Rissne IF - Viggbyholms IK FF 1-5 (0-2)
Lördag 6:e september 2014, kl 15.00 på Rissne IP

Viggans utbyten med Rissne kan räknas på ena handens fingrar och förra året var det första gången lagen möttes, (4 okt 1998, vinst borta med 2-0 (0-0), Lobergs inlägg) åtminstone i modern tid och bägge gångerna var det Viggan som drog det kortaste strået. Förlust i bägge matcherna, 0-1 och 1-2, något som dessbättre har justerats i år med hemmaseger 2-0 och nu senast storseger med 5-1 borta på Rissne IP.

Även om en stor del av styrkan från förra året återfinns i dagens upplaga av Viggan, så har truppen förstärkts och homogeniserats på ett synnerligen effektfullt sätt. En stor skillnad mot förra året är att truppen nu är såväl bredare som bättre. Ingen höjer sig över mängden, utan alla är delar i ett välfungerande maskineri.

Ett exempel på detta är målskyttet. I matchen mot Rissne var inte mindre än fem spelare inblandade i målskyttet och i skytteligan toppar nu Viking Peterson med fem gjorda mål, varav fyra effektuerats via straffar. Övriga målskyttar ligger strax bakom, med ett lika blygsamt skytteresultat, 3-4 mål per man, vilket i sammanhanget måste ses som en styrka, då man inte är beroende av någon soloartist. Ändå ligger Viggan i den absoluta toppen, när det gäller målfabrikation i serien.

Till matchen saknades tre man, som brukar ingå i en startelva: Martin Brogren, Markus Flodmark och Göran Dahlberg, men trots detta kunde ett lika starkt lag ställas upp på benen, liksom att bänken kunde fyllas med högkalibriga spelare. Frågan var nu bara om Viggan skulle kunna vända på den ganska negativa bortatrend som utvecklats under säsongen.

Jo, det kunde man och efter nio spelade bortamatcher har man nu skrapat ihop 10 poäng efter två vinster, fyra oavgjorda och tre förluster och en sammantagen målskillnad på 17-20. På hemmaplan ser det betydligt bättre ut: 20 poäng på nio matcher efter sex segrar, två oavgjorda och endast en förlust och med målskillnaden 18-9.

Viggan har nu på hösten tagit nio poäng mot de lag som ligger i botten och som kämpar med näbbar och klor för att hålla sig kvar: Danderyd 4-0; Bollstanäs 2-1 och nu senast Rissne 5-1. Dessvärre har man hittills, lite onödigt måste väl ändå tilläggas, tappat poäng i de tre mötena mot topplagen: Spånga 1-4; Vaxholm 2-2 och Kista Galaxy 1-3. Ganska klen utdelning med tanke på hur matcherna såg ut.

Trots detta finns Viggan fortfarande med i toppracet och frågan är hur långt det kommer att räcka, men med tanke på hur spelet oftast sett ut, är man väl värda en plats i solen och inget är omöjligt om man kan fortsätta på den inslagna vägen, med en härlig inställning och den nyvunna förmågan att göra mål, även om det fortfarande missas alltför många chanser.

Matchen mot Rissne då? Jo Rissne, som kämpar för livet nere i bottenregionen, satsade allt på ett kort och inledde de första minuterna med en rivstart, som dessvärre för deras del snart rann ut i sanden, även om man hann med att få ett skott utanför, som kändes lite obehagligt. Men Viggan finner sig snabbt och kan redan i den fjärde minuten, efter fint jobb av Glenn, som utmynnar i ett inlägg från Erik vilket skapar massiv oro i Rissneförsvaret.

I den 8:e minuten lägger Tauer en frispark från vänsterkanten, som når Houlst vid bortre stolpen och denne nickar skickligt mot mål, men bollen går så småningom vidare till en klunga Vigganspelare, Sten, Viking, Denny och Glenn, där den sistnämnde lyckas peta in bollen och ger Viggan en 1-0 ledning. Det märktes ofta att Rissne var riktigt oroliga när det drog ihop sig till inlägg framför mål.

Ett sådant tillfälle var exempelvis i den 15:e minuten, då Tauer lägger en frispark som Anton i och för sig nickar över, men ett farligt läge blev det ändå. Bättre går det istället i den 18:e, när Glenn, som var högeffektiv under den första halvleken, gör ett av sina patenterade inlägg från vänsterkanten till Denny, som med en perfekt avvägd nick i straffområdet, får se bollen beskriva en parabolisk bana, som slutar med att den tar i ribbans underkant och via målvaktens rygg in i mål. 2-0 till Viggan.

Rissne antecknas inte för mycket under denna halvlek, bortsett från en hörna i den 21:a och ett skott över i den 25:e. Viggan har en frispark som väser utanför i den 25:e. Men det är Viggan som har totalkontroll över matchen och imponerar stundtals med en del eleganta spelkombinationer, som skapar öppningar i Rissneförsvaret. En sådan kommer i den 30:e minuten.

Houlst, som var riktigt på hugget denna dag, får en djupledsboll att springa på och hade det inte varit så att Rissnebacken sträckt upp handen, för att hindra bollbanan, så hade Houlst blivit sopren med målvakten. Domaren lät dock spelet fortsätta, men Houlst förutsättningar hade nu försämrats något och hans målförsök räddas lite turligt med en fotparad av målvakten.

Här finns utrymme för lagtolkarna huruvida detta inte borde ha blivit föremål för en frilägesutvisning, men domaren nöjde sig med ett gult kort för denna förseelse. Men Viggan har nu matchen i sin hand och man väntar ivrigt på att det också skall ge ytterligare utdelning i målprotokollet och chanser kommer.

I den 32:a lägger Houlst en perfekt passning in direkt framför mållinjen, där en målhungrig Nordine Baraka håller sig framme, för att styra in bollen mellan målvakten och stolpen. Men liksom i förra matchen, har Nordine inte den där turen med sig som behövs för att hamna i målprotokollet. Han styr bollen på fel sida av stolpen.

Två minuter senare har Viggan ytterligare ett mycket bra anfall, där Houlst och Glenn, som båda denna halvlek var extremt alerta, ånyo utsätter Rissnes försvar för en svettig pärs. I den 38:e antecknas Rissne för en frispark, som Jespersson dock enkelt boxar ut till ingenting, men annars hade Rissne som sagt inte mycket att erbjuda denna halvlek.

Halvleken avslutas med två eminenta målförsök. I den 42:a lägger Glenn ett bra inlägg just framför mål, där Denny bara är en tånagel ifrån att peta in bollen. Två minuter senare är det Vikings tur. Han får en passning till sig där han står i straffområdet och skall bara skyffla in bollen, men målvakten lyckas turligt få en fotundersida på bollen, varvid även denna chans kunde räknas bort.

Viggan ledde ju som bekant även med 2-0 mot Vaxholm och såg också då ut som färdiga segrare och när nu Viggan kan ta ledningen med 3-0 mot Rissne, efter fyra minuters spel in i den andra halvleken, kändes det som matchen var över. Houlst hade kämpat sig fri på högerkanten och gick för mål, men väljer ödmjukt att ge Viking chansen att slutföra attacken. Denne vill dock ha det perfekta avslutet och väntar och väntar på det rätta läget, innan han trycker upp bollen i nättaket. Snyggt mål!

Viggan brukar ha en period i andra halvlek, då man uppenbarligen går i depå, varvid de mest obehagliga situationer kan äga rum. Även så denna gång. Mycket nöjda med sin insats så här långt, sänker man varvtalet till ett minimum, upplevs det som. Detta samtidigt som Rissne satsar allt på ett kort och trycker upp större delen av laget, vilket gör att Viggan hamnar lite i brygga.

Sålunda kan Rissne efter sin reducering i den 60:e minuten med detta adrenalintillskott, satsa allt framåt för att försöka jämna ut såväl resultat som matchbild (Viggans akilleshäl brukar normalt blottläggs mellan den 60:e och 75:e minuten). Nu äger det mesta rum på Viggans planhalva och Viggan får ställa in sig på försvar med alla medel.

I den 62:a får Rissne en frispark, som Jespersson halvräddar och på returen är Rissne en hårsmån från att stöta in bollen i mål och det var faktiskt nästan skickligt att missa detta läge, då det var ett sk givet-mål-läge. Men Viggan kan andas ut, för ett tag. I den 67:e får Rissne en frispark som går över och Viggan har stora svårigheter att ta sig ur sin egen planhalva.

Men i den 68:e sticker dock Viggan upp som omväxling. Det är Nordine som får in ett inlägg till Denny, som i ett bra läge dessvärre får bollen lite snett under luggen, varför nicken går utanför, men ett riktigt bra läge var det. I den 69:e får Viggan en vänsterhörna som Glenn lägger, men skruven var för hård, så bollen går bakom mål utan att ha passerat Gå.

I den 73:e noteras Rissne för ytterligare en hörna och även om man trycker på så känns det ändå som luften i anfallen håller på att ta slut. Detta är också något som Viggan effektfullt utnyttjar och i den 75:e kan Anton sålunda frigöra sig på vänsterkanten och får enorma ytor att utnyttja. Denny som läser Antons avsikter är därför helt med på noterna.

Anton och Denny parallellspringer mot målet och när Anton och Denny får ögonkontakt, passar Anton över bollen till Denny, som väljer att inte utnyttja tillfället att bli tvåmålskytt, utan passar tillbaka till Anton, som trycker in 4-1 till Viggan. Synd att Viggan Video inte var med där. Detta mål var spiken i kistan och Rissnes krafter och motivation tar slut, medan Viggan pumpar på med nyinsatta friska krafter.

Zacco, den långe och gracile, kan i matchens absolut sista anfall, få se sig omkullvält inne i Rissnes straffområde, varför utgången av denna förseelse var given. Straff! Men då Viking, ordinarie straffexekutor, tio minuter tidigare hade bytts ut, fanns nu möjligheten för nya aspiranter till denna titel. Valet föll på Anelis Redzic, som bestämt stegar fram till straffpunkten och gör heller inget misstag, utan sätter bollen distinkt i nätmaskorna. 5-1 till Viggan, en välbehövlig och välförtjänt seger som också gav lite klirr i målprotokollet.

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19 Bild 20 Bild 21 Bild 22 Bild 23 Bild 24