Viggbyholms IK FF - Bollstanäs SK 2-1 (1-0)
Lördag 30:e augusti 2014, kl 13.00 på Hägernäs BP

Slutet gott, allting gott! Ja, så kan man väl sammanfatta matchen mellan Viggan och Bollstanäs. Bollstanäs fick nu veta hur det känns att bita i det sura äpplet, något som Viggan fick erfara den 18 maj borta på Bollstanäs IP. Den gången hade Viggan tagit ledningen med 1-0 efter 64 minuter, sedan Viking Peterson slagit in en straff. Då blev glädjen dessvärre inte långvarig. Bara tre minuter tog det innan Bollstanäs kvitterade till 1-1, vilket också blev slutresultatet.

Denna gång höll Viggan på att råka ut för samma nesliga västgötaklimax, efter det att man lett matchen från den nionde minuten fram till Bollstanäs kvittering i den 84:e minuten. Skulle historien upprepa sig? Nej! Den skulle inte det. Tack vare Antons eminenta luftherravälde, kunde Viggan nu få in det välförtjänta segermålet, även om det dröjde till den 87:e minuten. Om Viggan hade förlorat denna match hade det varit oförklarligt.

Historiskt sett har Viggan haft mycket svårt mot Bollstanäs och det är endast på hemmaplan man lyckats komma till tals med motståndarna och så blev det också denna gång, även om det satt onödigt långt inne. Denna årgång av Bollstanäs håller dock inte samma mått som tidigare år, något deras facit understryker. Fem raka förluster under höstsäsongen, må vara med uddamålet varje gång, vittnar om ett lag i knipa.

Detta scenario är dock något som Viggan är väl bekant med, efter att ha genomlidit samma process under såväl 2012 som 2013, då det var väldigt svårt att få till det, med Damoklessvärdet hängande över sig hela tiden. Viggan har dessutom aldrig varit ett höstlag, något man nu verkar vara på väg att förändra. Av höstens fem matcher, har man i och för sig förlorat två, har en oavgjord (må vara lite onödigt), men man har också vunnit två matcher. Så något är uppenbarligen på gång.

Viggans vinst kanske inte var så uppseendeväckande, om man tar i beaktande att av Viggans nio nu spelade hemmamatcher, har man vunnit sex, spelat oavgjort i två och endast förlorat en match, vilket är ganska imponerande. Men så har också de flesta matcherna spelats på naturgräs. Målskillnad: 18-9. Poäng: 20.

På bortaplan ser det inte lika imponerande ut: Av åtta matcher har man endast vunnit en (mot Danderyd på naturgräs) och spelat fyra oavgjorda samt förlorat tre. Målskillnad: 12-19. Poäng: 7. Men så har också de flesta matcherna spelats på plastgräs, vilket kanske förklarar en hel del. Ja, det var lite bakgrund till drabbningen mot Bollstanäs SK, lördagen den 30 augusti.

Bollstanäs var med sin jumboplats i skriande behov av poäng för att kunna utmana Danderyd och Rissne om en fortsatt plats i finrummet, varför alla i Viggan var väl medvetna om att det skulle bli en riktigt tuff utmaning. För övrigt finns det inga som helst lätta matcher i årets upplaga av division 4 norra.

Viggan öppnar friskt och kan tillskansa sig en hörna redan efter två minuters spel, vilken dock rinner ut i gräset. Bättre går det dock i den 9:e minuten, då Martin Brogren tar för sig på vänsterkanten, dit han omplacerats efter diverse underskott i det ordinarie spelarmaterialet, som normalt brukar husera på denna kant. Från dryga 30 meter avlossar Martin ett sk kombinerat lobbskott, vars bana med den perfekt uträknade elevationsvinkeln, 27,6 grader, beskriver en utsökt parabel i luften, som får sin ändpunkt i Bollstanäs nätmaskor. 1-0.

Det var nog inte en så lite stolt Martin, som fick se sig omgärdad av glada medspelare, efter denna eleganta soloprestation. Viggan hade ånyo tagit ledningen i en match, men med historiken väl klar för sig, visste man att det är lång tid kvar innan domaren blåser av matchen.

Tre minuter efter den lyckliga tilldragelsen har Bollstanäs sitt första och enda skott på mål under den första halvleken. Det var så väl placerat att David Jespersson i Vigganmålet fick sträcka på sig för att freda sin bur, men i övrigt hade han en lugn dag på jobbet, åtminstone i första halvlek.

Mikael Houlst, som sedermera kom att utses till Matchens Viking av Gamla VIK:are, gör nog en av sina mer imponerande aktioner i sin karriär, då han i den 13:e minuten fintar bort ett antal Bollstanäsförsvarare, inkluderande självaste Dolkow, innan han som pricken över i:et försöker sätta bollen i mål. Dessvärre går skottet precis över ribban, men ack var elegant det hade blivit om han hade fått avsluta med ett mål där.

I det här läget råder det ingen som helst tvekan om var poängen skall hamna denna eftermiddag, då Viggan verkar ha helkontroll på tillställningen. I den 23:e skapar Viggan ett riktigt bra anfall, som dessvärre inte får något riktigt avslut, men vackert var det. I den 27:e gör Erik Flodmark med bravur ett antal finter, som ställer Bollstanäsförsvaret, men skottet stryker över ribban.

I den 30:e minuten spelar Göran Dahlberg fram Nordine Baraka på högerkanten och denne skär in mot målet och med bara ett fåtal meter från buren, avlossar Nordine ett skott, som emellertid endast kan rubriceras som en pysare och som dessutom går i burgaveln. Där var nog de flesta helt inställda på att Nordine skulle göra sitt första mål i år.

Fyra minuter senare har Viggan ytterligare ett riktigt bra anfall, där f.ö. Erik utmärkte sig igen. Mycket Viggan är det, även om Bollstanäs kämpar med näbbar och klor, men längre än till utanför straffområdet kommer man aldrig, detta mycket beroende på Viggans hermetiskt tillslutna försvar, som till en del var nykomponerat denna dag.

Under rubriken missade målchanser, får nog även Denny Nordéns försök i den 40:e minuten föras. Den kan nog bli en klassiker, då endast Nietzsche lyckats med detta tidigare. Houlst spelar fram Denny direkt framför mål och vi talar om ca två meter från mållinjen, men trots detta minimala avstånd lyckas Denny få till en elevationsvinkel på strax under 90 grader, för hur skall man annars kunna förklara att han lyckades skjuta över i detta läge.

Viggan avslutar halvleken med två hörnor i den 44:e minuten och sedan går alla belåtna ut till halvtidsvila och det fanns inga som helst moln, som skulle kunna störa utgången i denna match, bortsett från SMHI:s då, som hängde tätt däruppe. Bollstanäs var trots sitt utsatta läge inte lika giftiga denna gång, som man var i vårmötet. Viggan å sin sida var riktigt på hugget och den fina inställningen från tidigare matcher fanns innanför varje tröja.

Viggan blixtöppnar även i den andra halvleken och redan efter två minuter spelar Houlst in till Nordine, som knappast kan få ett bättre läge, då han serveras bollen på ett silverfat i området vid straffpunkten, men den gode Nordine har inget flyt med sig denna dag och han skjuter därför över i detta jätteläge. Här hade nog de flesta redan ritat in 2-0.

Bollstanäs, väl medvetna om sitt utsatta läge, har haft krigsråd i pausen och lägger nu i alla växlar som man har och skapar genom ett visst osmotiskt tryck tre hörnor på raken, i den 50:e, 52:a och 56:e, men trots detta känns ingen oro i kroppen, vare sig hos Viggan eller bland åskådarna. Viggan kontrar med en hörna i den 59:e, men i övrig skapas inget särskilt, annat än i den 65:e, då Houlst har ett jätteläge att öka på ledningen, men hans nick går just utanför.

Viggan har en hörna i den 71:a minuten, men redan i minuten efter får Bollstanäs sin fetaste chans, där Jespersson tvingas till en fotparad på ett soloframträdande från Bollstanäs sida. Det var Bollstanäs andra riktiga försök på hela matchen så här långt och då plötsligt kände man att en 1-0 ledning ändå är ganska skör, något man om inte annat fått känna på i tidigare matcher.

I den 73:e minuten är Shpetim, som endast varit inne i fyra minuter i manegen, igenom Bollstanäsförsvaret och är ytterst nära att överlista målvakten. I den 79:e lägger Henrik Zacco från vänsterkanten in en perfekt passning till Nils Pasthy, som får på en riktig kanonträff, men målvakten lyckas få ett finger på bollen så att den tar i ribbans överkant till hörna.

I den 81:a har Brogren ett bra läge, men det hela utmynnar i en hörna. Nio minuter kvar och tre poäng hänger på kroken. Men blott tre minuter senare, i den 84:e, är Dolkow i Bollstanäs framme och sätter in kvitteringen, varvid det känns som rullgardinen går ner och mörklägger tillställningen. Har vi varit med om detta förut? Svaret är ett tveklöst JA.

Men när nöden är som störst är räddningen som närmast. I den 87:e får Viggan en frispark, som Brogren (sägs det) lägger från högerkanten och så småningom hamnar bollen på Anton Johnsons huvud, från vilket bollen otagbart rikoschetteras in i mål. Vigganledning med 2-1, vilket är mer än rättvist. Anton har dessutom dominerat luftrummet under hela matchen, så målet var ju på så sätt egentligen ingen överraskning.

Bara tre minuter kvar och nu är segern bärgad. Tror man. I den 89:e minuten får Bollstanäs en hörna och efter den uppstår fullständig kalabalik nere hos Jespersson i Vigganmålet och nu är det lite Viggan mot Dolkow, där den senare kämpar frenetiskt för att få in bollen. Dessvärre finns inga tillförlitliga ögonvittnen, som kan återge vad som egentligen hände, men det sägs att bollen tar i stolpen och ut, sedan bl a Anelis Redzic tagit en halvnelson på Dolkow för att förhindra dennes möjligheter att bli Viggans baneman.

Äntligen blåser domaren av matchen och Viggan står som segrare med 2-1, men det var på håret och för en gångs skull var det Viggan som fick dra det längsta strået. Hade utgången blivit en annan, så hade det varit bra långt från rättvist. Man kan knappast anklaga Viggan för att ha haft flyt i denna match, om man nu väger in alla chanser som man inte lyckades utnyttja. Totalt sett ytterligare en kanoninsats av Viggan, där man trots avsaknad av tre ordinarie spelare, lyckades sy ihop ett riktigt homogent gäng – igen.

Nästa lördag står Rissne på menyn och det kommer säkert att bli en lika stor nagelbitare som dagens match med tanke på Rissnes utsatta position. Fortsätter Viggan på den inslagna vägen så är man nu med i kampen om tätpositionerna i tabellen, vilket gör hösten extra intressant.

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19 Bild 20 Bild 21 Bild 22 Bild 23 Bild 24 Bild 25 Bild 26 Bild 27