Hässelby SK - Viggbyholms IK FF 2-4 (1-2)
Lördag 13:e september 2014, kl 14.00 på Hässelby Gårds BP

Viggan har knappast gjort sig känt som ett höstlag, åtminstone inte det senaste decenniet, men något verkar ha förändrats i år. Även om man har inkasserat två förluster under hösten, så har man på de hittills sju spelade matcherna, vunnit fyra och spelat en oavgjort, vilket genererat 13 poäng och en målskillnad på 19-13.

De senaste tre matcherna har dessutom gett 9 poäng och en målskillnad på 11-4, vilket är imponerande, särskilt som de två senaste matcherna varit på bortaplan och på konstgräs. Viggans facit på bortaplan i år har annars inte varit så imponerande: 3 vunna, 4 oavgjorda och 3 förluster, även om de senaste omgångarna förbättrat statistiken.

På hemmaplan ser det betydligt bättre ut: 6 vunna, 2 oavgjorda och endast 1 förlust och den förlusten kom just mot Hässelby (0-3), något man dock fick revansch för denna gång, genom segern med 4-2 borta på Hässelby Gårds BP. Även om Viggan idag inte har någon uttalad målspruta, så har man på bortaplan (10 matcher) gjort 21 mål och hemma (9 matcher) 18 mål.

Med totalt 39 gjorda mål är man näst bäst i serien, att jämföras med förra året, då man under hela säsongen gjorde totalt 35 mål. Viggan har som sagt ingen soloartist vad gäller målskyttet, men å andra sidan har man en hel kör av artister, som bidrar till att Viggan både syns och hörs när det gäller målfabrikation.

Efter helgens match seglade dessutom assistkungen Glenn med sina två mål upp på en delad förstaplats med Viking, bägge på fem mål vardera. I deras släptåg återfinns en trio på fyra mål: Anton, Sten och Houlst, tätt följda av Denny med tre mål. Jämnt så det förslår med andra ord.

Matchen mot Hässelby var Viggans andra raka bortamatch och den femte i höst och i de två senaste matcherna var man också tvungna att iklä sig det vita bortastället. Mot Rissne blev det med röda byxor pga materialbrist, något som förtjänstfullt rättats till inför Hässelbymatchen, då alla uppträdde i sina helvita rustningar.

I förra mötet mot Hässelby, liksom i bortamötet förra året, toköppnade Viggan matcherna men fick ändå se sig besegrade, sedan man tappat initiativet efter dessa resultatlösa öppningar. Nu gällde det helt omvända. Hässelby toköppnade denna gång och hade Viggan i brygga under de inledande 10 minuterna innan Viggan fick luft igen.

Redan efter två minuter blev det tilltrasslat framför Jespersson, nedan kallad Jeppe, vilket renderade i en hörna som Jeppe dessbättre kunde språngboxa ut (se bild). Med tanke på att Hässelby Gårds BP inte tillhör Viggans favoritarenor, så var det kanske inte heller så konstigt att Viggan uppträdde något förvirrat under inledningen.

Efter åtta minuter skapar Hässelby, nedan kallat HSK, ännu en hörna och det här var ju knappast den öppning man hade förväntat och när HSK minuten efter tilldöms en straff, så hörde man nästan hur rullgardinen var på väg ner. Men icke, ty här kom förändringen. HSK slår straffen i stolpens utsida och därmed tog också HSK:s övertag slut och förbyttes till det motsatta.

Med pånyttfödda krafter är det nu Viggan som tar över initiativet och i den 11:e får den alltid skjutglade Nordine Baraka ett gyllene tillfälle att ta igen vad han missat i de föregående matcherna, men lyckan står honom inte bi, utan det hårda skottet blockas till en hörna, på vilken Anton nickar just utanför.

Men Nordine skall få fler chanser. I den 16:e spelar Glenn fram Nordine, som i ännu ett bra läge, tar i för kung och fosterland, bara för att få se bollen susa skyhögt över ribban. Vid det här laget har Nordine onekligen tjänat ihop till ett mål, något vi hoppas kommer innan serien är över.

Viggan dominerar nu totalt och det är endast turen i kombination med viss oprecision från Viggans sida, som gör att Hässelby inte ligger under. I den 22:a gör Viking ett otal piruetter med bollen inne i straffområdet, för att liksom i förra matchen få till det rätta läget och när han väl fick det, strök bollen strax över målvaktens högra ribbkryss.

Minuten efter spelar Glenn fram till Denny, som vidarebefordrar bollen till Göran, som i sin tur klipper till så pass ordentligt att bollen susar upp i nätmaskorna (se bild). 1-0 till Viggan och det målet låg sannerligen i luften. Viggan fortsätter med sin hydrauliska press och i den 25:e minuten nicklobbar Houlst mot målvaktens högra kryss, men bollen hade för låg hastighet för att nå ända in i maskorna.

I den 28:e är Viking på piruetthumör igen och får på ett riktigt bra skott, som han dessvärre får se gå över. I den 30:e har Viggan ett jätteläge, sedan Nordine spelat in i klungan framför mål, men det hela rann ut i gräset och ledde bara till en hörna. Bättre skulle det dock gå i den 30:e minuten.

Tauer spelar då fram till Houlst, som blir helt fri (se bild) och lägger bollen iskallt mellan benen på målvakten, varvid Viggans ledning utökades till 2-0 och nu kändes det riktigt stabilt. HSK:s enda försök efter de inledande 10 minuterna, var ett skott som gick utanför i den 36:e minuten.

I den 39:e får Viggan ännu ett sk jätteläge, men Göran skjuter utanför. HSK får dock en gratischans i den 45:e, sedan Anelis spelat tillbaks till Tauer, som var siste man. Tauer drabbas av ett tillfälligt balansproblem och faller, varvid bollen går till en framfusig HSK:are, som i sin tur spelar fram till ännu en rödklädd, som blir sopren med Jeppe.

Innan det hinner bli mål, har det redan från Antons sida högljutt deklarerats att det rörde sig om en solklar offside. I samband med målet uppstår stor tumhult med Anton som främste agitator. Domaren, som inte ville lyssna på det örat, tilldömer Anton ett gult kort, vilket inte gjorde stämningen bättre. Efteranalyser ger vid handen att HSK:aren varit 1,5 till 2 meter offside. Men mål blev det.

Det var ju inte direkt det Viggan hade velat ha med sig in i omklädningsrummet, men så blev det nu ändå. Trots en synnerligen darrig inledning hade Viggan därefter totaldominerat matchen och borde kanske också ha gjort något mål till, men nu blev det istället HSK, som lite oturligt för Viggan, fick sista ordet. Efter denna totaldominans, var man ju övertygad om att man till den andra halvleken skulle plocka upp dirigentpinnen på samma ställe där man lagt den. Men icke så.

HSK inleder andra halvlek i tempo furioso och ger Viggan inget som helst andrum och redan efter tre minuter skapar man ett jätteläge, som borde ha blivit mål, om nu inte Jeppe gjort skäl för sitt apanage och det dessutom två gånger i samma sekvens och här avgjordes nog också matchen för HSK:s del.

HSK behåller initiativet och Viggan har riktigt svårt att komma ur detta grepp. I den 49:e får de en hörna och i den 53:e skapar man ett synnerligen bra anfall, som dock Jeppe stoppar till sist. Först efter 11 minuter kan Viggan komma till anfall och ett bra sådant, där Viking och Houlst ställer till stor oreda för HSK.

Nu har vi kommit till den 60:e minuten, vilket också är då Viggans Akilleshäl är som mest sårbar. HSK skapar då ett riktigt giftigt läge, vilket så småningom renderar i en hörna. Men sedan blir det tungt för HSK, då man i den 63:e drabbas av ett rött kort, sedan det andra gula kortet hållits över en synnerligen blond HSK:are.

Trots endast 10 man på planen, dristar sig HSK till att stå upp som vore man ändå 11 man och bjuder synnerligen hårt motstånd, vilket de skall ha stor kredd för och bara två minuter efter utvisningen så skapar man även ett bra läge. Men sedan tog krafterna successivt slut och Viggans tyngd började ge utslag.

I den 66:e skapar Viggan ett bra anfall, där Nordine avslutar med ett hårt skott (som gick över). Viggan har nu ett uppdämt behov av att pressa tillbaka och i den 72:e skapar man flera feta lägen i ett och samma anfall, men det hela mynnar ut i en hörna. Viggan hade dessutom i en tidigare sekvens fått ett mål bortdömt för offside. Men det skulle till sist bli utdelning.

I den 74:e kommer Erik fri på högerkanten och kan, precis vid kortlinjen, slå in en perfekt passning, som en framskjuten Glenn på ett elegant sätt sätter pannan till, så att bollen susar in i mål. 3-1 till Viggan och nu kändes det definitivt avgjort. Men det skulle komma mer.

Tre minuter senare spelar Viking fram till Glenn, som på sitt vanliga cirkusmanér tar sig fram på vänsterkanten, tills han finner den rätta skottmöjligheten. Efter alla sin ackumulerade assists, fick han så äntligen själv möjligheten att blanda sig i målskytteligans utseende. Ett perfekt skott och bollen går rakt upp i nättaket, vilket innebar 4-1 till Viggan. Saken var biff.

När fyra minuter återstår av matchen, tilldöms HSK en frispark utanför Viggans straffområde. Medan Viggans spelare står och sover och utbyter diverse samtalsämnen med motståndarna, smyger en HSK:are fräckt fram och slår in frisparken i mål, utan att en enda Vigganspelare är på det klara med att frisparken redan lagts. HSK-reducering till 2-4 alltså.

Viggan avslutar matchen med att Shpetim, i ett vad som närmast kan kallas friläge, skjuter strax utanför och senare kan Glenn spela fram Zacco, som skjuter över och sedan blåste domaren av matchen och Viggan hade således tagit sin tredje raka seger. Bortsett från inledningen av de bägge halvlekarna, så var det här Viggans match utan tvekan. HSK vann dock klart kampen om de gula korten med 6-1. Exakt det omvända gällde när lagen möttes på Hägernäs IP.

Nu är Viggan med i slutspurten på allvar, så får vi se hur långt det räcker, men fortsätter man så här, kan det räcka riktigt långt.