någon besviken, utan trycker skoningslöst in 4-0 upp i nätmaskorna och segern är nu definitivt inom räckhåll. Man skall dock ha i bakhuvudet, att Viggan för en vecka sedan ledde med 1-0 när ca 20 minuter återstod, men fick ändå se sig besegrade med 4-1 mot Spånga. Men det var då det.

Viking Peterson, som dagen till ära prydde programomslaget, vill inte vara sämre han och i den 75:e minuten avlossar han ett välplacerat skott, som dock stryker just utanför stolpen. Även om Danderyd nu springer på hörntänderna, lyckas man ändå få ihop två hörnor i den 78:e minuten, en minut efter att Viggan bränt sin 10:e hörna, något man även skulle upprepa i den 83:e minuten.

Om man nu skall försöka hitta något negativt denna positiva dag, så är det väl att man under den första halvleken misslyckades med den där allra sista passningen, som skulle ha kunnat resultera i något betydligt farligare, än vad som nu blev fallet. I den andra, i synnerhet, slogs alltför många hörnor slentrianmässigt bort, tillfällen som normalt alltid skall skapa utmärkta målchanser. 11 hörnor utan någon enda egentlig farlighet ger underbetyg.

På den positiva sidan finns mycket att lyfta fram. Vi har hittat en forward som kan göra mål. Från att ha varit ytter och innerback, har Sten via mittfältet avancerat till den yttersta toppen i sin karriär, något han och vi skall vara riktigt stolta över. På de senaste fyra matcherna har det blivit tre vinster och en förlust, och Viggan har gjort 11 mål och släppt in sex, varav fyra mot Spånga.

Det finns mycket att vara nöjd med när man vinner och med tanke på att backlinjen blev nykomponerad, så skötte den sig mycket bra och släppte aldrig till några farligheter. Även mittfältet var till vissa delar nykomponerat, vilket också skulle visa sig vara ett bra drag, vilket i sin tur gör det mycket intressant att se hur man löser ensemblesammansättningen när fyra återvändare slåss om att få vara med i partituret till Vaxholmsmatchen på onsdag.