Kista Galaxy - Viggbyholms IK FF 3-1 (0-0)
Lördag 23:e augusti 2014, kl 16.00 på Ärvinge BP

Ärvinge IP tillsammans med Ängby IP, tillhör inte Viggans favoritanläggningar, främst kanske beroende på deras geografiska lägen, men också kanske på tidigare resultatmässigt mindre bra prestationer. Hursomhelst, båda arenorna har konstgräs, något som inte heller verkar vara Viggans favoritunderlag.

Dagens möte med Kista Galaxy, på just en av dessa arenor, Ärvinge IP, hade med andra ord inte setts fram emot med någon överdriven entusiasm, särskilt inte med tanke på att det tidigare mötet varit osedvanligt jämnt. Tre man hade dessutom fallit bort ur rullorna sedan Vaxholmsmatchen på onsdagen, Nordine, Brogren och Sten, den sistnämnde med axeln ur led. Även Zacco saknades på listan.

Istället hade Mackan Flodmark återuppstått, liksom Shpetim, som nu avtjänat sitt treveckorsstraff. Med andra ord så kunde bataljonen ställas upp ungefär lika slagfärdig som vanligt. Medvetna om Galaxernas flyfotade spelstil, hade Viggans generalstab vidtagit mått och steg i sin planering, för att undanröja de farligheter som annars skulle kunna uppstå.

Med tanke på Nostradamus profetia tidigare i veckan, som också dessvärre infriades, när Vaxholm lyckades äta upp en 2-0 ledning inom den förutsagda kvarten, var man ju givetvis nervös över vilka profetior som kunde föreligga inför dagens match. Med oraklets osvikliga oklarhet, förvissades man om att segermålet skulle komma inom den sista kvarten av matchen. Det framgick då förstås inte vilket lag som skulle stå som vinnare.

I det förra mötet med Kista Galaxy hade Viggan tagit ledningen med 1-0, för att sedan få se det utjämnat genom en straff i den 65.e minuten och därefter förbytt i ett underläge, endast tre minuter senare, innan Anton kan nicka in 2-2 på övertid. Med tanke på att Viggan, både mot Spånga i höstomgångens inledande match, fått se sin ledning rinna ut i sanden, liksom mot Vaxholm senast, så var man ju lite till mans förvarnad denna gång, trodde man.

Trots Viggans snöpliga förlust mot Spånga och poängtapp mot Vaxholm, men genom vinsten mot Danderyd förra lördagen, lyckades man ändå hänga med de andra lagen i toppen, mycket tack vare att en del övriga resultat gått Viggans väg. Mot den bakgrunden var dagens drabbning av extra stort intresse, då Galaxy låg på samma poäng som Viggan, må vara med bättre målskillnad, varför poängfördelningen denna dag skulle påverka tabellens fortsatta utseende.

Trots de snöpliga poängtappen som nämnts ovan, har det inte funnits någon som helst anledning att klaga på vare sig inställning eller spel och inför dagens match syntes stämningen lika god som någonsin och drömmen om tre poäng närdes därför helhjärtat av samtliga i omklädningsrummet. Detta trots att ett blytungt fuktigt molntäcke täckte hela området där det skulle avgöras. Denna gång var dock molnen helt av meteorologisk karaktär.

Trots det snabba underlaget, katalyserat av en snabb skur direkt innan avspark, vilket skulle kunna gynna Galaxerna, var det Viggan som steg fram. Det var Lundastudenten Ludvig Svensson, som i den tredje minuten, med viga steg satte fart på högerkanten, för att senare skära in mot mål, men som då upphanns och nedfälldes, just utanför straffområdets begränsningslinje. Frispark! Lite oklart om det till sist var Denny eller Tauer som avfyrade skottet, men det rikoschetterades till hörna. Ett bra försök från Ludde och en lika bra frispark, trots det uteblivna resultatet.

Kista Galaxy må ha varit det mest flyfotade laget och som också antecknas för det mesta bollinnehavet vid matchens slut, men när det gäller direkta avslut var de inte lika effektiva. Detta till trots gjorde man ändå tre mål, där dock Viggan osjälviskt bidrog till de två sista. Galaxy vann också, lite förvånande, med tanke på Viggans tidigare historik, hörnstatistiken med 7-2.

Sålunda har man en sådan i den 5:e minuten, medan Viggan får sin första redan minuten efter. I den 10:e har Galaxy en ny, som skapar en hel del oro i det röda lägret, men där bollen till sist rensas bort av, förmodligen Anton, att döma av spelarens längd. Det var väl egentligen en av de få riktiga chanser, som man skapade, bortsett från nickmålet. De två övriga målen känns lite mer dubiösa.

Stort bollinnehav kan lätt ge en imaginär känsla av övertag i matchen, men med tanke på Viggans strategi och hermetiska försvar, i kombination med rappa kontringar, ser man snart att det ger en felaktig illusion. Vid en av dessa rappa offensiver, när Mikael Houlst förser Glenn Jonsson med en boll i det ena hörnet av straffområdet, stiger pulsen dramatiskt. Glenn får i och för sig på ett perfekt skott, men det tar på målvakten.

Men Glenn ger sig inte. Tre minuter senare befinner han sig i princip i samma ruta som tidigare och lyckas även denna gång få på en riktig rökare, men får se skottet stryka just över. Bägge dessa lägen må arkiveras under rubriken ”synnerligen feta chanser”. I övrigt händer inget nytt på fronten, annat än att man utbyter hörnor. Galaxy har en i den 19:e och Viggan en i den 25:e minuten.

Galaxy har även en i den 35:e och detta är ofta resultatet av att man skickligt utnyttjar sina reptilsnabba yttrar, som växelvis besvärar det röda försvaret. I den 42:a har man sålunda utnyttjat en av dess kantlöpare, som avslutar sin rusch med att slå bollen i David Jesperssons vänstra burgavel, den yttre förstås.

Även om de bägge lagen tillämpar olika taktik och det okulärt ser ut som Galaxy, med sitt större bollinnehav, skulle ligga lite närmare poäng, så är det helt oförutsägbart vart poängen slutligen skall hamna. Vid halvtidsvilan kan man konstatera att Viggans strategi har fungerat och det är också med stor förtröstan man kan gå ut till andra halvlek.

Då bägge lagen jagar poängen, så påverkar det även kvalitén på spelet och just nu är det inget skönspel som uppvisas, där felpassningar ofta är förekommande, samt alltför ihärdigt bollhållande/dribblande innan bollen skickas vidare. De inledande 10 minuterna går i Galaxys favör, med bl a en hörna och ett skott över.

I den 60:e minuten lägger Glenn ett fint inlägg, som Houlst hoppar upp och nickar på, men bollen går för högt över, för att det skall kunna ses som en bra chans, men läget däremot var det inget fel på. När det gäller prickskytte, så lär Galaxy knappast få några medaljer, då de skjuter lika illa, som de är bra med sitt passningsspel. Viggan å sin sida var duktiga på att skjuta hårt och rätt denna gång, även om inte alltför m ånga lägen bjöds, men passningsspelet däremot lämnar fortfarande en hel del att önska.

Många är nog vid det här laget inställda på ett oavgjort resultat och skulle nog fortfarande vara det, om inte Galaxy fått en hörna i den 73:e minuten. Lite snopet dök en omarkerad Galax upp från klar himmel och nickade in 1-0, vilket kom som en liten överraskning för de röda, verkade det som.

Minuten efter drabbas Viggan av ytterligare ett bakslag, då Markus Flodmark bryskt trycks in i en plåtinklädd belysningsstolpe, med sylvassa kanter, vilket medförde att Markus arm skars upp, med rikligt blodflöde som följd. Ambulans måste tillkallas och för Markus del slutar det med sjukhusbesök och sex stygn.

Med Nostradamus profetia hängande över sig, börjar man undra om det var Galaxy som skulle slå in segermålet den sista kvarten. Men fyra minuter senare befinner sig Viggan på motståndarnas planhalva och har tilldömts en frispark, som skall exekuteras av Glenn.

Om inte 22 man, så var det ändå proppfullt inne i Galaxys målområde, när bollen väl slås och man kan se elden i de rödas ögon, när alla går för att trycka in bollen i mål. Den som får den stora lyckan att sätta sin panna på bollen är Denny Nordén, som otagbart skallar in kvitteringen. 1-1 och ordningen återställd. Mindre än en kvart kvar och man undrar vad Nostradamus egentligen menade.

Den adrenalinkick som detta medförde för Viggan blev påtaglig och nu gick man för alla poängen. Galaxy utsätts nu för den ena storoffensiven efter den andra och i den 86:e är Mikael Houlst ytterst nära att bli matchhjälte. Glenn, igen, har lagt in en passning som Houlst, i ett jätteläge mitt framför mål, hoppas kunna skalla in. Bollen går dock just över ribban. Men ett jätteläge var det!

Sedan händer det som inte ens händer på bio. I ett till synes ofarligt läge nere vid Viggans kortlinje, lyckas en Galax tråckla sig fram och på ett än idag oförståeligt sätt få in bollen mellan David och stolpen, från en vinkel som knappt kan ha varit uppmätbar, åtminstone syntes det så från sidan. 2-1 och bara två minuter kvar av ordinarie matchtid.

Med tanke på Markus skada fortsatte spelet några minuter på övertid. Det absolut sista som händer i matchen, innan domaren blåser av, är att Galaxy gör 3-1, efter det att man serverats detta tillfälle på ett silverfat, genom en fadäs som de inblandade förmodligen helst vill slippa se på youtube eller på sociala medier.

Viggan gör ännu en bra match utan att få med sig de poäng, som man både behöver och gör sig förtjänta av. Den här gången var det Viggan (igen) som fick bita i det sura äpplet. Förra gången var det Galaxy. Men även motståndarna tyckte att ett oavgjort resultat inte hade varit helt orättvist.