Viggbyholms IK FF - Kista SC 3-0 (0-0)
Lördag 4:e oktober 2014, kl 14.00 på Hägernäs IP

Den 4 oktober 2014 spelade Viggan sin sista match för säsongen och det fanns fortfarande en liten chans att man skulle kunna nå en kvalplats, men då gällde det att man dels vann mot Kista SC med åtminstone tre mål, samtidigt som Spånga förlorade med uddamålet och att Kista Galaxy förlorade.

Det var alltså förutsättningarna inför den sista matchen. Nu gjorde Viggan vad som krävdes och vann med övertygande 3-0, men Spånga spelade 0-0 mot Danderyd och Kista Galaxy slog Täby City med 2-1, vilket till sist grusade Viggans förhoppningar om en kvalplats. Viggan hade dock haft mycket i sina egna händer, ända fram till den lite snöpliga förlusten mot Enebyberg i omgången innan.

Förlusten där gjorde att man nu alltså hamnade i händerna på vad de andra lagen presterade i den sista omgången. När allt var klart hamnade Viggan nu till sist på en fjärdeplats, endast en poäng från tredjeplatsen och två poäng från den åtråvärda kvalplatsen. Detta blir Viggans tredje bästa placering under klubbens nioåriga närvaro i division 4, sedan man började där 2004. Att notera är att vid samtliga dessa tre tillfällen har Jocke Olausson stått vid rodret.

Under åren har Viggan aldrig gjort sig känt som ett höstlag, något som nu kom att förändras radikalt. Efter sommaruppehållet kunde man konstatera att Viggan efter 12 omgångar, hade skrapat ihop 18 poäng efter fyra vinster, sex oavgjorda och endast två förluster och skapat en målskillnad på 18-18. Med detta låg man på en sjätteplats, sju poäng upp till ettan Enebyberg men endast två poäng från ”tvåorna” Kista Galaxy, Hässelby, Vaxholm som alla låg på 20 poäng.

Det var alltså upplagt för ett riktigt ”rat race” när höstsäsongen startade. Först ut var Spånga på bortaplan och där började det bra, sedan Viking gett Viggan ledningen med 1-0 på straff i första halvlek. Att Viggan sedan tappade både ledningen och matchen måste nog hänföras till mindre bra förberedelser under sommaren. Det hela slutade med en för stor och för onödig 1-4 förlust.

Bättre gick det då omgången efter, då Danderyd krossades med 4-0 och när man ledde mot Vaxholm med 2-0 i halvlek, matchen efter, såg det riktigt ljust ut, tills de kvitterade till 2-2. Nästa kraftmätning var mot Kista Galaxy, en av konkurrenterna, och den slutade lika illa som mot Spånga, även om förlustsiffrorna skrevs till 1-3 denna gång, trots att ställningen var 1-1 med bara en kvart kvar.

Trots ett tapp på åtta poäng efter de inledande fyra omgångarna, hängde Viggan ändå med ganska bra i tabellen, och när man därefter vinner fyra raka segrar mot Bollstanäs 2-1; Rissne 5-1; Hässelby 4-2 och Blue Hill 1-0, var man plötsligt på en delad andraplats med Spånga på 36 poäng och med fyra poäng upp till ettan Enebyberg.

I den näst sista matchen förlorar man dock olyckligt med 0-1 mot Enebyberg och plötsligt låg vägen alltså inte lika öppen längre och trots en övertygande 3-0 seger i sista omgången, blev det till sist ”bara” en fjärdeplats. Jämfört med föregående år, så är det ändå en astronomisk skillnad, då Viggan var ytterst nära att åka ut.

Sammanfattning av året visar att Viggan under vårens 12 omgångar fick ihop 20 poäng och på höstens 10 omgångar 19 poäng. Av alla dessa poäng tog Viggan inte mindre än 26 poäng på hemmaplan: 8 segrar, 2 oavgjorda och endast en förlust. På bortaplan blev det 13 poäng: 3 segrar, 4 oavgjorda och 4 förluster.

Sammanfattningsvis gjorde Viggan alltså en riktigt helgjuten insats, något som kröntes av avslutningsmatchens övertygande 3-0 seger, där Henrik Zacco också gjorde sin sista match i Viggan efter 220 A-lagsmatcher. Med sina två mål i matchen lyckades han också tangera ett gammalt målrekord i Viggan, som innehades av Hasse Magnusson från 1998 och som löd på 129 mål.

I förra mötet mot Kista SC blev det 1-1, sedan Mikael Sten kvitterat på övertid, men den här gången gick det betydligt bättre. Även om den första halvleken var riktigt seg och inte mycket skapades, så fanns ändå moroten för Viggan att försöka vinna med åtminstone tre mål.

Viggan inledde piggast och skapade tre hörnor inom den första kvarten, där Brogren nickar mitt på målvakten vid den första, medan Houlst nickar utanför på den andra och vid den tredje får Viggan flera bra tillfällen med många skottförsök dock utan resultat.

Efter denna vassa inledning sjunker Viggan ihop något och låter Kista ta över kommandot. I den 21:a får de en frispark som Jeppe i Vigganmålet boxar ut till hörna och på den får man till en farlig nick som går över. I den 27:e lägger Tauer en bra frispark in i straffområdet, som Denny försöker utnyttja, men han blåses av för frispark.

Kista är bra på frisparkar och i den 30:e får Jeppe rycka in och knipa bollen. I den 36:e lägger Tauer en frispark från ca 20 meter som går över Kistaribban. Halvleken avslutas med en hörna för vardera laget, ingen utan resultat. Sammanfattningsvis en seg tillställning, där inget av lagen skapar några direkta farligheter annat några halvchanser.

Andra halvlek blev desto mer händelserik, där Viggan dominerar det mesta av spelet och redan efter en minut skaffar man sig ett bra läge, om än från ganska långt håll, men Tauers skott går högt över. Minuten efter håller sig Brogren framme, men skottet går mitt på Kistamålvakten.

I den 50:e minuten snor Houlst bollen från en försvarare och svarar för en ekvilibristisk framryckning på högerkanten, som han avslutar med ett skott som tvingar målvakten att slänga sig och stöta ut till hörna. Den hörnan resulterar i ytterligare en hörna minuten efter. Två minuter senare blir det ännu en hörna.

Nu är Viggan på G, något som också överenskommits inne i omklädningsrummet. I den 61:e minuten skickar Tauer en krossboll till Erik, som släpper till Houlst, som i sin tur lägger en vänsterbredsida, som målvakten kan ta hand om. Minuten efter har Göran ett bra läge, sedan han spelats fram av Denny, men skottet blockeras i sista sekund av en back med hörna som följd. I den 63:e släpps Henrik Zacco ut i manegen i ett desperat försök att hinna ifatt i Viggans målskytteliga, som vid detta tillfälle innehas av Hasse Magnusson på 129 mål. Zacco står vid detta tillfälle på 127 gjorda mål i karriären.

I den 69:e galopperar han fram på vänsterkanten och får på ett bra inlägg som styrs ut till en hörna, en av många denna eftermiddag. I den 73:e lägger Ibbe en passning från högerkanten, över till Brogren på den vänstra sidan, som i sin tur spelar fram till Göran, som med en tånagel ändrar bollens bana, så att den försiktigt rullar i stolpens insida och sedan sakta över mållinjen. Men mål blev det: 1-0!

I den 82:a fälls Denny i straffområdet och de flesta var nog helt övertygade om att domaren skulle blåsa för en solklar straff, inte minst Tauer. Men vad händer? Jo, Denny får gult kort för filmning. Ett synnerligen svårsmält domslut. Exakt samma situation, på samma plats, äger rum bara två minuter senare, men den här gången blev det inget gult kort när Mackan fälldes. Å andra sidan blev det ingen straff heller.

I den 85:e lägger Ibbe en intelligent löpboll till Tauer på högerkanten, som denne omvandlar till en parabollobb över den utrusande målvakten. Många håller andan om bollen skall hinna in i mål, men en tillskyndande back lyckas ändra bollbanan så att bollen går ut till hörna, till Tauers stora förtrytelse. På hörnan nickar sedan Zacco över. Men det skulle bli utdelning så småningom.

I den 87:e slår Tauer från vänsterkanten en lång krossboll över till Nodine, som nickar in framför mål, där den reslige Zacco uppehåller sig. Efter en fysisk höjdhopparduell, kan Zacco lämna målområdet som målgörare: 2-0. Även om inget av målen hittills var direkt klockrena, så räknades de trots allt som mål.

Zacco har nu fått vittring på en tangering av målrekordet och han erbjuds en sista möjlighet i karriären. Det behövs bara ett mål till. Vi befinner oss på övertid och Zacco har just fällts, alldeles utanför straffområdet. Zacco tar själv hand om frisparken. Publiken håller andan.

Muren står uppställd, med Tauer som enda röda inslag längst till vänster. I skottögonblicket lämnar Tauer rutinerat sin plats i ledet och skapar därigenom en liten lucka mellan muren och målvaktens högra stolpe. Zacco fattar galoppen och lägger en skickligt skruvad, ej alltför hård men väldigt välplacerad boll, precis i den uppkomna luckan.

Bollen går klockrent in i luckan och Viggan har gjort 3-0, precis vad som krävdes för att kunna vara med i kvalracet. Zacco har gjort sitt andra mål i matchen och med det så tangerade han även det gamla skytterekordet. Frågan är om han inte kommer att dyka upp en kvart till under nästa år, för att därigenom försöka bli ensam herre på täppan?

Kolla gärna på Viggans Videos highlights från matchen.

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19 Bild 20 Bild 21 Bild 22 Bild 23 Bild 24 Bild 25 Bild 26 Bild 27 Bild 28 Bild 29 Bild 30 Bild 31 Bild 32 Bild 33 Bild 34 Bild 35 Bild 36 Bild 37 Bild 38 Bild 39 Bild 40 Bild 41 Bild 42 Bild 43 Bild 44 Bild 45